Rolice s kiselim kupusom - Krautkrapfen ☆ Cabbage Rolls - Krautkrapfen

by - 1.2.24

Laka kuharica - Easy Cook

 The best of German cuisine: juicy sauerkraut and succulent bacon wrapped inside thin pasta sheets. 

To the recipe - Na recept

Nikada mi, do prije nekoliko godina, nije palo na pamet tijesto puniti kiselim kupusom. Nisam očekivala da punjenje tijesta kiselim kupusom može biti tako dobro, ali jest! Onda sam, boraveći kratko u Austriji, naišla na Krautkrapfen. Privukao me izgled i sastojci koje volimo. Originalno potjeće iz južne Njemačke, a priprema se tako da se kiseli ili pirjani kupus uvalja u tijesto kao za rezance, a zatim se pirja u vrućoj juhi. Dodavanje slanine i sjemenki kima tajna je koja ovo skromno jelo čini ekstra ukusnim. Ako imate domaći kiseli kupus, kao mi, okus će biti još bolji. Miješenje tijesta predstavlja mali izazov jer se ne može napraviti u mikseru bilo koje vrste, već isključivo ručno. Sastojci se zaista moraju sjediniti. Iako se tijesto može mrviti i raspadati nakon dužeg miješenja, treba dodati još vode. To naknadno dodavanje vode malo je problematično, a najbolje je postupiti ovako: napravite malu lokvicu vode na dasci za miješenje i zatim tijesto mijesite na toj lokvi dok ne upije svu vodu. Tijesto će biti ljepljivo neko vrijeme dok se tekućina ne umiješa u cijelu kuglu tijesta. Nakon toga postaje glatko i ujednačeno.

 Jelo je vrlo zasitno i smatram da mu ne treba nikakav prilog.

Knead the dough with your hands

Pomiješajte brašno sa solju u većoj posudi. Dodajte jaja i ručno umijesite tijesto.  Ako se sastojci odmah ne sjedine, dodajte 1-2 žlice vode i nastavite mijesiti dok tijesto ne postane potpuno glatko i prestane se lijepiti za ruke. Zamotajte ga u prozirnu foliju i ostavite u hladnjaku najmanje 30 minuta.

Fry bacon

U međuvremenu popržite kockice slanine u velikoj tavi na srednje niskoj temperaturi oko 5 minuta kako bi se masnoća  slanine potpuno istopila. Kockice su pečene kada postanu hrskave i poprime zlatno smeđu boju. 

Stir in sauerkraut, caraway seeds and sugar

Zatim umiješajte kiseli kupus, kim i šećer, dobro promiješajte. Tavu maknite s vatre.

Roll out each half into a large, thin rectangle

Tijesto zatim podijelite na dva dijela i na velikoj radnoj površini razvaljajte u dva velika pravokutnika debljine kao za rezance, znači ne jako tanko, ali ni predebelo jer će mu se kuhanjem povećati obujam.

Spread the cabbage and bacon filling

Nadjev kupusa i slanine obilno rasporedite po listovima tijesta.

Cut the sausage into even slices

Savijte tijesto s nadjevom u debelu štrucu, a zatim je narežite na manje komade dužine oko 5 cm.

Set the slices and sear them

Otopite maslac na srednje jakoj vatri u tavi u koju ćete moći gusto posložiti rolice, jednu do druge. Posložite ih s prerezanom stranom prema dolje i pržite ih 3 - 4 minute.

Add the beef soup or broth

Dodjte u posudu goveđu juhu ili temeljac, pustite da kratko zakuha, a zatim poklopite posudu i smanjite vatru. Pustite da se rolice kuhaju  na pari oko 20 minuta, sve dok tekućina ne ispari, a one postanu  hrskave s donje strane. 

Na kraju ih, prije posluživanja, obilato pospite vlascem, svježim ili suhim.

Rolice s kiselim kupusom - Krautkrapfen 
Cabbage Rolls - Krautkrapfen

Laka kuharica - Easy Cook


Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare 
Foodista

Porcija: 4 
Gotovo za: 1 h 20 min
Složenost: umjerena
Priprema: 50 min

Kuhanje: 30 min

SASTOJCI:
Za tijesto:
200 g oštrog brašna 
1/2 žličice soli
2 jaja veličine L, umućena
1-2 žlice vode

Za nadjev:
180 g slanine (špeka), narezane na kockice
450 g rezanog kiselog kupusa, opranog i ocijeđenog
1 čajna žica sjemenki kima
1 čajna žica šećera

Za kuhanje i posluživanje:
15 g maslaca
50 ml (1/4 šalice) goveđe juhe ili goveđeg temeljca od malo kocke* 
20 g (1/4 šalice) svježeg vlasca, sitno sjeckanog ili 5 g sušenog vlasca

PRIPREMA:

1. Brašno i sol pomiješati u većoj posudi. Jaja dodati i ručno umijesiti tijesto.  Ako se sastojci odmah ne sjedine, dodati 1-2 žlice vode i nastaviti mijesiti dok tijesto ne postane potpuno glatko i prestane se lijepiti za ruke. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku najmanje 30 minuta.
2. Kockice slanine pržiti u velikoj tavi na srednje niskoj temperaturi oko 5 minuta kako bi se masnoća  slanine potpuno istopila. Pečene su kada postanu hrskave i poprime zlatno smeđu boju. 
3. Kiseli kupus, kim i šećer dodati, sve dobro promiješati. Tavu maknuti s vatre.
4. Tijesto podijeliti na dva dijela i na velikoj radnoj površini razvaljati u dva velika pravokutnika debljine kao za rezance, ne jako tanko, ali ni predebelo jer će im se kuhanjem povećati obujam.
5. Nadjev kupusa i slanine obilno rasporediti po listovima tijesta. Tijesto saviti u debelu štrucu, zatim je narezati na manje komade dužine oko 5 cm.
6. Maslac otopiti na srednje jakoj vatri u tavi u koju se rolice mogu gusto posložiti, jedna do druge. Poslagati ih s prerezanom stranom prema dolje i pržiti ih 3 - 4 minute.
7. Goveđu juhu ili temeljac dodati, zakuhati, zatim poklopiti tavu poklopcem i smanjiti vatru. Pustiti da se rolice kuhaju  na pari oko 20 minuta, sve dok tekućina ne ispari, a one postanu  hrskave s donje strane. 
Vlascem, svježim ili suhim, obilato posipati rolice i odmah poslužiti. 

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 443 kcal; masti: 23,91 g; ugljikohidrati: 45 g; bjelančevine: 11,82 g; kolesterol: 31 mg; natrij: 1473 mg; kalij: 372 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.