Pureće okruglice na štapu ☆ Turkey meatballs on a stick

by - 25.11.11

Turkey meatballs on a stick by Laka kuharica: homemade, healthy and tasty fast food.
☆ If you love fast food, but want to stay healthy, this tasty meal is just the right thing. ☆
Gledate li možda novi serijal Jamie-a Olivera u kojem on želi promijeniti lošu prehranu prosječnih Engleza? Neki isključivo jedu brzu hranu a dobar dio uopće ne zna kuhati. Promijeniti nečije navike i ponašanje gotovo je nemoguć zadatak. Brza hrana stvara ovisnost (zbog masnoća koje sadrži), a svaku ovisnost teško je pobijediti. Koliko će Jamie uspjeti, s obzirom da „ovisnici“ i dalje ostaju u ovisničkom miljeu, ne znam. No, čini mi se da bismo i mi mogli početi razmišljati kako se, onako generalno, bolje i zdravije hraniti. Znam da postoje akcije po vrtićima koje promoviraju promjenu prehrambenih navika i to je jako dobro jer djeca stječu navike od prvog zalogaja. No, ne treba zanemariti privlačnost brze hrane. Zato ju je bolje spremiti kod kuće jer će sigurno biti manje masna i kalorična nego kupljeni hamburgeri ili ćevapi. Pomfrit i tartar također mogu biti domaći, a čim je nešto domaće, znači da možemo kontrolirati i kvalitetu i nutritivnu vrijednost.

Find this recipe in English on Cook Eat Share 

Porcija: 3 - 4
Gotovo za: 25 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 15 min
SASTOJCI:
400 g mljevene puretine
1 jaje
¼ čajne žlice mljevenog korijandera
1 čajna žlica usitnjene kadulje
1 čajna žlica chilia, mljevenog
25 g domaćih krušnih mrvica
Ulje kikirikija za pečenje

PRIPREMA:  

1. Prvih pet sastojaka i sasvim malo krušnih mrvica pomiješati da se dobije ujednačena i kompaktna smjesa kao za polpete.
make turkey balls
2. Oblikovati manje okruglice (oko 16 kom), uvaljati ih u ostatak krušnih mrvica.
fry turkey meatballs in lots of oil
3. Okruglice peči u dosta vrućeg ulja, po nekoliko komada odjednom, sve dok ne budu pečene i poprime zlatno – smeđu boju sa svih strana. Šupljikavom žlicom vaditi na upijajući papir.
4. Okruglice nabosti, kao ražnjiće, na drvene štapiće i poslužiti uz tartar, domaći pomfrit i zelenu salatu.

Laka preporuka: ako želite, između svake okruglice nabodite komadić zelene paprike, luka ili kiselog krastavca.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 166 kcal; 4,64 g masti; 7,03 g ugljikohidrata; 22,64 g bjelančevina; 120 mg kolesterola; 158 mg natrija; 313 mg kalija.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. M da. I mi bi mogli razmisliti o prehrani. Nadam se da će Jamieva akcija uspjeti. Super recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. U ljudima se treba probuditi svest o tome kakva je određena vrsta hrane... Na žalost to svako sam u sebi mora da shvati, ne vredi da neko samo priča i ja sam pod utiskom 2 dana a onda posegnem za prvom gluposti na obližnjem kiosku... Svaki čovek ima izbor i sam mora odrediti svoj put... Mada nekad je najlakše prepustiti se "uživanju" u ukusima mada... o ukusima ne treba raspravljati :)
    Nego ova klopa mi se jako dopada i naravno da sam uvek za kuvanje hrane kod kuće jer tako mrvicu više znamo šta unosimo u svoje telo mada... Ideal bi bio imati svoje imanje i sam sebi proizvoditi hranu ali taj "luksuz" malo njih sebi može priuštiti. (to je moj pogled na hranu).

    OdgovoriIzbriši
  3. To je po meni otprilike misija nemoguce, promeniti necije navike je najtezi posao na svetu.
    I sama ne vodim mnogo racuna o hrani koju pripremam. Najvaznije da je to nama ukusno, na druge stvari zazmurimo.
    Od kada vodim blog i druzim se sa vama devojkama, pocela sam menjati stav o odredjenim jelima, ali, slazem se sa maslinkom, svako od nas mora odluciti sta zeli a sta ne, ne moze ti to niko nametnuti.

