Francuski krumpir ☆ French potato gratin

by - 12.3.10

French potato gratin by Laka kuharica: Croatian potato gratin with smoked sausage and eggs is rich and hearty.
☆ Popular Croatian potato gratin with smoked sausage and eggs is rich and hearty. ☆
Zašto se ovo jelo ovako zove do danas mi je misterij. Vjerojatno zato što je ovo inačica gratiniranog krumpira, poznatog priloga u Francuskoj kuhinji. Kod nas je doživio određenu promjenu, što i ne čudi. U Francuskoj je gratnirani krumpir prilog, a kod nas se prometnuo u glavno jelo. To je ipak „sirotinjsko“ jelo – puno krumpira, malo kobasice i jaja, dosta vrhnja i ulja. Dakle, obične, jeftine namirnice koje debljaju i koje su zasitne Puno ulja i vrhnja sigurno nije preporučljivo, ali kada bismo jeli samo ono što smijemo i što je dobro za organizam, gdje bi bili? Naime, masnoća je upravo ono što daje puni i jako fini okus jelima (tu ne mislim na zbilja masna jela). Tako je i s ovim „francuskim“ krumpirom. Dobar je i s malo ulja i vrhnja, ali je božanstven s puno i jednog i drugog. To mu je velika mana i zato ga radim prilično rijetko. No, kako je to jedno od jela mojeg djetinjstva, ipak ga se ne želim odreći u potpunosti.

For the English version of the recipe, scroll down! 

Porcija: 2 - 3
Gotovo za: 1 h 15 min
Složenost: lako
Priprema: 35 min
Pečenje: 40 min
SASTOJCI:
1000 - 12000 g krumpira
1 par dimljene kobasice (oko 200g)
4 jaja, tvrdo kuhana
250 - 350 ml kiselog vrhnja
Sol i papar
60 - 120 ml suncokretovog ulja

PRIPREMA:
1. Oguljeni krumpir, kobasicu i tvrdo kuhana jaja narezati na ploške.
2. Trećinom ploški krumpira prekriti nauljeno dno vatrostalne ili druge posude prikladne za pečenje u pećnici. Na krumpir rasporediti ploške jaja i kobasice.
3.Trećinom kiselog vrhnja i malo ulja prekriti ovaj sloj, na njega rasporediti drugu trećinu krumpira, ostatak jaja i kobasice, te opet prekriti vrhnjem i uljem. Slaganje završiti ploškama krumpira, preliti ostatkom vrhnja i ulja.
4. Vatrostalnu posudu ili oblik za pečenje prekriti Alu folijom i peči u pećnici 35-40 minuta na 220˚C. Nakon toga skinuti foliju i zapeći gornji sloj krumpira do zlatnožute boje ili dok krumpir ne bude posve pečen.


Laka preporuka: po želji možete između svakog sloja i na vrh dodati ribanog tvrdog sira po izboru.

French potato gratin

Preparation time: 35 min
Cooking time: 40 min
Total time: 1 h 15 min
Serves: 3

Ingredients:
1000-12000 g potatoes, peeled and sliced into rounds
Good quality smoked sausages (about 200 g), thinly sliced
4 eggs, hard boiled, sliced into rounds
1-1 ½ cup sour cream
Salt and pepper
¼ - ½ cup sunflower oil

Method:
1. With some oil grease the bottom of the ovenproof casserole or other suitable container for baking in the oven. 
2. Evenly spread a layer of 1/3 of the potato slices to cover the bottom of the casserole. Arrange half the egg and sausages slices onto potatoes. 
3. Cover evenly with 1/3 of the sour cream and a little oil.
4. Arrange another layer of the potato, egg and sausages slices, spread some sour cream, and if necessary, a little oil on top. Finish with the layer of potato slices and top with remaining sour cream and oil.
5. Cover the dish with aluminum foil and bake at 220˚C for 35-40 minutes. Remove cover and continue to bake until the top layer is golden brown in color and the potatoes are fully baked.

Easy recommendation: you may add the grated hard cheese of your choice between each layer and on the top.

Još uvijek gladni?

9 komentara

  1. Joj, kako bi se toga mogla najesti... hrana mojeg djetinjstva. Francuski krompir jeo se barem jednom tjedno, a onda se ja udala za Talijana, i gotovo, čak ni djeca nisu htjela. Nikako im to nije išlo. No sebi ću napravit jedan dan, sigurno.

    OdgovoriIzbriši
  2. S vremena na vreme od ovakvih jela nista nam nece biti...Jako fino...

    OdgovoriIzbriši
  3. Joj, kad sam sa starcima živjela jeli smo to sigurno 3 puta mjesečno! Obožavala sam francuski krumpir. Baš bih mogla jedan dana napraviti ga.

    OdgovoriIzbriši
  4. I ja se pridružujem fan clubu ljubitelja Francuskog krumpira: ) Dok sam bila mala, baka ga je često radila, naravno, po mojoj želji: ) Ali ja sam uglavnom ostavljala kobasice i jaja i jela samo krumpir. I danas si radim vegetarijanske verzije: bez kobasica, s malo jaja (ne volim ih), i puuuno krumpira i vrhnja – to onda više liči na gratin. Čini mi se da je «francuski krumpir» nekakva kobasicama i jajima pojačana «balkanska» verzija francuskog gratina: ))))

    OdgovoriIzbriši
  5. Rijetko ga jedem jer je za moj ukus mastan, ali su moji ludi za njim! Moram priznati da si ovaj naizgled jednostavan recept tako dobro, detaljno i inspirativno objasnila, da sam sebe uhvatila u razmišljanju da moje momke sjutra počastim ovim krompirom:)

    OdgovoriIzbriši
  6. Je découvre ton blog.
    De bonnes recettes.
    Salutations de Paris.
    A bientôt.

    OdgovoriIzbriši
  7. Jako volim francuski krumpir, ovaj izgleda finoo!

    OdgovoriIzbriši
  8. Jedino što se u receptu ne navodi je; da li se slažu ploške kuhanog krumpira ili sirovog???!!

    OdgovoriIzbriši
  9. Ljubica:
    Da se radi o kuhanom krumpiru, to bi bilo jasno rečeno u receptu. Princip je da se u svim receptima (ne samo ovome ili mojima) uvijek navode sirove namirnice, a ako nisu, onda se to posebno naznači.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.