FBI rukavice: Fildžan burek ☆ Fildzan burek

by - 26.11.15

Fildzan burek by Laka kuharica: this burek is a legacy of the Ottoman Empire to the South Eastern Europe.
☆ Savory burek, shaped like a filcan, is a legacy of the Ottoman Empire to the South Eastern Europe.☆
Ove FBI rukavice prepune su sjete. Pomno i s velikom tugom pohodila sam Snježin blog, ponovno čitala što je pisala, čitala komentare, prisjećala se........ Nadam se da će recepti koje je objavila ostati divan podsjetnik njezinim sinovima na jela koja je samo ona s toliko ljubavi spravljala za njih. Ni u jednom trenutku ne može se naslutiti kako joj je, u pojedinim periodima, bilo teško i bolno. Postovi su zadržali njezin zarazni optimizam. Uvijek sam s jednakom pažnjom čitala o izletima u prirodu, uživala u krasnim fotografijama i zajedno s njom veselila se lijepim druženjima.

Ah, draga moja, tako mi nedostaješ!

I onda neka samo vele da nekoga moraš znati cijeli život da bi ti bio drag! Nije istina jer se srodne duše itekako prepoznaju čak i preko hladnog medija kao što je Internet.
Radila sam nekoliko Snježinih divnih jela koja sam i ranije notirala, a do sada nisam stigla isprobati.

Bila si mi u mislima svakog, baš svakog trenutka dok sam ih radila!

Počinjem s fildžan burekom koji sam odmah notirala kako je bio objavljen. Eto, tek sada sam ga isprobala. Kako nemam fildžan, radila sam ga u nešto većem plastičnom obliku, pa nije ispalo onako lijepo i delikatno kao u originalu kod Snježe. Također sam narezala previše kvadrata kora za pite, ali to je bilo jednostavno ponovno zapakirati za neku kasniju upotrebu. Dodala sam cumin kojeg nema u originalu kako bi burek dobio pravi turski štih.

Na žalost, slike koje sam snimala pri pripremi nisu sačuvane. Moj fotić je postao čudljiv i stalno mi radi probleme s čuvanjem uslikanog. Zato je ovdje samo naslovna slika koja je snimana idući dan kada sam shvatila da mi je propalo sve od jučer, pa sam je isti tren prebacila s fotića na komp! Kako bilo, burek je bio više nego odličan!

Porcija: 6
Priprema: 40 min



Gotovo za: 60 min
Pečenje: 20 min



Složenost: lako



Originalni recept
 
SASTOJCI:
2 glavice luka (oko 150 g), sjeckanog
2 žlice maslinovog ulja
500 g junetine, mljevene
1 čajna žlica cumina
1 čajna žlica morske soli
½ čajne žlice papra
500 g krumpira, oguljenog, kuhanog
4 tanke kore za savijače

4 čajne žlice sezama, tostiranog

Za premazivanje:
1 jaje
2 žlice mlijeka
2 žlice maslinovog ulja

Za zalijevanje:
200 ml vode
1 žlica maslinovog ulja
¼ čajne žlice morske soli


PRIPREMA:
1. Luk pržiti na maslinovom ulju 3-4 minute. Mljeveno meso dodati i pržiti, uz stalno razbijanje nakupina mesa ravnim dijelom kuhače, 4 - 5 minuta ili dok ne poprimi zlatno-smeđu boju. Umiješati cumin, sol i papar.
2. Kuhani krumpir izgnječiti u pire, dodati mesu i miješati dok se ravnomjerno ne sjedini s mesom.
3. Kore za savijače izrezati na 6 približno jednakih dijelova. Po dva kvadratića ugurati u pripremljenu šalicu ili oblik sličan manjoj šalici za kavu tako da krajevi kora vire iznad ruba.
4. Udubljenje puniti smjesom mesa i krumpira, rubovima kora zatvoriti burek i zalijepiti rubove premazujući ih mješavinom jaja, mlijeka i ulja.
5. Šalicu okrenuti i burekčić istresti na lim obložen silikonskom podlogom ili papirom za pečenje. Svaki burekčić premazati preostalom smjesom za premazivanje, posuti sezamom i peći u pećnici na 200°C oko 10 minuta.
6. Izvaditi burekčiće iz pećnice, zaliti mješavinom vode i ulja, zatim vratiti u pećnicu i peči još 10 minuta na 180°C ili dok ne poprime zlatnu boju.
Poslužiti vruče ili tople s mileramom ili jogurtom.


Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 387 kcalmasti: 26,66 g; ugljikohidrati: 19,03 g; bjelančevine: 18,03 g; kolesterol: 111 mg; natrij: 583 mg; kalij: 612 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

5 komentara

  1. Divan post...da, Snjeza nam nedostaje...I ja sam fildzan burek vidjela kod nje; nisam jos isprobala!

    OdgovoriIzbriši
  2. Biti će ovo najtužniji krug rukavica ...
    Taj burek je i meni zapeo za oko

    OdgovoriIzbriši
  3. I meni jako nedostaje, divan uvod i receptic... Snjeskini receptici zasluzuju da se sacuvaju od zaborava, verujem da bi i njoj to bilo drago.:)

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lijepo napisano, dirnulo me i nekako mi je ponestalo riječi........draga naša Snježa.
    Ovaj burek je odličan odabir i sviđa mi se kako si ga napravila.

    OdgovoriIzbriši
  5. Snježin odlazak je ostavio veliki trag u meni. Nismo bile posebno bliske alii sam je volela i pratila njen rad sa posebnom radošću. Tvoje reči su predivna posveta našoj dragoj Snježi.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.