Odresci lososa u bijelom umaku ☆ Salmon steaks in white sauce

by - 28.2.11

Salmon steaks in white sauce by Laka kuharica: crispy coated salmon steaks accompanied with flavorful white sauce.
☆ Crispy coated salmon steaks are accompanied with flavorful white sauce. ☆
Gledala sam jednu emisiju u kojoj se govorilo o problemu svježine ribe koju kupujemo. Ja se u to zaista ne razumijem. Ljudi koji žive na moru sigurno znaju kako izgleda svježa, a kako pomalo ocvala riba. Ali što kada je riba koju vidite izloženu već narezana i očišćena? Ništa. Čovjek mora vjerovati da je u redu, iako možda baš i nije svježa kao prva jutarnja rosa. Kada kupujem ribu, uvijek me privuku neke sasvim sporedne stvari kao što je boja: biserna bjelina bijele ribe ili nježno ružičasti sjaj ribe kao što je ovaj losos. Koji, ako je vjerovati nazivu, i nije baš samo losos, već je pastrmka. Ali, ako Googlate, nije baš ni pastrmka, nije hibrid, ima neko sasvim treće objašnjenje. Koje je sasvim nevažno s obzirom na činjenicu da je meso ukusno i da ga se lako priprema. Cijela priča traje kratkih 45 minuta – kratkih stoga što pola vremena otpada na mariniranje u mlijeku. To znači da je kuharica sasvim slobodna i može raditi što je volja. Recimo, napisati ovaj uvod i još što-šta.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 3
Gotovo za: 45 min
Složenost: lako
Priprema: 25 min
Pečenje: 20 min
SASTOJCI:
700 g odrezaka lososa - pastrmke
480 ml mlijeka
40 g kukuruznog brašna
40 g kukuruzne krupice
¼ čajne žlice bijelog papra
½ čajne žlice soli
120 ml ulja kikirikija (ili neke druge masnoće)
30 g maslaca
240 ml kiselog vrhnja
½ - 1 čajne žlice soka od limuna

PRIPREMA:
1. Odreske ribe staviti u mlijeko i ostaviti da odstoje 20 minuta.
2. Kukuruzno brašno, krupicu, papar i sol pomiješati u posudi za paniranje. Odreske provući kroz smjesu brašna i krupice dok ne budu posve prekriveni smjesom.

3. Ribu pržiti u ulju kikirikija na srednje jakoj vatri 3-5 minuta sa svake strane dok ne poprime zlaćanu boju. Odložiti na vrući pladanj. Ulje od prženja odliti  iz tave, ali ostaviti krupnije ostatke prženja.
4. Maslac zagrijati u tavi, dodati vrhnje uz stalno miješanje i kuhati na vrlo laganoj vatri 5-10 minuta, bez da umak zakuha.
5. Sok limuna umiješati u gotovi umak, preliti preko ribe i poslužiti uz prilog od kuhanog krumpira i blitve.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 717 kcal; 64,7g masti; 27,79g ugljikohidrata; 8,83g bjelančevina; 76mg kolesterola; 183mg natrija; 407mg kalija.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. Joj draga kako ovo sjajno izgleda ! :-))))

    OdgovoriIzbriši
  2. Bože, kako je ovo meni dobro ali nekako nedokučivo! Em mi je skupo, em ovi moji baš i nisu ljubitelji ribe a ja bih je voljela jesti svaki dan!

    OdgovoriIzbriši
  3. O, bas volim ovakve stvari...a novih nacina pripreme nikada dosta.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jel je losos ili pastrva, odlično je.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ovo mleko i riba je novo za mene, kao marinada. Moraću da probam. I mene zbunjuju sve te deklaracije na ribi i morskim plodovima, a onda pogledam cenu, pa deklaraciju malo bolje i shvatim da su mnoge stvari koje su jeftine samo imitacija, naročito škampi, meso raka...Uglavnom se rukovodim po ceni iako ne znam da li grešim. Kukuruzno brašno je super za poh, a ja ih radim i u rerni samo tada mora da se prelije sa malo ulja dok se peče.

    OdgovoriIzbriši
  6. Que rico y lindo te quedo el rebozado de salmón,un paso a paso de lujo Laka muy bueno,extrem de pretioase,pentru culinare, ímbratisari si afectiunea.chao.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako fino! Ovo bi mogao da bude neki moj naredni rucak :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Jako fino ! U smjesi za prženje mi se sviđa kukuruzna krupica. Do sada je nisam koristila kod lososa. Odlično jelo i ide na isprobavanje !

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.