Sarma ☆ Croatian stuffed sauerkraut rolls

by - 20.1.10

Croatian stuffed sauerkraut rolls by Laka kuharica: traditional Croatian meal, eaten on the first day of the new year, is bursting with delicious flavors.
☆ This traditional Croatian meal, eaten on the first day of the new year, is bursting with delicious flavors. ☆
Novu godinu uvijek započinjemo sarmom. Zbog tradicije, ali prije svega zato što sarmu obožavamo. Tako je bilo i ove godine, s time da sam radila dvostruku količinu: jedan lonac išao je s kćerkom u Zagreb, drugi je ostao kod kuće. Dušica i njezin Ivan vole, nakon dočeka do sitnih jutarnjih sati, imati ručak koji treba samo podgrijati. Mi već dugo ništa ne slavimo do jutra, ali volimo gledati prijenos Novogodišnjeg koncerta iz Beča i ne brinuti o pripremi ručka. Činilo mi se da je količina „zagrebačke“ sarme malo prevelika za samo dvoje ljudi, ali kćer me uvjerila da je baš taman. Na Staru godinu rekla mi je da je Ivan izjavio kako se više veseli mojoj sarmi nego Novoj godini! Uglavnom, pojeli su sve isti dan.
Sigurna sam da svatko ima svoj najbolji recept, ali sigurno ima i puno mladih kuharica i kuhara koji nemaju nikakav recept. Zato se sarma našla na ovom blogu, a nadam se da će komentari iskusnih blogerica o njihovim varijacijama na temu biti dragocjeni za one koji će se odvažiti da sami, prvi puta, naprave sarmu i započnu svoju vlastitu tradiciju. Napominjem da je od pojave Fanta priprema sarme postala više nego laka. Mješavina začina odlično je pogođena, jedino nije (barem meni) pogođena slanost – meso pomiješano s cijelom vrećicom Fanta užasno je slano.

For the English version of the recipe, scroll down! 

Porcija: 14 - 16
Gotovo za: 2 h 20 min
Složenost: umjerena
Priprema: 20 min
Kuhanje: 2 h 
SASTOJCI:
1 glavica kiselog kupusa
500 g mljevene junetine ili 300 g mljevene junetine + 200 g mljevene svinjetine
1/4 šalice (6 žlica) Fanta za punjenu papriku i sarmu
50 g integralne riže
50 g suhog karea ili pancete, usitnjeno u mikseru
3-4 žlice ulja
1 češanj češnjaka
200 g pasirane rajčice
Suha rebarca

PRIPREMA:

1. Listove kupusa pažljivo odvojiti od glavice i potopiti u vrelu vodu kako bi se odstranila suvišna sol i kiselost. Za punjenje odabrati što manje unutarnje listove i pažljivo odstraniti debele „žile“ kako bi se sarma lakše savila. Najveće i najmanje listove kupusa narezati na šire rezance. Fant pripremiti prema uputi proizvođača.

 
2. Mljeveno meso, mljeveni sušeni kare ili pancetu i rižu dodati Fantu, sve dobro promiješati (najbolje rukama) da se smjesa ujednači i kratko je ostaviti da odstoji.
3. Listove kupusa nadjenuti mješavinom mesa i riže, saviti ih i utisnuti da se sarme ne otvore pri kuhanju.

4. Češnjak kratko popržiti na ulju u većoj posudi, dodati pasiranu rajčicu, malo vode i soli. Umak kratko prokuhati.
 
5. Dijelom narezanog kiselog kupusa obložiti dno posude s umakom, na kupus posložiti sarme, pokriti ih ostatkom narezanog kupusa.

6. Suha rebarca dobro oprati pod toplom vodom i položiti ih na vrh sarme. Dodati onoliko vode koliko je potrebno da gotovo prekrije sarmu. Pokriti i kuhati na vrlo laganoj vatri (krčkati) barem 2 h.

Poslužiti uz kuhani krumpir (idealno, lički) ili pire od krumpira.



Laka preporuka: kod pripreme sarme jako je važno paziti na slanost i kiselost kupusa, ali i suhog mesa. Prije početka pripreme dobro je probati i jedno i drugo kako biste bolje uskladili začinjenost umaka/tekućine u kojoj se sarma kuha.


Croatian stuffed sauerkraut ( cabbage) rolls

Pieces: 14 - 16
Ready in: 2 h 20 min
Prep time: 20 min
Cook time: 2 h
Difficulty: average

 Ingredients:
1 large sauerkraut ( cabbage) head
500 g ground beef or 300 g ground beef + 200 g ground pork
¼ cup Fant seasoning for stuffed peppers and cabbage
50 g wholemeal or bio- natural rice
50 g smoked ham or bacon, minced (in a food processor)
3-4 tbs sunflower oil
1 clove garlic, minced
200 g tomato puree
Smoked pork ribs

Method:
1. Carefully remove leaves from the cabbage head and soak in hot water to reduce saltiness and sourness. For the rolls to be filled choose smaller leaves from the inside of the head. To enable rolling the leaves, remove the thick, unpliable base of each central rib. Cut the remaining leaves into strips.
2. Pour 50ml of warm water over Fant seasoning, stir to combine and let stand for 10 minutes.
3. Add meat, ham or bacon and rice and mix thoroughly with Fant, set aside for few minutes.
4. Place some of the mixture in the center of each cabbage leaf and, beginning with the thick end of the leaf, fold over the sides, roll the whole leaf tightly, like rolling a burrito. Repeat with more leaves until all the stuffing has been used.
5. Briefly sauté garlic in hot oil in a larger casserole, add tomato puree and some water. Season with salt. Bring to a boil.
6. Spread half the sauerkraut cut into strips on the bottom of a casserole and arrange the cabbage rolls on top of it. Cover with the remaining cabbage strips.
7. Lay the smoked pork ribs on top.
8. If needed, add some more water (rolls must be almost completely covered with tomato sauce).
9. Cover and simmer for at least 2 hours or until cabbage rolls are cooked and sauerkraut and tomato mixture is very thick.
10. Serve with boiled or mashed potatoes.

Easy suggestion: sauerkraut tends to be very salty and sour. Check this before you start the preparation to avoid too much salt in the sauce.

Uvjeti komentiranja*Comments Policy

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. zašto fant ?!

    ...pitam, pošto mi se fant nikako ne uklapa u tvoju kulinarsku filozofiju...ili se ja to još uvijek nisam razbudio pa mi je nešto promaklo...:)

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Sasvim si u pravu, Fant se baš i ne uklapa, ali, s druge strane, jako ubrzava cijeli proces. Iskreno, stavim samo 1/2 vrećice na 500 g mesa, a kombinacija začina mi se prilično sviđa. Jednostavno, brzina na uštrb kvalitete.

      Izbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.