Škarpina sa slanutkom i vinskom palentom ☆ Scorpionfish with chickpeas and wine polenta

by - 6.3.12

Scorpionfish with chickpeas and wine polenta by Laka kuharica: easy and delicious fish with succulent sauce and flavorful polenta.
☆ Easy and delicious red scorpion fish with succulent sauce and flavorful polenta. ☆
Kao što smo dali da nam otmu 1. maj, tako smo dozvolile da nam otmu i 8. mart jer je za kapitalce opasan: spaja klasno i rodno, a to potencijalno vodi pobuni. Svih ovih godina nam stoga, kroz malograđanske zamjenske datume (Valentinovo, majčin dan), nameću KKK. Žene ovog stoljeća trepću namazanim okicama i prebiru nalakiranim noktićima po komercijalno prigodnim kićerajima kao da žive na početku prošlog stoljeća. Neke bi možda rado prihvatile i zabranu glasanja. No, lako je prezirati ono što imaš. Stoga, drage cure, koristim ovu priliku i

svima vama koje ste ponosne, samostalne, jake i sposobne žene, čestitam 8. mart, internacionalni Dan žena!

A sada, povratak na najvažniji razlog bloganja!

Neznanje je blagodat, znanje je moć. Od kada sve provjeravamo na Internetu, vidimo kako nam lažu i varaju nas gdje god stignu. Nije čudo što žele kontrolirati Internet, na njemu je previše uznemirujućih informacija. Ne, ne, nije ovo post o gramzljivim tajkunima i pokvarenim političarima, to je post o kuhanju. Upravo se mi, kuharice, svakodnevno susrećemo s lažima i prevarama koje nam serviraju pohlepne kompanije i korumpirana država. Često kupujemo i skupo plaćamo smeće koje onda s toliko ljubavi pripremamo za našu djecu i muža. Tek kada sam počela sređivati ovaj recept i potražila adekvatan prijevod škarpine na engleski, naletjela sam na članke i podatke o tome što nam se prodaje uz očiti blagoslov inspekcija. Naravno, nitko se ne usudi navesti tko nam to prodaje kojekakvo smrznuto ili „svježe“ smeće. Kako ne živim blizu mora i ne mogu sama uloviti ribu ili je kupiti svježu s čamca, izgleda da ću je pripremati vrlo, vrlo rijetko. Nastojim ne žaliti za time jer je sada već svima znano da je najveći dio ribe u svim morima (podsjećam da su sve vode svijeta zatvoreni i povezani sistem, Jadran nije iznimka) opasno zagađene teškim metalima. Ako se ipak i usprkos domognete svježe škarpine, predlažem da je pripremite ovako i nećete zažaliti. Brzo, jednostavno i malo drukčije.

Find this recipe in English on CookEatShare 

Porcija: 4 
Gotovo za: 50 min
Složenost: lako
Priprema: 15 min
Pečenje: 35 min
SASTOJCI:
4 škarpine, dobro očišćene, bez glave
1 žlica maslinovog ulja
1 luk, sjeckani
2 češnja češnjaka, sjeckana
240 g pelata rajčice iz konzerve
1 žlica Vegete
1 čajna žlica origana
80 ml crnog vina
240 g slanutka iz konzerve, ocijeđenog i opranog

Palenta s vinom i vlascem:
360 ml vode
Prstohvat soli
160 g instant palente
120 ml bijelog vina
Vlasac, sjeckani


PRIPREMA:
whole peeled tomatoes
1. Luk i češnjak kratko peči na ulju na srednje jakoj vatri. Pelate rajčice, Vegetu i origano dodati, promiješati, drvenom kuhačom grubo usitniti pelate. Lagano pirjati 2 - 3 minute.. 
add wine to the sauce
2. Vino postepeno dodati umaku od pelata, miješati, kratko pirjati na srednje jakoj vatri dok se okusi ne sjedine.
3. Nekoliko žlica umaka rasporediti po dnu vatrostalne posude, na umak položiti škarpine, ostatak umaka rasporediti po ribi. 
fish topped with chickpeas
4. Slanutak rasporediti po umaku i ribi. Vatrostalnu posudu poklopiti, ribu peči u pećnic 20 minuta i na 200˚C, zatim maknuti poklopac i peči daljnjih 10 - 15 minuta.
wine polenta
5. U međuvremenu pripremiti palentu s vinom i vlascem: u slanu, kipuću vodu postepeno i uz stalno miješanje dodati instant palentu. Razrijediti s potrebnom količinom vina i na kraju umiješati vlasac. Gotovu palentu uliti u četvrtastu posudu, ostaviti da se malo ohladi i stvrdne, narezati prikladnim oblikom za rezanje kolača (ili jednostavno čašom). 

