Juneći odrezak sa šampinjonima i vermutom ☆ Steak in mushroom and vermouth sauce

by - 4.10.10

Steak in mushroom and vermouth sauce by Laka kuharica: beef round steak tastes especially good in this creamy sauce.
☆ Beef round steak tastes especially good in this creamy sauce with button mushroom and red vermouth. ☆
Najveći je problem kada treba kuhati sam za sebe, zar ne? Sam kuhaš, sam jedeš i sam se ocjenjuješ! No, ima jako puno takvih jediničnih domaćinstava i najgora varijanta nije ova koju sam spomenula, već ona kada samci pretežno jedu po restoranima brze ili manje brze hrane. Moja teta, iako sada živi sama, svaki dan kuha kompletan ručak, samo za sebe. Volim čuti njezin meni jer je uvijek tako zdrav, lagan, hranjiv i fin. I dobro je da joj nije teško kuhati za samu sebe. Sigurno se ne bi s toliko godina (86) osjećala tako niti bi izgledala tako dobro!
Ovaj odrezak je brz obrok za jednu ili dvije osobe. Važni sastojci su vermut i bijeli papar.  Malo ih je, ali ih se ne smije zamijeniti, jer bez njih „to nije to“.

For the English version of the recipe, scroll down!

Porcija: 2
Gotovo za: 20 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Pečenje: 15 min
SASTOJCI:
2 kom junećeg odreska od buta (oko 300 g)
Sol i papar
20 g maslaca
100 g šampinjona, narezanih na tanke ploške
3 žlice crvenog vermuta
3 žlice vrhnja
1/4 čajne žlice bijelog papra, 
mljevenog 


PRIPREMA:

sauté the steaks in butter
1. Odreske posoliti i popapriti, peči na maslacu oko 5 minuta sa svake strane (ili prema želji – volimo li jače ili slabije pečene). Izvaditi na zagrijani tanjur.
simmer the mushrooms
2. Šampinjone kratko pirjati na maslacu od pečenja, zatim podliti vermutom i još kratko pirjati.Vrhnje umiješati tako da se dobije ujednačeni umak srednje gustoće. Maknuti s vatre. 
3. Bijelim paprom začiniti umak, dodati sol prema potrebi i poslužiti s odrescima.


Steak in mushroom and vermouth sauce

Preparation time:5 min
Cooking time: 15 min
Total time: 20 min
Serves: 1-2

Ingredients:
2 beef round steaks (about 300 g)
Salt and black pepper
20 g butter
100 g button mushrooms, thinly sliced
3 tbs red vermouth
3 tbs cream
¼ tsp ground white pepper

Method:
1. Season the steaks with salt and black pepper and sauté them in butter for about 5 minutes on each side (or as desired). Take them out of the pan, set aside and keep warm..
2. Briefly simmer the mushrooms in the same butter, stir in vermouth and continue to simmer for few more minutes.
3. Stir in the cream, mix and combine with the mushrooms until the sauce is smooth and of medium density. Remove from heat.
4. Season with white pepper, add salt if necessary, pour over steaks and serve.

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

10 komentara

  1. Nekada se možemo igrati sa sastojcima, a ja te u potpunosti razumem da nekad sastojci treba da ostanu onakvi kakvi su. Nema zamene. Pre neki dan sam pravila čorbu od bukovača s viskijem i bosiljkom, Andreinu. Ako bi se ova dva sastojka zanemarila, to nije to. To je sada drugi recept, tj. to su tajni sastojci. Nisam vermut dodavala jelima, doduše nemam ga u kući. Moja ljubav prema čašici se svodi na gutljaj belog vermuta, gutljaj amareta ili par gutljaja vina. U hrani, to je druga priča, ali čovek zaista mora vrsno da poznaje slaganje ukusa alkohola i pojedinih sastojaka. Teta ti je divna, i sigurno da joj je ne samo ručak, već i to vreme koje posveti sebi u spremanju ručka, ta briga o sebi koja se ogleda i u nabavci i spremanju dovela do dugovečnosti.

    OdgovoriIzbriši
  2. Lijepe godine ima ta tvoja teta, neka je živa i zdrava. Sigurno ima mnogo toga u zdravoj prehrani pored tog gena dugovječnosti. Recept mi se dopada i vjerujem da je odrezak vrlo ukusan. Za bijeli papar znam da daje poseban okus jelu i da se ne može zamijeniti, za vermut ne znam, ali ti vjerujem na riječ.

    OdgovoriIzbriši
  3. Jako mi se svidja ova klopa...
    A sto se tice kuvanju uvek sam za domacu hranu i divim se tako starim ljudima koji imaju volju za svim tim ali opet ta volja ih i drzi u zivotu... svaka cast! Hm... "starim ljudima" mozda nije najsretnije izabran izraz jer svi smo mi u dusi isti, samo nas telo vremenom izdaje...:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Odlična je ova "izmišljotina", ovo s vermutom baš me zaintrigiralo, nemam ništa protiv mesa, ali ako je nečim ne "obogati" malo mi je dosadno. Ova kombinacija će biti isprobana.

    OdgovoriIzbriši
  5. Fantasticno jelo, jako mi se svidja. Ukus je sigurno fantastican :)

    OdgovoriIzbriši
  6. Mmmmm, odlična kombinacija, izgleda jako fino!

    OdgovoriIzbriši
  7. Ne volim pecurke ali ovom jelu dajem cistu desetku!!! Verujem da bi se "udavila" u ovim odrescima sa vermutom i belim paprom!

    OdgovoriIzbriši
  8. Parece saborosa essa receita!
    Amiga fiz um blog novo de arte, me visite:
    http://artesaborear.blogspot.com/

    Beijos!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ovaj vermut me opasno privlači pogotovo s gljivama a zaista je teško kuhati samo za sebe iako ja čak i nekad to volim jer onda si pripremim po svom guštu.Ali mi je mama rekla da joj je najteže bilo kuhati samo za sebe kad je ostala sama bez tate.Rekla je da joj je svako jelo izgubilo onaj fini okus koji imaš kada si ili u dobrom društvu ili kraj drage osobe.

    OdgovoriIzbriši
  10. Divna hrana, odrezak i šampinjoni začinjeni vermutom i bijelim paprom, uistinu odlično !! Bravo za tetu koja se ne odriče kuhanja iako je to samo za nju. I ja sam često u toj situaciji da kuham samo za sebe, ali kuham redovno. I dok se drugi znaju čuditi meni što to radim ja se sa druge strane čudim što im je tu čudno :), kuhati volim i sigurno je zdravije i finije od neke druge opcije prehrane.
    Ovaj recept ću ubrzo pripremiti, nedostaje mi još bijeli papar i moj ručak za doma ili za odnijeti ga na posao će zamirisati !

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.