    Svidjaju mi se tvoje loptice!

    OdgovoriIzbriši
  4. Gledala sam djelomično te njegove emisije i meni osobno je to vrlo čudno. Dostava, gotova hrana,... nije to za mene. Kada sam kod kuće ništa od toga, sve mogu i ja spremiti. Vodim računa o tome što jedemo, ali ... ko zna šta jedemo, udišemo, pijemo.?
    Meni je čudno da dijete iz moga susjedstva naručuje topli sendvič u kafiću u istoj zgradi dok mu je mama kod kuće i gleda seriju:) ali, što je meni čudno drugima je normalno.
    Narvno da mi se sviđaju ove tvoje okruglice samo sam ja veliki mrzitelj prženja u dubokoj masnoći iako i to ponekada moram:):)

    OdgovoriIzbriši
  5. Super su ti ove okruglice!

    Što se prehrane tiče, tješim se da jedem 90% hrane iz vlastitog uzgoja po bio načelima, tako da si mogu priuštiti fast food jednom mjesečno. U zadnje vrijeme me u pms-u traži baš takve okuse i tu si ne mogu pomoći.

    Mislim da će ljudi teško promijeniti prehrambene navike, pogotovo sada kada je skoro sva hrana dostupna u zamrznutoj i polugotovoj/gotovoj varijanti.

    OdgovoriIzbriši
  6. Prvo ove loptica na ražnjiću su mi baš zgodne, zgodno mi je to za podružiti se, svako s nabodenom lopticom uvalja u nekoliko vrsta umaka, pa zalije pivom!
    Sretan imendan draga!

    OdgovoriIzbriši
  7. pratim Jammiea, ima većinu njegovih kuharicai pohvlno je od njega što se toliko trudi promjeniti način prehrane!! ali ima stvarno ekstremnih slučajeva, ne znam dal je uopće moguće pomoći!!??

    OdgovoriIzbriši
  8. Joj, kod tebe uvijek iznova nesto fino:)) Odlicne su mi ove okruglice! Pocela sam gledati Jamiea, ai nikako do kraja pogledati epizde, ali svidja mi se ideja.

    OdgovoriIzbriši
  9. Nisam gledala te Djemijeve emisije, imam neku gomilu epizoda njegovih serija na kompu koje nikako da se rešima, kada sam raspoložena pogeldam po neku. Od njega uvek nešto naučim, i sigurno ću pogledati i taj serijal.

    Zaista retko jedemo hranu sa kijoska, mada jakooo volim pljeskavice i hamburgere. Ali više volim kod kuće da zbućkam makar i neku picu nego da naručim gotovu. Svakako na mojoj ima više sira i ostalog :))))

    Dine loptice i Dunja je skroz upravu da su za party savršene.

    OdgovoriIzbriši
  10. Apsolutno se slažem s tobom, moramo kontrolirati (u onoj mjeri koliko možemo) što unosimo u svoje tijelo.Jedna anegdota: mi ne jedemo kupovne kolače, čokoladu i sladolede jer ne moramo. Nekad ja napravim kolač, nekad svekrva tako da nismo željni slatkog. Na taj način ni moje dijete nije do sada probalo kupovnu čokoladu, kinderiće i sladolede. Onda dođe trenutak da neka susjeda kupi čokoladicu i mi joj kažemo da mala ne jede. A ona nas gleda blijedo i kaže da to prvi put u životu vidi ;)

    OdgovoriIzbriši
  11. Uglavnom pazim što jedem i na koji način je pripremljeno. Možda i ne moram toliko paziti jer mi već dulje vrijeme više odgovaraju kuhana i zdravija jela pa se spontano tako i hranim. Ali, istina je i da prekršim pogotovo jer volim isprobati razne vrste hrane. Što se fast fooda tiče ponekad je neizbježno a ponekad i namjerno posegnem za nekim fast foodom. Za ovim okruglicama bih rado posegnula !

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.