Hladna juha od krastavaca ☆ Chilled cucumber soup

by - 10.8.11

Chilled cucumber soup by Laka kuharica: walnuts give crunchiness to this aromatic and smooth soup ideal for hot summer days.
☆ Walnuts give crunchiness to this aromatic and smooth soup ideal for hot summer days. 

Baš se sramim, samo sam nestala iz blogosfere, bez riječi, zar ne? Na sreću, razlog za ovu nepristojnost nije nešto ružno. Kako su mi roditelji stari, a mama k tome i prilično bolesna (kronično stanje), uvijek se može dogoditi nešto nepredviđeno i neugodno Ovaj puta to nije bio slučaj, već mi je u posjeti bila draga prijateljica iz Sarajeva. Zatim se strefilo još jedno ugodno druženje i dan, po dan, vrijeme nekako protrči. S prijateljicom sam zujala po gradu i okolici, a kada nismo zujale, pijuckale smo vino, mezile i pričale. Naravno, uz svesrdnu potporu muških članova familije. A znamo kako je kada dolaze gosti: sprema se prije, sprema se poslije. Da ne velim da još uvijek nismo pronašli savršeno mjesto za odmor na moru, a evo ga već i polovica kolovoza/augusta! Kako bilo, možda i skočimo na tjedan ili 10 dana na more. Možda će i vrijeme biti bolje nego do sada (eto, prevarili se metereolozi s najavama najtoplijeg ljeta ikada!). 
Ako bude opet vruće, predlažem vam ovu juhu. Savršena je za dane kada se preznojimo i od same pomisli na štednjak. Juha je aromatična, glatko klizi nepcem, a orasi joj daju mrvicu hrskavosti. Brzo, lako i jednostavno za pripremiti.
Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 4
Gotovo za: 10 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min

Kuhanje:  h  min
SASTOJCI:
2 krastavca (oko 500 g ukupno), oguljena
½ male glavice luka ili 2 mlada luka, narezana na manje komade
1 češanj češnjaka
60 g oraha, grubo usitnjenih
400 ml običnog jogurta
120 ml mlaćenice*
30 ml (2 žlice) maslinovog ulja
15 ml (1 žlica) soka limuna
½ čajne žlice soli
Prstohvat bijelog papra
400 g (½ šalice) drobljenog leda

   
PRIPREMA:
clean cucumbers
1. Krastavcima odstraniti dio s košticama i narezati na manje komade.
2. Luk, češnjak, orahe, jogurt, mlaćenicu, maslinovo ulje i sok od limuna miješati u mikseru do željene konzistencije.
3. Krastavce, sol i papar dodati, kratko miješati dok juha ne postane ujednačeno glatka.
chrus ice
4. Kocke leda staviti u vrećicu, omotati kuhinjskom krpom i zdrobiti led tučkom za meso.
add ice to the soup
5. Led dodati juhi i odmah poslužiti.

*Zamjena za mlaćenicu:
1. U 1 mjernu šalicu - 240 ml staviti 15 ml (1 žlicu) octa ili limunovog soka i preliti hladnim mlijekom do vrha šalice; ostaviti da odstoji 5 minuta; koristiti prema receptu.

Laka preporuka: juhu možete pripremiti nekoliko sati ranije, dobro je rashladiti u frižideru, zatim poslužiti s drobljenim ledom.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 190 kcal; 14,47 g  masti; 10,65 g ugljikohidrata; 5,99 g bjelančevina; 13 mg kolesterola; 379 mg natrija; 369 mg kalija

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

9 komentara

  1. Orasi u čorbi, e to mi se dopada. Nisam videla ovu varijatu krastavac rashlađenja. Beležim!

    OdgovoriIzbriši
  2. E taman imam viška krastavaca,i nisam znala što ću s njima!Super recept,probavam obavezno,a najbolje od svega,nema znojenja za šparetom!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Sigurna sam d abi se grcima ovo jako svidelo.Koja ideja hladna corba od lrastavaca,ja sm do sada pravila samo od paradajza ali zasto da new vredi probati i nesto novo;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Pravo posluzenje za ove tropske vrucine, mada nas je danas malo osvezila kisica (uh, koje olaksanje;)).. nadam se da cete uspeti da nadjete neko zgodno mestasce i skoknete malo do mora, bice jos lepih dana do kraja leta.;))

    OdgovoriIzbriši
  5. Danas sam sa kolegicom pričala o ledenoj juhi od krastavaca (i turskoj kuhinji). Meni je u tvojoj varijanti neobičan dodatak oraha, zanimljivo. Ja obavezno nalomim i leda, ovo je pravo osvježenje.

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga, pa ovo je savrseno, nema kuvanja, a krastavci su osvezavajući, ja obozavam i salatu -tzatziki, i nju doobro rashlasim!

    OdgovoriIzbriši
  7. Odlična ideja, uvijek nam ostane viška krastavaca ;)

    OdgovoriIzbriši
  8. Exquisita con crema una novedad,se ve perfecta,una exquisitéz de verano,abrazos cordiales.

    OdgovoriIzbriši
  9. Volim, slično sam radila već i moram reći da sam se oduševila. Jedino što samo ja u kući volim ovo, pa zato malo ređe i pripremim, ali obožavam hladne čorbe, naročito ovako osvežavajuće!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.