Lisnate rolnice s kobasicom i jabukama ☆ Sausage and apple rolls

by - 31.3.11

Sausage and apple rolls by Laka kuharica: tasty, juicy  and easy to make sausage and apple rolls.
☆ Wonderfully tasty, juicy  and easy to make sausage and apple rolls. ☆
Gledate li onaj Masterchef na Novoj? Pogledala sam jednu emisiju, onu kada su birali kandidate i nekako mi se nije svidjelo. Prvo, bili su mi sasvim nejasni kriteriji odabira: nekima su prigovarali da je sve neslano, ali oni koji su presolili – prošli su. Prolazila su stravično prezentirana jela (preko unutarnjih rubova tanjura, hrpe salate kao nekakva podloga, kriške naranči i limuna tamo gdje ih uopće nema u receptu i slično), a ona malo „pomaknuta“ ni slučajno. No, to što su odabrali neka jela na bazi pilećih jetrica, u sosu prepunom brašna, to me je zbilja zdrmalo! Tako da mi, ponavljam, kriteriji odabira nisu uopće bili jasni, pa kada sam vidjela „odabranike“ (ona jedna jadnica doslovce je lijevala muffine, pa me čudi da kuhari u žiriju to uopće nisu komentirali – smjesa za muffine ne smije biti tekuća, jer onda je to nešto drugo), odustala sam od gledanja. A još kada se pokazala voditeljica, imala sam dojam da je cijela emisija smišljena kako da ponizi i ismije wonnabe kuhare. Zabava na račun tuđeg neznanja ili gluposti nije nikakva zabava. Zato ni ne gledam Big Brother. Iskreno, ružnim, lakomim, pokvarenim i glupim ljudima previše sam okružena u stvarnom životu, što često nije moguće izbjeći, da bih ih gledala i na televiziji.
Uf, bolje da prijeđem na ove fine, po izgledu efektne, a po pripremi jednostavne, rolnice. Izdašne su, lako se pripremaju, a poslužiti ih se može i vrlo šminkerski i vrlo jednostavno, zavisno od prilike. Radila sam ih nekoliko puta, i sa svježom i sa polutrajnom kobasicom. U oba slučaja preporučam kobasice dobre kvalitete. Što je vrlo važno za sve nas zaposlene i ubrzane, rolnice se bez pola muke mogu pripremiti unaprijed i smrznuti.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 6
Gotovo za: 55 h
Složenost: lako
Priprema: 15 min
Pečenje: 40 min
SASTOJCI:
2 čajne žlice maslinovog ulja
1 mali luk, sjeckani
1 češanj češnjaka, zgnječen
300 g svježe ili polutrajne svinjske kobasice
200 g mljevene svinjetine
1 čajna žlica sjemenki kima
2 kiselkaste jabuke, naribane

½ čajne žlice morske soli
1 čajna žlica mljevenog papra
2 lista svježeg ili odmrznutog lisnatog tijesta
1 jaje, lagano umućeno


PRIPREMA:
saute onion and garlic
1. Luk i češnjak pržiti na maslinovom ulju na srednje jakom plamenu 2 minute ili dok ne omekšaju. Ohladiti.
chopped fresh sausage
2. Svježu kobasicu istisnuti iz crijeva u posudu, a polutrajnu oguliti i usitniti u mikseru.
ground meat, caraway seeds, onion and sausage
3. Mljeveno meso, kim, ohlađeni luk i češnjak dodati kobasici.
grated apples with ground meat and chopped sausage
4. Ribane jabuke dobro stisnuti rukama i ocijediti. Dodati smjesi kobasice i mesa, posoliti popariti i sve dobro promiješati.
sausage and apple stuffing on puff pastry
5. Svaki list lisnatog tijesta vodoravno prerezati na pola. Četvrtinu smjese mesa i jabuka rasporediti uz rub svakog komada tijesta.
egg washing puff pastry
6. Umućenim jajetom premazati rubove tijesta, tijesto saviti u usku rolnicu.
stuffed puff pastry rolls cut in two
7. Svaku rolnicu prerezati na pola, složiti u pleh za pečenje obložen papirom za pečenje i premazati umućenim jajem. Peči u pećnici na 200°C oko 40 minuta ili dok tijesto ne bude zlatno-žute boje.
Poslužiti s kuhanim povrćem prelivenim maslacem u kojem se kratko pržio sjeckani češnjak.

