Jednostavni Guacamole ☆ Simple Guacamole dip

by - 26.7.10

Simple Guacamole dip by Laka kuharica: chunky guacamole is ideal for summer parties.
☆ Chunky guacamole dip is ideal for summer parties. ☆
Kada sam kupila novi multipraktik mikser, uz njega sam dobila i kuharicu. Pri samom kraju nalaze se recepti za pića i namaze. Tamo sam našla i ovaj recept za guacamole koji sam tek nedavno počela pripremati. Najviše zbog toga što nisam mogla naći avokado, ili vrlo rijetko. Sada ga konačno nalazim, ali kupujem samo u Lidlu, jer tamo 1 komad avokada košta 7 kn. U Intersparu, na primjer, isti takav avokado prodaje se po 13 kn/ kom. Pa ti vidi! Kako bilo, recept je dobar iako je iz kuharice uz kućanski aparat. Dapače, daleko bolji od nekih recepata na razvikanim portalima (gdje, recimo, dodaju maslinovo ulje!!??). Od kud' znam? Pa, uvijek nastojim prvo vidjeti kakav je original, pa kakve su varijacije. Naravno, svatko ima pravo (dapače, i obavezu) stvoriti svoju najdražu varijantu. Pa čak i uz dodatak maslinovog ulja, iako se to onda baš i ne može zvati guacamole. Ali, zašto cjepidlačiti (ah, kad' je to koji puta tako slatko!)? Dakle, ovaj dip radim svaki tjedan jer ga obožavam jesti na onom kao flis papir tankom švedskom kruhu. Lagana, a fina večera.

For the English version of the recipe, scroll down! 

Porcija: 6
Gotovo za: 10 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min

SASTOJCI:
2 zrela avokada, oguljena, bez koštica
2 zrele rajčice, samo mesnati dijelovi
2 čajne žlice soka limete
Svježe lišće korijandera ili 2 čajne žlice mljevenih zrna korijandera
½ manjeg luka, sjeckanog
1 mala chili ili jalapeno papričica, sjeckana
Sol i papar

PRIPREMA:
chopping avocado and tomatoes
1. Avokado i rajčice narezati na manje komade i 10-ak sekundi miksati u mikseru.
chunky guacamole
2. Sok limete, korijander, luk, papričicu, sol i papar dodati, sve izmiksati daljnjih 10-ak sekundi. Konzistencija ne smije biti slična pireu, već moraju biti vidljivi manji komadi avokada i rajčice.
3. Ohladiti i poslužiti uz tortilla chips, toast ili kao dodatak fajitam i tortillama.


Simple Guacamole dip
Preparation time: 10 min
Total time: 10 min
Serves: 6 

Ingredients:
2 ripe avocados, peeled, pitted and chopped
2 ripe tomatoes (without seeds), peeled and chopped
2 tsp lime juice
Fresh coriander leaves or 2 tsp ground coriander
½ small onion, finely chopped
1 chili or Jalapeno pepper, seeded and minced
Salt and pepper to taste

Method:
1. Puls avocado and tomatoes for 10 seconds in a food blender.
2. Add all the other ingredients and puls for another 10 seconds – the dip should be chunky, not smooth like puree.
3. Chill before serving with tortilla chips or as accompaniment to tortillas and fajitas.

Još uvijek gladni?

10 komentara

  1. avokado i ja se volimo jos od davnih dana, tako da sam presrecna da se ovde moze naci. Tacno cena ovde je oko evro po komadu, ali isplati se. Ja ga spremam ovako, onda ima varijanta kad ga ostavim u kockicama sa paradajzom i sa maslinovim uljem, pa varijanta za goste kada lepo prepolovim avokado pa sacuvam ljusturu i u nju sipam avokado pa svako dobije svoj camcic. Postoji i najlaksi, a cini mi se i najlepsi recept koji mi je dala jedna teta iz Preka , podeli se na dva dela, ne vai se,, pa se u udubljenje sipa sirce ili limun, maslinovo ulje, so, dosta bibera i sitno beli luk i ovako papa sa kasicicom....sve goste sam navadila na avokado. Ljudi ni neznaju sta bi sa ovom cudnom biljkom pa je i ne kupuju. Secam se jednom za vreme onih nesretnih godina, drzavna prodavnica hrane je dobila tonu avokada. Niko ga nije kupovao, a cena je bila smesna i vise nego smesna. Naravno sef prodavnice nije imao pojma cemu on sluzi, pa je cim je poceo avokado da mekani spustio cenu upola misleci da propada. Tad sam jela ovaj namaz nedelju dana za dorucak, rucak i veceru. Isporuku u radnji toj vise nisu imali, valjda je to bila neka humanitarna pomoc iz neke nam daleke zemlje...bas im hvala...a tako je hranljiv i bogat masnim kiselinama potrebim organizmu...mogla bi ceo dan pisati o avokadu koliko ga volim...pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  2. eto mene ponovo, moram da dodam jos nesto, dip od avokada i kisele pavlake, so, biber, i baget........mozda jos otrcim sada do Merkatora da ga kupim......poydrav

    OdgovoriIzbriši
  3. avokado ne koristim baš često ne zato što ga ne volim nego zbog cijene, no ponekad si ga priuštim
    ovaj dip je jako privlačan sastojcima i sigurno ću ga kad tad probati u toj verziji

    OdgovoriIzbriši
  4. Meksičku kuhinju obožavam i ja i moji...Guacamole sam radila i sama,ima već dosta vremena..ali tih grickalica i takvih umaka nikad dosta..Super!

    OdgovoriIzbriši
  5. Odličan podsjetnik na staru ljubav. Jedo vrijeme poludim za njim, a onda se odmaknem i lagano ga zaboravim. Više ga koristimo u zimi, no vratila si mi iteres za taj divan plod koji podsjeća na...recimo plodnost.

    OdgovoriIzbriši
  6. Draga Katarzis,
    primjetila sam i ja da su knjižice recepata koje dolaze uz te male kućanske aparate dosta dobre. Nema fensi sličica, ali su recepti hvale vrijedni. Ja, recimo, imam sveščicu koju sam dobila uz mikrovalnu tako da mi je čuveni kolač za minutu poznat već deset godina. Imam i sjajne recepte uz kuhalo na paru i male miksere.
    Guacamole mi se dopada, a mislim da avokado ima dovoljno masnoća pa mu i ne treba dodavati ulje. O "autentičnosti" maslinova ulja...jooooj!
    Vidim da je tu tortilla chips, pa je Mexico fiesta potpuno dočaran.

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam guacamole :) super recept.

    jedna nagradica kod mene

    http://shangrilafood.blogspot.com/2010/07/back-to-reality-i-nagradice.html

    OdgovoriIzbriši
  8. Olá...já postei também essa receita mexicana de gaucamole, muito boa, como tudo que tem no seu blog.
    Beijos!

    http://myblogsaborear.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  9. ovo izgleda i zvuči predobro i to sve u 10 minuta ! :). A ja bolje da ne kažem kako sam kupila avokado, bila je neka akcija u Kauflandu i kupim odmah dva a ne znam što sa njima da napravim :(. Priznajem da ga do sada nisam baš koristila, nisam mu niti neki ljubitelj, ali u ovom receptu ću ga sigurno isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  10. Ne bi li avokado trebao biti zelen i iznutra? Ovo mi izgleda ko rižoto, a ne avokado dip.:(

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.