Tikvice s mozzarellom i parmezanskim posipom + nagrada ☆ Zucchini with mozzarella and Parmesan topping

by - 27.8.12

Zucchini with mozzarella and Parmesan topping by Laka kuharica: delicious side-dish or light supper.
☆ This can be a delicious side-dish or light supper. ☆
Sjećate li se kada je (sada bivša) ministrica okoliša, koja ne taji svoje životne preferencije, ponedjeljak proglasila vegetarijanskim danom u kantini ministarstva? Neki su se odmah pozvali na „slobodu izbora“ kao tobožnji argument protiv ove odluke. Te iste ne može se čuti na temu petka i bezmesnog dana. Toliko o našoj dvoličnosti. Osobno smatram da ni jedan od bezmesnih dana, bez obzira na razloge, nije na odmet, već je dobro došao. S druge strane, sve je više onih koji si bilo kakvo meso mogu priuštiti jedino na gablecu, a ostali dani u tjednu sve im više postaju posni. Kada povrće ne bi bilo tako skupo, mislim da bi nacija bila daleko zdravija. Jelo bi se manje mesa, kruh, krumpira, tjestenine i slatkog. Priznajem da ovaj recept nije štedni jer su svi sastojci skupi, ali ako vam sinovi nisu đaci ili studenti (tj. ne jedu sve kao termiti i to u ogromnim količinama), isplati ga se napraviti, naročito ako više naginjete vege jelima.

Find this recipe in English on allrecipes Foodista

Porcija: 6
Gotovo za: 30 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 20 min
SASTOJCI:
4 tikvice (oko 250 g svaka), narezane na deblje kolutiće
4 žlice parmezanskog posipa*
Prstohvat soli
2 žlice maslinovog ulja
340 g mozzarelle, grubo naribane

*Posip s parmezanom i češnjakom
45 g parmezana, sira ribanca ili Grana Padana, fino ribanog
2 čajne žlice soli
2 žlice češnjaka u prahu
2 čajne žlice sušenog origana
2 čajne žlice sušenog bosiljka
2 čajne žlice sušenog majorana (mažurana)
2 čajne žlice svježeg peršina, sjeckanog


PRIPREMA:

zucchini sprinkled with grated Parmesan
1. Tikvice posipati parmezanskim posipom, posoliti i lagano poprskati maslinovim uljem. Peči u pećnici na 200˚C oko 15 minuta ili dok tikvice ne omekšaju. Izvaditi iz pećnice.

zucchini slices sprinkled with mozzarella cheese
2. Mozzarellu jednakomjerno rasporediti po tikvicama i vratiti u pećnicu na rešetku odmah ispod gornjih grijača ili grilla. Peči dodatnih 5 minuta ili dok sir ne poprimi zlaćanu boju i postane hrskav.

Poslužiti kao prilog mesu ili kao laganu večeru.

Posip s parmezanom i češnjakom:

Garlic Pamersan cheese seasoning
Sve sastojke dobro promiješati i spremiti u dobro zatvorenu posudu. Čuvati u hladnjaku i koristiti prema potrebi.

Laka preporuka: pomiješajte posip s omekšalim maslacem, s time namažite deblje kriške crnog kruha i kratko zapecite u pećnici.     


Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 276 kcal; masti: 18,51 g; ugljikohidrati: 9,2 g; bjelančevine: 19,95 g; kolesterol: 38 mg; natrij: 1240 mg; kalij: 439 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

U nastavku, nešto o nagradi koju sam primila od Anje s bloga Sweethart. Koliko sam shvatila, nagrada ide na 5 blogova koji imaju manje od 200 sljedbenika. Moram priznati da sam davno prestala pratiti koliko sljedbenika ima moj blog. Ova nagrada podsjetila me je da se zapitam zašto ih nema više. Naime, vjerujem da bi ih bilo više s onima koji, to znam, posjećuju moj blog, ali ili nemaju svoj javni profil ili se ne žele registrirati. No, što je, tu je. Pomalo sam i sama kriva jer baš ne lutam previše nekim novim blogovima i ne sklapam blog - prijateljstva kao u početku. Znači, vrijeme je za promjenu, zar ne?

Nagradu prosljeđujem na slijedeće blogove koje posjećujem i volim:

CreaCtive





Još uvijek gladni?

10 komentara

  1. Joooj, kakav pocetak dana! Hvala ti, divna si :***

    OdgovoriIzbriši
  2. Meni bi ovo jelo definitivno bilo idealan prilog uz mesni obrok. Pravi sam mesožder iako se ponekad u tjednu dogodi i dan bez mesa pa čak i dva za redom.

    OdgovoriIzbriši
  3. Istina, nikome ne škodi ako koji dan u tjednu ne jedemo meso. Ja sam to počela tako raditi od nedavno, ponekad se i organizam treba odmoriti od iste hrane, povrće je neizmjerno zdravo, zašto ga ne jesti što više? :)

    A oko sljedbenika, nemam ih ni ja mnogo, a pišem sad već dulje vrijeme. Ali me to ne brine, pa mi objavljujemo ove recepte jer to volimo, tako na to gledam. Meni je baš užitak potrudit se oko nečeg i spremit nešto fino, poslikati i objaviti. Priznanje uvijek dođe, makar u ovim nagradicama :)

    Divan je recept, tikvice su mi baš fine :)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako dobar recept! Volimo tikvice i nove ideje za spremiti ih uvek dobro dodju! :)

    OdgovoriIzbriši
  5. meni se ovo jelo baš sviđa,
    čim ima toliko sira kod mene prolazi kao samostalni obrok

    OdgovoriIzbriši
  6. Mora biti prefino, jer baš tako izgleda. S toliko sira, savršeno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Prvo hvala na nagradici, veselim se da si ju okačim na blog, no nisam vična prosljeđivanju ili odgovaranju na pitanja, a toga tu nema, super.
    Što se tiče bezmesnih dana, slažem se u potpunosti, nismo nikakvi vegani ni vegetarijanci, kod nas je od uvijek dok mi je još muž bio s nama, meso imali svaki drugi dan. Pod meso misli se i na ribu, pa ispadne šnicl dva puta tjedno. Ne mogu tako baš uštediti, jer kila mladog graha je već i 40 kuna? No zdravije i ukusnije je siurno. Ove tvoje tikvice su mi famozne.

    OdgovoriIzbriši
  8. Looks delicious! Easy and very tasty!

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala ti za nagrado, prijetno je bilo presenečenje.
    Tvoj blog itak stalno pratim in vedno dobim zanimive recepte, kot je tudi ta.

    OdgovoriIzbriši
  10. Te felicito por el premio que te han otorgado y que tan bien merecido tienes por tu fantástico blog.
    Y muchas gracias por incluirme entre los nominados, para mi es una gratificación que te agradezco muchísimo y que en unos días publicaré con agrado en mi blog..
    Besitos y que tengas una feliz tarde.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.