Pureći kotleti s krastavcima, vermutom i grilanom palentom ☆ Turkey, cucumber and vermouth sauté with grilled polenta

by - 18.3.11

Turkey, cucumber and vermouth sauté with grilled polenta by Laka kuharica: super fast meal.
☆ Super fast turkey cutlets in succulent cucumber and vermouth sauce. 
Valentina, sa bloga Tina´s cookings, za temu igre Ajme koliko nas je (koju je pokrenula Monsoon sa bloga Dalmacija down under) odabrala je vino. Odličan izbor jer vino je zaista česti dodatak svakom finom jelu. O onome "In vino veritas" ("酒後吐真言", "נכנס יין יצא סוד") da i ne pričam. Ja sam odrasla u vinorodnom kraju, imali smo veliki vinograd i mučili se s frezanjem, špricanjem, obrezivanjem, branjem, prešanjem, vrenjem, bačvarenjem....... Nekih godina vino je bilo odlično, nekih, lošijih, manje dobro. Uglavnom, puno truda za čašu užitka. Pa smo sve iskrčili i sada lijepo kupim ono što mi se sviđa u dućanu. Izbor je veliki, a koliko para, toliko i muzike. Jedino se Makedonska vina prodaju jeftino, a fina su. Nekada, u onim groznim, crnim i nikakvim vremenima, kupovali smo sanduke odličnih Kosovskih vina u jednoj mesnici u Ilici, kod Britanca. Pa sad', vino i meso se slažu, zar ne? Stoga sam i ja, kao prilog igrici, pripremila nešto super, super brzo - treba samo malih 20 minuta da je sve gotovo - s vinom. Ali ne s onim uobičajenim, već s vermutom. A vermut je pojačano vino, može biti suhi ili slatki, bijeli ili crveni. Aromatizira se začinima kao kardamom, cimet, mažuran. U kulinarstvu zamjenjuje bijelo vino.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 2
Gotovo za: 20 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Pečenje: 15 min
SASTOJCI:
2 pureća kotleta
250 ml pilećeg temeljca od ½ kocke
125 ml dry vermoutha
1 krastavac dužine oko 20 cm, oguljen i narezan na kockice
15 g maslaca
16 - 18 g brašna
½ žlice Dijon senfa
1 žlica svježeg, sjeckanog vlasca


Prilog od grilane palente:
500 ml vode
½ čajne žlice morske soli
160 g instant kukuruzne palente
Malo maslinovog ulja za premazivanje

PRIPREMA:
turkey cutlets
1. Kotlete odvojiti od kosti, staviti u zagrijanu tavu, podliti temeljcem i vermutom. Tavu pokriti i kotlete pirjati 5 minuta.
cooking turkey cutlets
2. Krastavac dodati kotletima, pirjati na jakoj vatri daljnjih 5 minuta. Šupljikavom žlicom  kotlete i krastavac izvaditi iz tave, odložiti na toplo.
butter, flour and Dijon mustard
3. Maslac, brašno i senf pomiješati. 
making sauce
4. Mješavinu maslaca, brašna i senfa umiješati metlicom za snijeg u sokove od pečenja u tavi. Umak ostaviti da zakuha, zatim smanjiti plamen i lagano, uz stalno miješanje, kuhati 1-2 minute.
chives in a pot
5. Pureće kotlete i krastavac vratiti u tavu, vlasac dodati, meso kratko zagrijati.

Poslužiti uz grilanu palentu i zelenu salatu.

Grilana palenta:

making polenta
Palentu kuhati prema uputi proizvođača. Izliti u duguljasti, plastičnu posudu i ohladiti. Izvaditi iz kalupa, narezati na jednake ploške. Ploške premazati s malo maslinovog ulja i peči u grill tavi s jedne i druge strane onoliko koliko je potrebno da se vide tragovi grilla.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 315 kcal; 11,49 g  masti; 6,81 g ugljikohidrata; 43,26 g bjelančevina; 138 mg kolesterola; 994 mg natrija; 675 mg kalija.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare
Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

5 komentara

  1. Ne zna se sta je lepse!Da li glavno jelo ili prilog.Divna palenta,bas sve po mom ukusu.Evo me dolazim:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Uistinu jako fino pripremljen obrok ! Odlični sastojci, odlično iskombinirani, sve pojačano vermutom. Izvrsno i jako mi se sviđa !

    OdgovoriIzbriši
  3. Prvo sam se pitala šta je to na slici, jabuka, kruška, pa sam onda ukapirala da je svež krastavac. Ja sam još u kiselim krastavčićima. Vermut mora da je odličan ovde.

    OdgovoriIzbriši
  4. laka tú siempre con recetas excelentes y muy buenas fotos es un lujo,que rico los ingredientes,se ven maravillosos,abrazos y cariños.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.