Južnjačke pogačice ☆ Southern biscuits

by - 23.5.10

Southern biscuits by Laka kuharica: flaky, buttery biscuits typical for the American South cuisine.
☆ These flaky, buttery biscuits are typical for the American South cuisine.  ☆
Kada ljudi, koji ne žive u Americi, pričaju o njoj, prvenstveno pričaju o onome što su vidjeli u razvikanim serijama i filmovima. To su, najčešće, veliki gradovi. Ne gradići poput Zagreba, već gradovi čiji kvartovi imaju po nekoliko milijuna stanovnika. S druge strane, meni je Amerika prvenstveno ona južnjačka, „mala“, zabitna, hillbillyevska. Vjerojatno stoga što imam takva iskustva (D.C. je na granici Sjevera i Juga, recimo), a pogotovo što obožavam romane W. Faulknera. Zato i volim, recimo, film „Midnight In the Garden of Good and Evil“ jer se događa u prekrasnoj Savannah-i, pravom, starinskom, južnjačkom gradu. No, Jug ima i svoju posebnu kuhinju koja mi se jako sviđa. Probala sam dosta njihovih tipičnih jela, ali obične pogačice s mlaćenicom (buttermik biscuits) nisam. Zato što su oni zaista sasvim obični, no odlično idu uz razna mesna jela, umjesto krumpira ili kruha. Kao i puno toga iz Amerike, jednostavne su za pripremu i to od sastojaka koje uvijek imamo u smoćnici i frižideru.

For the English version of the recipe, scroll down!

Komada: 12
Gotovo za: 40 min
Složenost: lako
Priprema: 20 min
Pečenje: 20 min
SASTOJCI:
250 g brašna
4 čajne žlice praška za pečenje
¼ čajne žlice sode bikarbone
¾ čajne žlice soli
25 g maslaca (iz frižidera)

25 g margarina (nikako ne zamijeniti maslacem!), hladnog
240 ml hladne mlaćenice*

PRIPREMA:
Combine the dry ingredients
1. Brašno, prašak za pečenje, sodu bikarbonu i sol dobro izmiješati.
Cut the butter and shortening into the flour
2. Maslac i margarin narezati na manje komade i vrhovima prstiju miješati s brašnom dok ne poprimi izgled mrvica. Ovaj korak obaviti što brže kako masnoće ne bi omekšale od topline prstiju.
add buttermilk to the flour and butter
3. U sredini smjese napraviti udubljenje i uliti hladnu mlaćenicu*. Dobro promiješati dok se ne dobije prilično ljepljivo tijesto.
form a flat circle, 2,5 cm thick.
4. Tijesto izvaditi na pobrašnjenu podlogu i dlanovima lagano oblikovati krug debljine oko 2,5 cm.
cut out the biscuits with a biscuit cutter
5. Oblikom promjera 5 cm rezati pogačice i slagati ih na podlogu za pečenje jednu do druge, gotovo bez razmaka. Ostatke tijesta sasvim lagano skupiti prstima i ponovno rezati, no ove pogačice biti će nešto tvrđe od onih od „prvog reza“. Peči u pećnici zagrijanoj na 230°C oko 15-20 minuta. Nikako ne prepeči! 

Služiti vruče umjesto kruha ili krumpira uz razna jela.

*Zamjena za mlaćenicu:
buttermilk substitute
1. U 1 mjernu šalicu staviti 1 žlicu octa ili limunovog soka i preliti hladnim mlijekom do vrha šalice; ostaviti da odstoji 5 minuta; koristiti prema receptu.

SOUTHERN BISCUITS
Ingredients:
2 cups all purpose flour
4 tsp baking powder
¼ tsp baking soda
¾ tsp salt
2 tbs butter (from the fridge)
2 tbs shortening, cold
1 cup cold buttermilk (or a substitute)

Method:
1. Combine the dry ingredients.
2. Cut the butter and shortening into chunks and cut into the flour until it resembles course meal. Do it very quickly to avoid transferring heat from your fingertips to the butter.
3. Add the buttermilk*, stirring gently until a dough starts to form.
4. When you get a "sticky" dough ball, turn out on board, flour lightly, and form with a hand (do not roll with a rolling pin) a flat circle, 2,5 cm thick.
5. Cut out the biscuits with a biscuit cutter (5 cm in diameter) and place them on a cookie sheet, touching each other. You can gently knead the scraps together and make a few more biscuits, but they will not be as fluffy as the first ones. Bake in a preheated oven at 230˚C for about 15-20 minutes. Do not over-bake.

*Buttermilk substitute: place 1 tbs of white vinegar or lemon juice in a liquid measuring cup. Add enough milk to bring the liquid up to the one-cup line. Let stand for five minute. Then, use as much as your recipe calls for.

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.