Juneće rolnice s datuljama u umaku od pive ☆ Beef rolls with dates in beer sauce

by - 5.12.10

Beef rolls with dates in beer sauce by Laka kuharica: beef, rolled around sweet dates, is nested in creamy beer sauce.
☆ Thinly sliced beef, rolled around sweet dates, is nested in creamy beer sauce. ☆
Sve mi se više sviđaju ovakve neočekivane kombinacije, malo pikantno i slano, malo slatkasto. O pivi da i ne pričam. Nisam ljubiteljica pive, ali zato volim datulje. Najbolje datulje na svijetu jela sam u Londonu, u posjeti prijatelju iz Kuvajta. Upravo je bio dobio pošiljku svježih datulja. Nešto bolje nikada nisam probala: sočne, slatke, datuljaste, sasvim drukčije od sušenih datulja koje mi znamo. Ostala sam zapanjena i oduševljena. Kod njega sam probala još neke novitete koji su mi se jako svidjeli. Na žalost, gospodin je bio vrlo star kada sam ga upoznala (svaki telefonski razgovor započinjala sam s „Hello, are you still alive?“) i već ga dugo nema među živima. Ostao mi je u jako lijepom sjećanju zbog svoje gostoljubivosti, jednostavnosti i zato što me je upoznao s novim jelima i okusima. Sigurna sam da bi uživao u ovim rolnicama.


For the English version of the recipe, scroll down!

Porcija: 2
Gotovo za: 55 min
Složenost: umjerena
Priprema: 15 min

Pečenje: 40 min
SASTOJCI:
2 juneća odreska, velika, tanka
4 ploške tanko rezane kuhane šunke ili pršuta
80 g juneće ili jetrene paštete
6 komada sušenih datulja, bez koštica
Sol i papar
15 ml (1 žlica) maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sjeckana
15 g (1 žlica) Dijon senfa
150 ml piva

PRIPREMA:
1. Odreske istanjiti batom za meso. Ploške šunke staviti na svaki odrezak. Paštetom premazati šunku, po 3 datulje rasporediti na svaki odrezak.
beef steaks rolled into rolls
2. Odreske smotati u rolnice i učvrstiti čačkalicama (metalnim ili drvenima). Posoliti i popapriti.
beef rolls fried in oil
3. Češnjak lagano pržiti na ulju, dodati rolnice i pržiti ih sa svih strana oko 10 min dok ne poprime svijetlo smeđu boju.
beef rolls cooking in beer sauce
4. Senf pomiješati s 100 ml piva i dodati rolnicama u tavi, sve promiješati, smanjiti vatru, poklopiti i pirjati oko 30 minuta ili dok meso ne postane sasvim mekano. Povremeno podlijevati s ostatkom piva.

Poslužiti sa salatom i, naravno, čašom pive.


Beef rolls with dates in beer sauce

Preparation time: 15 min
Cooking time: 40 min
Total time: 55 min
Serves: 2

Ingredients:
2 beef steaks, large and thin
4 thin slices cooked ham or prosciutt
80 g good beef paté
6 dried dates, pitted
Salt and pepper
1 tbs olive oil
2 cloves garlic, minced
1 tbs Dijon mustard
150 ml beer

Method:
1. Put 2 slices of ham on each steak. Spread paté on ham.
2. Put 3 dates on each steak. Roll the steaks into rolls and secure them with toothpicks (wooden or metal). Season with salt and pepper.
3. Sauté lightly garlic in olive oil, add the meat rolls and fry on all sides, about 10 minutes, until they are light brown in colour.
4. In a bowl mix the mustard with 100 ml of beer and add the mixture to the rolls in the pan.
5. Stir well, reduce heat, cover and simmer for about 30 minutes or until the meat becomes very tender. Occasionally stir in some of the remaining beer.

Serve with salad and, of course, with a glass of beer.

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

6 komentara

  1. Joj, odlično ti ovo izgleda! Sviđa mi se kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  2. Tvom Londonskom prijatelju ovo bi ve sigurno svidjelo. I meni se jako sviđa ! U zadnje vrijeme sam i ja sve više u slatko-slanim i ostalim pomalo nemogućim kombinacijama :) i sve mi je to tako fino. Datulje jako volim i dobro kažeš da ove koje su nama dostupne nisu niti blizu onih pravih. Super mi je što si ih imala priliku probati. Pivo ne volim ali u ovakvim kombinacijama sigurno može proći. Recept bilježim, nešto mi govori da bi se mojoj mami jako svidio pa ću ga pripremiti kada mi dođe. Sve skupa jako dobro i lijepo izgleda !

    OdgovoriIzbriši
  3. Urme sveže nikada nisam probala, doduše samo sam ih videla na Travel kanalu onako velike, sveže i divne. Mogu samo da zamislik kako su lepe. Jedem ih obično na Badnje veče, a u jelim slanim ih nisam probala iako se ovde one melju sa ostalim suvim voćem i od njih se prave posne voćne kuglice za praznike. Volim slatko slane kombinacije!

    OdgovoriIzbriši
  4. Premda stvarno nisam neki mesojed, ovo izgleda jako dobro. Ako vec moram jesti meso priznajem samo ovakve sofisticirane kombinacije, koje ukljucuju dodatak slatkog ili suhog voca. Sto se tice onih velikih datulja, ne znam gdje zivis ali u Zagrebu na Remizi, stand/kiosk s vocem i povrcem je s vremena na vrijeme drzao takve datulje. Jest da su kostale cijelo bogatstvo ali toliko i vrijede ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. Urme ne volim, onako same za sebe. A drugacije ih nisam ni probala. Mislim da bih ih lako zavolela u ovim rolnicama, narocito sto ima i piva, koje bas volim :) Rolnice izgledaju super socno i primamljivo, moram dragom da pokazem, on je "zaduzen" za punjena mesa, mozda nas iznenadi jednog dana sa ovakvim ruckom!

    Pozdrav,
    Maja

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.