Ćufte nadjevene krumpirom ☆ Beef kofte stuffed with potato

by - 6.2.19

Beef kofte stuffed with potato by Laka kuharica: meat wrapped around potato and baked in silky sauce.
☆ Meat wrapped around potato and baked in silky sauce makes a complete meal. ☆
Kada se zimski dan ozari suncem, odmah mi je ljepše u duši. Izađem van i nastojim uhvatit miris zemlje i zraka koji nagovješta proljeće. No, još je prerano i ulazim u kuću pomalo razočarana. Ova zima mi se čini dugom iako, objektivno, nit je zima nit je duga. Još nije završio ni naš ciklus rođendana. Ja sam rođena u siječnju, a muž, sin i tata u veljači. Puna kuća Vodenjaka! Obično odaberemo jedan dan i proslavimo sve rođendane odjednom. Tako će biti i ove godine, vjerojatno iduće subote. Kako ne želim kuhati taj dan, jer i meni je proslava!, morat ćemo se snaći malo drukčije. Neće biti jednostavno s obzirom da naša najmlađa curica ima nepredvidljivo vrijeme dnevnog spavanja, a naš najstariji (pradjed) može samo u restorane koji nemaju stepenice. Vjerojatno ću ispeći neki dobar kolač ili tortu. Ove ćuftice, iako su više nego odlične i nije ih teško napraviti, nisu za svečane obroke. Izvorno im je naziv "Radnički ručak", a to govori o kakvom se jelu radi. Meni se posebno sviđaju jer u svojoj nutrini lukavo skrivaju prilog – krumpir. Volim 2 u 1 jela jer  na kraju samo treba dodati salatu ili, kao što sam ja ovdje, dinstani kiseli kupus. Recept je posuđen od Mucike, a najprije sam ga spazila na Coolinarici. Mucika ima recepte koji mi jako odgovaraju. Naravno, po svojem običaju, napravila sam neke preinake u odnosu na originalni recept. Umjesto zobenih pahuljica koristila sam domaće krušne mrvice, ali samo zato što pahuljice nisam imala pri ruci. Ako ih imate, svakako ih koristite, a ne mrvice.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista
 GENIUSKITCHEN  


Porcija: 4 
Gotovo za: 1 h 
Složenost: umjerena
Priprema: 20 min
Pečenje: 40 min
Originalni recept

SASTOJCI:
30 ml mlijeka
2 jaja
6 žlica domaćih krušnih mrvica, od 1 kajzerice
450 g junetine, mljevene
1 luk, ribani
2 češanja češnjaka, ribana
1 čajna žlica morske soli
½ čajne žlice papra
½ čajne žlice slatke mljevene crvene paprike
½ čajne žlice ljute mljevene crvene paprike 
1 - 2 krumpira, oko 300 g ukupno, oguljena i uzdužno narezana na četvrtine
4 žlice ulja od kikirikija

Umak:
3 žlice maslinovog ulja
1 luk, sjeckani
1 žlica brašna
150 ml mlijeka
200 ml kiselog vrhnja
2 žlice koncentrata rajčice
¼ čajne žlice soli
¼ čajne žlice papra

PRIPREMA:
1. Mlijeko i jaja umutiti pjenjačom , krušne mrvice umiješati i namakati 5 - 10 minuta.
2. Meso, ribani luk i češnjak, sol, papar, slatku i ljutu mljevenu crvenu papriku i namočene mrvice rukom mijesiti da se sastojci ravnomjerno rasporede i smjesa postane kompaktna. Po potrebi dodati još malo krušnih mrvica.  
3. Smjesu za ćufte podijeliti na 4 - 5 dijelova, svaki dio malo rastanjiti. Četvrtinu krumpira staviti na sredinu svake ćufte, zamotati mesom. 
4. Ćufte peči na vrelom ulju oko 2 – 3 minute sa svake strane dok se ne ulovi zlatno - smeđa korica. 
5. Izvadit iz tave i odložiti u vatrostalnu posudu ili prikladni oblik za pečenje u pećnici. 
6. Luk kratko pržiti na maslinovom ulju u čistoj tavi. Brašno dodati, promiješati. Smanjiti plamen.
7. Mlijeko, kiselo vrhnje, koncentrat rajčice, sol i papar pjenjačom sjediniti u glatku smjesu i u tankom mlazu, uz stalno miješanje, dodati luku i brašnu. Povezati u rjeđi, glatki umak. Ako je umak previše gust, dodati još malo mlijeka (umak će se dodatno zgusnuti pri pečenju u pećnici). 
8. Ćufte preliti umakom i peči u pećnici 30 - 40min na 200°C ili dok krumpir u sredini nije mekan (provjeriti čačkalicom). 

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 753 kcal; masti: 57,18 g; ugljikohidrati: 32,1 g; bjelančevine: 28,73 g; kolesterol: 201 mg; natrij: 1026 mg; kalij: 902 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.