Savijača s kiselim kupusom ☆ Sauerkraut filo rolls

by - 11.12.19

Sauerkraut filo rolls by Laka kuharica: easy and delicious savory roll to be enjoyed warm or cool.
☆ Easy, delicious savory sauerkraut roll to be enjoyed warm, fresh out of the oven, or completely cooled down. 
Ovaj recept sam posudila od Tanje s bloga Kuhinja zaposlene žene. Jako mi se svidio jer do sada nisam ništa takvo radila s kiselim zeljem, a sada mu je sezona, pa zašto ne probati? Kiselo zelje i poriluk savršena su kombinacija. Dodala sam poprilično papra jer odlično nadopunjuje okus. Također me privukla lakoća pripreme. U zadnje vrijeme ne pečem puno kolača, osim kada nam dolazi sin ili za rođendane čija je sezona počela početkom novembra. Započela ju je naša Mila (Milica-vanilica), a nastavlja njezina mama, pa njezin tata. Onda će biti predah do kraja januara, ali samo što se rođendana tiče. Jer, naravno, ovo je mjesec najvećeg godišnjeg pečenja kolača. Nešto se baš ne veselim, ali što je – tu je. Svake mi je godine sve napornije peči sitne kolače, pa se bojim da, dok Mila bude malo veća, jednostavno više neću moći. Činjenica je da za dobar kolač morate imati volju, želju i znanje. Ono i nije toliko bitno ako nam je srce u pripremi. Sve se češće sjetim svoje mame koja je u jednom trenutku jednostavno odustala: malo je kuhala, još manje pekla. Bilo mi je žao jer je cijeli život bila krasna kuharica i radila divne kolače. S druge strane, sasvim sam je razumjela, jer nakon 50 godina svakodnevnog kuhanja mora nastupiti potpuna zasićenost. Takav umor pomalo i ja osjećam.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista 
GENIUSKITCHEN


Porcija: 12
Gotovo za: 1 h 30 min
Složenost: lako
Priprema: 40 min
Pečenje: 50 min
Originalni recept

SASTOJCI:
500 g rezanog kiselog kupusa 
150 g poriluka, samo bijeli dijelovi
100 ml suncokretovog ulja (50 + 50) 
1 žlica papra, mljevenog 
100 ml gazirane mineralne vode
500 g kora za pite i savijače

PRIPREMA:
washed and drained sauerkraut
1. Rezani kupus dobro isprati toplom vodom da se odstrani suvišna sol. Ocijediti, odložiti.
saute leeks
2. Poriluk narezati na manje komade i grubo usitniti u multipraktiku. Propržiti 4 – 5 minuta na 50 ml suncokretovom ulju , uz povremeno miješanje. 
leeks and sauerkraut
3. Kupus umiješati u omekšali poriluk. Dinstati, pokriveno, na laganoj vatri 25 – 30 minuta ili dok kupus ne omekša. Ako je potrebno, povremeno podliti sa sasvim malo vode.
black pepper in leeks and sauerkraut
4. Mješavinu kupusa i poriluka maknuti s plamena, posuti paprom, promiješati i ostaviti da se malo ohladi.
oil and sparkling mineral water
5. Suncokretovo ulje, 50 ml, i gaziranu mineralnu vodu pomiješati.
filo sheet brushed with oil and mineral water
6. Jednu koru za pite premazati mješavinom ulja i mineralne vode, na nju staviti drugu koru, također je premazati uljem i mineralnom. 
sauerkraut mixture on filo sheet
7. Staviti treću koru, pa preko nje jednakomjerno rasporediti ¼ pripremljene smjese s kupusom. Saviti , položiti u uljem podmazanu tepsiju odgovarajuće veličine (35 x 20 cm). Postupak ponoviti s preostalim korama i smjesom. Ukupno formirati 4 savijače.
filled filo pastry rolls
8. Savijače narezati na komade željene veličine, zaliti preostalom mješavinom ulja i mineralne vode (po potrebi dodati mineralne vode). Peči u pećnici 50 minuta na 200°C.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 221 kcal; masti: 12,09 g; ugljikohidrati: 24,82 g; bjelančevine: 3,48 g; kolesterol: 0 mg; natrij: 478 mg; kalij: 118 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.