Laka preporuka: rolnice se odlično zamrzavaju. Nakon pečenja ostaviti da se potpuno ohlade, zatim ih spremiti u vrećicu ili posudu za zamrzavanje, dobro zatvoriti i smrznuti do 6 mjeseci. 
Za podgrijavanje: smrznute rolinice peći u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta ili dok ne budu posve vruče.
    
Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 302 kcal; 22,82 g  masti; 9,71 g ugljikohidrata; 14,58 g bjelančevina; 95 mg kolesterola; 349 mg natrija; 318 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

8 komentara

  1. Master chef seriju pratim na kablovskoj sa Remzijem, ali ne znam da li je to ta sezona. Ja sam fascinirana činjenicom da su im dali da prave mafine i da je jedan šef vlasnik 20 restorana i Italijan pride, rekao da se jedan cup cake može servirati u restoranu. Volim ja mafine, ali stvarno. U restoranu svetskog glasa se mogu servirati torte sa naših blogova, a ne cup cake. Odgledala sam finale na YouTube, jer ne mogu da ih pratim stalno. Kada bi oni videli šta žene ovde pripremaju i koliko su naši muškarci u stvari srećni sa ovakvim ženema.
    Elem, jabuke sam stavljala u ćuftice od mesa i znam da su super. Nisam ni pominjala šta sam stavljala i niko nije pogodio. Odlično. Ja sam iz te priče sa zamrzavanjem. Ne volim da kuvam kada s mora. Ja se lepo nakuvam kada mi se kuva, pa sve redom pozamrzavam kao hrčak za zimu. Kada bi imala sandučar od zamrzivača imala bih hrane za godinu dana spremljene.
    Zabeleženo!

    OdgovoriIzbriši
  2. vidim da sam brkala šerpice i lončiće u postu kao pijana. Mislila sam na cup cake, a pomiljala mafine.

    Ovde postoji još jedna gora emisija, Paklena kuhinja, kada jedan šef ide po restoranima i daje im savete kako da poboljšaju restoran. Kada sam videla štroku koja je u nekim tzv. fensi restoranima, stomak mi se okrenuo! Oni misle da će privući goste, a ja im posle toga nikada ne bi ušla u restoran. Samo sam jedan videla u Vojvodini gde je sve blistalo u kuhinji, a kuvar je bio jedan dekica u divnoj uštirkanoj kecelji!

    OdgovoriIzbriši
  3. Masterchef niti meni nije baš "sjeo" i odustala sam od toga da ga pratim. Ali zato nemam niti najmanju dvojbu oko ovih rolnica. One mi se jako sviđaju, i veseli me da je voće opet u kombinaciji sa mesom , pripremljeno na ovaj način sigurno je odlično ! I rolnice jako lijepo izgledaju.

    OdgovoriIzbriši
  4. Rolnice izgledaju jako fino - lijep post s detaljnim uputama.

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim sve s lisnatom tijestom (na žalost), ovo mi je zgodno za toplu zkusku, kuća mi je uvijek prolazna i puna onih koji navraćaju. Baš zgodno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ne gledamo jer ne vidimo Novu:(, ali sam gledala britanskog i nakon nekog vremena (tj. moje pocetne euforije) dosadi.
    E........koliko sam ja sausage rolls pojela u Engleskoj! Doduse bez jabuke, to cu morati isprobati prvom prilikom kada zavrsim dijetu!

    OdgovoriIzbriši
  7. Meni nikad ne bi pala na pamet ova kombinacija s jabukom.. Djeluje jako fino!

    OdgovoriIzbriši
  8. Prelepo i beležim. Jako mi se svidja:)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.