Palentu poslužiti kao prilog škarpini.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 302 kcal; 4,83 g  masti; 49,42 g ugljikohidrata; 6,32 g bjelančevina; 0 mg kolesterola; 228 mg natrija; 271 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

16 komentara

  1. Rado ću isprobati ovaj recept. Mislim da ću teško naići na svježu škrpinu, al se razmišljam da je zamjenim s nekom drugom ribom... Sviđa mi se dodatak slanutka u receptu. Što se tiče Interneta i informacija, ponekad je bolje ne čitati. Jer se onda čovjek stvarno iznervira i izbedira. Rado bih da mogu jesti hranu koju su imale naše bake. Ali ne mogu (barem ne sve), zato balansiram između toga šta kupujem i znanja o porijeklu. Ponekad svjesno zatvaram oči jer ne znam kako drugačije da preživim.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Posve se slažem, a opet, sada kada nam je sve na dohvat tipkovnice, ne mogu odoljeti:)

      Izbriši
  2. Samo ću reći ovo - hvala što si mi otvorila oči. Ne kupujem često povrće, meso i ribu, jer znamo otići u ribolov, a meso i povrće imam iz vlastitog dvorišta. Zato rijetko obraćam pažnju na deklaracije, jer računam da mi to malo kupovnog "smeća" neće jako naškoditi. Ali me ljuti ovakvo bezobrazno podvaljivanje.

    Slanutak mi je definitvno novitet u kombinaciji sa škarpinom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Super mi je sve ovako zajedno ukomponovano i jako zanimljivo...
    Što se znanja o tome šta jedemo tiče... uh... ponekad poželim da sam "glupa" i da ništa ne znam... lakše bi mi bilo... ili bared da živim u nekom prošlom vremenu kada je Zemlja bila mnogo zdravija i prirodnija... Ponekad se stidim što propadam vrsti živih bića koja su toliko unuštila Zemlju da je to gotovo neispravljivo...

    OdgovoriIzbriši
  4. smeće koje kupujemo (a da ni ne znamo)-žalosno ali istinito...I da, sretan ti 8. mart!! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Što se tiče 8. marta ranije ga nisam slavila iz više razloga: više su slavili muškarci nego ženske, gužve u trgovinama, kupovanja glupih darova, ne mogućnosti izlaska u te dane jer su izlazili oni kojim i izlaze samo na taj dan,...
    Ali, danas ga namjerno slavim iz razloga što ga nove vlasti omalovažavaju a time i nas žene.
    Znala sam ovo za ribu pogotovo o zatrovanosti živom i svim drugim smećem ali, ...
    Ovdje ima svježe ribe svaki dan, imamo dvije ribarnice (zamisli) a postoji i ribogojilište na samom izvoru rijeke Krke (jesu ga smjestili!?)
    Recept mi je odličan naročito što se sprema u pećnici, ne volim pržiti zbog prskanja ali mm je čudo. Njemu daj samo prženu ribu i nikakvu drukčiju!

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Isto je i kod mene - prije su mi ta slavlja bila grozna, a sada mislim kao i ti!

      Izbriši
    2. I da, tako si to lijepo sročila. Oduševila si me i tebi draga moja, sretan 8. mart!

      Izbriši
  6. Proslijediti ću recept pa možda budem te sreće da mi ga i netko i skuha.Sretan Dan žena..

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako mi se dopada recept.
    Mi uglavnom jedemo recnu ribu (iako ju mnogi ne vole) bas zato sto nju kupujemo direktno od ribara ili ju cak i sami ulovimo.
    Slazem se za deo o 8.martu!

    OdgovoriIzbriši
  8. Odličan post i sve si super rekla.
    Želim ti sretan Dan žena !
    Škarpina sa slanutkom je i više nego zanimljiva kombinacija. Kada sam u Dbk često imamo priliku kupiti svježu ribu i svakako ću zabilježiti recept !

    OdgovoriIzbriši
  9. un plato muy completo una delicia me encanta,abrazos y abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  10. Zanimljiv recept. Odlican post i sretan 8. mart.

    OdgovoriIzbriši
  11. Slazem se i za deo o 8 martu i za deo o ispravnosti hrane. :(
    Srecan 8 mart i hvala ne lepom receptu.

    OdgovoriIzbriši
  12. Miobožavamo ribu, posebno morsku, onu iz Jadrana, a i rečnu kad te nema, ako razmišljam o zagađenoj hrani... šta je danas zdravo pitam se i eko hrana je pod velikim znakom pitanja...

    Srećan ti 8. mart mila isto mislim kao i ti o ovom lepom starom tradicionalnom prazniku :)))

    OdgovoriIzbriši
  13. Čula sam već te price o škarpinama. Zato i najčešće kupujem ove običnije vrste riba na placu jer mi je bez veze kupovati nešto što nema veze sa onim što je navedeno na deklaraciji.
    Jako zanimljiv recept, posebno sam zaintrigirana ovim vinskim žgancima.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.