Popečci od aljaške kolje ☆ Alaska pollack fish cakes

by - 10.11.11

Alaska pollack fish cakes by Laka kuharica: deliciously tasty and aromatic fish cakes.
☆ These deliciously tasty and aromatic fish cakes are ideal for lunch or supper. ☆
Svojom nedavnom objavom recepta za riblje polpete Mirjana me je podsjetila na „moje“ popečke od aljaške kolje. Zašto baš ova kolja? Pa zato što je ima za kupiti (smrznuta) i fileti su nešto kompaktniji od tradicionalno tankih i lomljivih fileta oslića. Ove popečke najbolje je raditi s mesom svježeg bakalara, ali u zemlji gdje se bakalar jedino troši kao sušeni, do njega je skoro nemoguće doći, bilo svježeg, bilo smrznutog. Iako se na oko čini da recept ima puno sastojaka, sve su to manje-više začini s kojima svatko može eksperimentirati kako mu je volja. Popečci su naročito dragi djeci, a o tome koliko su bolji i zdraviji od gotovih paniranih „fish fingers“ i sličnih čuda brze hrane, ne treba ni govoriti. Mogu se pripremiti dan ranije sve do šestog koraka, a idući dan treba ih samo ispeči i poslužiti! Brzo gotov ručak je tu, a ne moramo se bojati da se neće sviđati klincima ili da će im zapeti kost u grlu.

Find this recipe in English on CookEatShare 

Porcija: 2 - 3
Gotovo za: 45 min
Složenost: umjerena
Priprema: 35 min
Pečenje: 10 min
SASTOJCI:
400 g fileta aljaške kolje ili druge bijele ribe (svježi ili odmrznuti)
120 - 250 ml vode
1 žlica soka limuna
Malo bijelog vina
Peršin
½ čajne žlice maslinovog ulja
1 mali luk, sjeckani
1 češanj češnjaka, istisnut
Pire od 4 manja ili 2 veća krumpira
1 jaje
1 žumanjak
1 mala crvena paprika, sitno sjeckana ili 1-2 žlice suhe, mljevene papričice
2 žlice peršina, sjeckanog
1 ½ čajna žlica morske soli
1 - 2 čajne žlice papra
1 čajna žlica Worcestershire umaka
50 - 80 g maslaca za pečenje

PRIPREMA:
fish fillets cooked in microwave oven
1. Filete ribe staviti u vatrostalnu posudu, preliti mješavinom vode, limunovog soka i vina, posipati s malo krupno natrganog peršina. Pokriti odgovarajućom folijom za mikrovalnu pećnicu i obraditi 5 minuta na MAX. Dobro ocijediti i ostaviti da se ohlade. Alternativno, filete pariti iznad mješavine vode, limunovog soka, vina i krupno natrganog peršina oko 7 minuta ili dok nisu kuhani.
saute onion and garlic
2. Luk i češnjak pržiti oko 2 minute na maslinovom ulju na laganoj vatri dok ne postanu staklasti (paziti da češnjak ne zagori). Izvaditi šupljikavom žlicom na papir za upijanje.
potato puree mixed with onion, garlic, egg, yolk, red paprika
3. Pire krumpir, luk, češnjak, jaje, žumanjak, crvenu papriku, peršin, sol, papar i Worcestershire umak pomiješati. Smjesa mora biti ujednačena.
4. Kuhanu ribu pažljivo razdvojiti na komadiće i lagano umiješati u smjesu pirea i začina. Ako je smjesa previše mokra, po potrebi dodati onoliko domaćih krušnih mrvica koliko je potrebno da postane dovoljno kompaktna za oblikovanje.

roll out the fish cake dough and cut out rounds
5. Smjesu razviti na pobrašnjenoj podlozi na željenu debljinu (1 - 2 cm) i oblikovati okrugle popečke.
place the fish cakes on the paper towel
6. Popečke peči na maslacu, na srednje jakoj vatri, oko 4 minute sa svake strane dok ne budu zlaćane boje (jače ili slabije, prema želji).Vaditi šupljikavom žlicom na upijajući papir.

Poslužiti odmah uz mješavinu domaće ili kupljene majoneze, ketchupa i malo sjeckanog češnjaka (ili nekog drugog začinskog bilja - vlasca, peršina).


Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 576 kcal; 41,61 g masti; 7,89 g ugljikohidrata; 42,28 g bjelančevina; 28,3 mg kolesterola; 2102 mg natrija; 862 mg kalija.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

10 komentara

  1. Odlican recept, obozavam ribu, i nazalost ne spremam ju toliko koliko bih trebala i nadam se da ce se to promijeniti. A ovo je odlicna stvar za djecu, pogotovo onu koja frkcu na ribu, a o zdravijoj varijanti ne trebamo niti pricati...Jezim se od tih smrznutih gotovih proizvoda, i vro rijetko ih koristim. Hvala za recept:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Sviđa mi se receptić, svakako je ugodno kad znaš da je i poslije podne u dučanu možeš nabaviti, no probala sm tu kolju i nije mi se dopala, možda ju nisam dobro pripremila ili još točnije, očekivanja su mi bila veća nego ona može dati.
    A što se tiče onog o ribama i živi, ostala sam paf. To bi trebali svi pročitati. Hvala za to.

    OdgovoriIzbriši
  3. Pročitala sam članak o ribama i živi. Znam daje treba češće jesti, zato ja svaki vikend jedan dan posvetim ribi. Obično je to riba iz Jadrana (tako mi kažu u ribarnici). Odlična ideja za brzinski ručak!

    OdgovoriIzbriši
  4. Sviđa mi se recept. Jako volim popečke i često ih doma jedemo, ili povrtne ili riblje. Zanimljiv članak o ribama i živi. Baš sam ostala iznenađena.

    OdgovoriIzbriši
  5. ribu volim, ali nekako ne spremam toliko često koliko bih htjela. Ovakve popečke obožavam, super recept

    OdgovoriIzbriši
  6. These really sound amazing. This is my first visit to your site, so I've taken some time to browse through your earlier posts. I'm so glad I did that. I really like the food and recipes you share with your readers and I'll definitely be back. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    OdgovoriIzbriši
  7. Eh, ovo je treći put kako pokušavam ostaviti komentar:)
    Pravim nešto slično ali nisam još nikada koristila Aljašku kolju, pravim ih od oslića. Rado bih ja jela još ribe ali riba je skupa u odnosu na meso i što moji kažu: gladna im je! Brzo ogladne iza. Važno je da nema kostiju za one koji ne znaju jesti ribu. A što se tiče smrznutog bakalara primjetila sam ga u Konzumu! I opet: riba je skupa još kada plaćaš i živu i druge stvari u njoj još je skuplja!

    OdgovoriIzbriši
  8. Ovo cesto pravim..jer cesto imamo ribu pa posle fieltiranaj ostanu komadi.Ja ih najvise volim sa tajlandskim sososm:)Divno izgledaju;)

    OdgovoriIzbriši
  9. Joooj, kako je dobro, ja sam jednom pravila od bele ribe, bili su extra, ali sam poludela dok je nisam očistila..itd...

    OdgovoriIzbriši
  10. Popečci su mi odlični i sada je na meni red da probam Aljašku kolju. Iako nam je dostupna zamrznuta nisam je do sada koristila. Definitivno si me zainteresirala.
    Hvala za članak, uistinu interesantno i moram priznati poprilično toga me iznenadilo.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.