Cvjetići brokule s preljevom od Gorgonzole ☆ Broccoli florets with Gorgonzola dressing

by - 19.1.12

Broccoli florets with Gorgonzola dressing by Laka kuharica: Crisp broccoli with savory blue cheese dressing.
☆ Crisp broccoli florets with savory blue cheese dressing are ideal for all Atkins dieters. ☆
Još sam na dijetnoj temi! Znam da veliki dio vas koje vrijedno mijesite dizane kolače i spremate kojekakve fine slastice nemate potrebu za bilo kakvom dijetom. Na žalost, kad-tad će vam i kruh i kolači doći – guze:) Za ostalo se brine dobra stara gravitacija. Što se tiče prvog problema, tu još i možemo nešto učiniti. Možemo promijeniti način prehrane te izbaciti s jelovnika ono što (nas) najviše deblja. Iako je cilj plemenit, doći do njega nije nimalo lako, to zna svatko tko je barem 2 puta držao neku dijetu. Osobno, dijete dijelim u dvije kategorije: one za koje svi vele da su najbolje jer su umjerene (to znači da ste godinu dana napola gladni i uz vrašku fizičku aktivnost izgubite čak 2 kilograma u toj godini) i one koje su efikasne (niste gladni, a gubite 2 kilograma mjesečno). Preferiram ove zadnje. Na tragu toga, ovdje je jedan odličan recept Atiknsove dijete koji može biti dobar prilog nekom mesu, ali i, uz dodatak jaja, sasvim samostalni obrok.

Find this recipe in English on CookEatShare 

Porcija: 1
Gotovo za: 15 min
Složenost: umjerena
Priprema: 5 min
Kuhanje: 10 min
SASTOJCI:
180 g cvjetića brokule

Preljev s gorgonzolom:
200 g kiselog vrhnja
200 g tekućeg jogurta
100 g Gorgonzole
30 ml soka limuna
½ čajne žlice papra
1 čajna žlica Dijon senfa
115 g majoneze

PRIPREMA:
broccoli florets al dente
1. Cvjetiće brokule kuhati 10 minuta u vreloj vodi. Cvjetići moraju ostati hrskavi (al dente).
Gorgonzola dressing
2. Kiselo vrhnje, jogurt, sir, sok limuna, papar, senf i majonezu pomiješati viljuškom, pritom lagano gnječiti sir da se usitni. Preljevom začiniti cvjetiće brokule.
salad with eggs garnish
Po želji, ukrasiti komadićima kuhanog jajeta.

Laka preporuka: kako preljeva ima više nego što je potrebno za jednu porciju, ostatak sačuvajte u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku najviše do 3 dana.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 473 kcal; 44,67 g masti; 8,87 g ugljikohidrata; 11,63 g bjelančevina; 58 mg kolesterola; 712 mg natrija; 423 mg kalija.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

13 komentara

  1. Meni je samo drago što se brokoli kod nas odomaćio, mislim u Srbiji i što muje cena ok naročito u sezoni. preliv je i više nego odličan.

    OdgovoriIzbriši
  2. Podjela dijeta je zanimljiva. Ne volim niti jednu niti drugu skupinu. Kod mene jedino što pali je bilo kakva fizička aktivnost (dovoljno je i samo hodanje). U zadnje vrijeme mi se kao za inat dogodio period pretjeranog sjedenja i to se poklopilo s blagdanima. Još ovaj tjedan imam sjedeće obaveze i nakon toga se mogu vratiti svakodnevnom hodanju pa će ovih par kilica nestati.

    Brokulu obožavam, mogu je jesti bez ikakvih dodataka, ali ovako fini preljev sigurno ne bih odbila.

    OdgovoriIzbriši
  3. Meni se ovaj recept sviđa kao samostalno jelo. Jedino bih zamjenila majonezu, ne volim njen okus u tolikoj količini. Što se tiče pekarskih proizvoda, ja ih pečem radi svojih ukućana. Nekad mi se ne da pa kupim, al inače preferiram domaći kruh i pecivo. Slično kao i kod Tamare, kod mene pali fizička aktivnost uz primjerenu prehranu. Ne volim izbacijvanje namirnica, već kontrolirano uzimanje ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. Plavi sir obozavam,preliv bih mogla da jedem s kasikom bez icega :)

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo je bas po mom ukusu :), savrseno!

    OdgovoriIzbriši
  6. To bi meni moglo biti na stolu svaki dan, a i je, uvijek imam u fružideru aldente skuhanog povrća i razne dresinge, a ovaj tvoj spada u top 5.

    OdgovoriIzbriši
  7. Zanimljivo izgleda, ali kod mene nažalost ne prolazi jer nikako ne volim gorgonzolu.
    A dijete; ja sam isto pristaša umjerenosti i nešto fizičke aktivnosti, najbolje se osjećam nakon takvog režima života.

    OdgovoriIzbriši
  8. jAKO ZGODNA I ZDRAVA VARIJANTA UMAKA OD GORGONZOLE, KOJEG JA OBIČNO PRELIJEM PO TJESTENINI :)
    A I BROKULU VOLIM!

    OdgovoriIzbriši
  9. Dobra dijeta nema šta ali kod mene pali samo fizička aktivnost zato sam po ljeti mršavija 5-6 kg a jedem više ali vozim biciklu,puno plivam i puno šećem a narabno unos voča i povrća je puno i veći.

    OdgovoriIzbriši
  10. Mi ovo pravimo i van dijete... :) Brokoli inace volimo na razne nacine, ali omiljen nam je samo blansiran uz neki jednostavan umak.
    Meni je jednom davno najefikasnija bila ona Kupus dijeta. Stvarno se gube kilogrami, ali ta corba od kupusa je jako grozna! :(

    OdgovoriIzbriši
  11. Soy una amante de la brócoli y su receta es maravillosa y refrescante,me encanta,abrazos.

    OdgovoriIzbriši
  12. Super uvod i potpuno se slazem s tobom.Posle silnih praznika sa torticama,kolacicima i pogacama gde nam je kraj.I ja sam stavila katanac na usta,na vreme:)))Super receptic.Pozz

    OdgovoriIzbriši
  13. odličan lagani ručak!! i brz!!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.