Meksički složenac s junetinom i palentom ☆ Mexican beef casserole with polenta

by - 10.4.14

Mexican beef casserole with polenta by Laka kuharica:  a casserole packed with salsa and cheese.
☆ Enjoy this ground beef casserole packed with salsa and cheese.
Čujem kako su u zadnje vrijeme svi poludjeli za meksičkim složencem s tortilla čipsom. Podloga za meso je mrvljeni tortilla chips i izgleda da se to svima jako sviđa. Brzo je i jednostavno za napraviti, a tko ne voli čips bilo koje vrste? Ja sam, pak, odlučila napraviti nešto slično, ali malo drukčije. Kako nisam vidjela ni jedan recept za taj popularni složenac, nema bojazni da je sve isto. Mislim da je, ovako pripremljen, malo bliže izvornoj meksičkoj hrani koja obiluje svime od kukuruza. Za začin sam koristila već izmiješane začine za fajitu, no može poslužiti i onaj za tacose. Ljute tucane papričice jelo čine vatrenim, a ako imate manju djecu, možete ih jednostavno izostaviti. Prednost ovog jela je i to što umjesto meksičkog štiha možete, zamjenom začina, vrlo lako dobiti talijanski složenac. Samo dodajte origano, bosiljak i malo češnjaka. Sve isto, a opet sasvim drukčije!

Porcija: 4
Priprema: 30 min



Gotovo za: 1 h 5 min
Pečenje: 35 min



Složenost: lako



In English on allrecipes CookEatShare 
 
SASTOJCI: 
160 g kukuruzne instant palente 
720 ml vode 
2
čajne žlice morske soli (1 + 1)
2 ½ čajne žlice začina za fajitu, podijeljenog (½ + 2)
110 g
Ementaler sira, podijeljenog (40 + 70), ribanog
500 g junetine, mljevene
1 glavica luka, sjeckana
2 zelene rog paprike, grubo sjeckane
240 g sjeckane rajčice iz konzerve
500 g pasirane rajčice
½ čajne žlice mljevenog crnog papra
1 čajna žlica ljute tucane paprike
2
žlice svježeg peršina, sjeckanog

PRIPREMA:

1. Palentu postepeno, uz stalno miješanje, sipati u kipuću, posoljenu vodu. Smanjiti vatru i uz stalno miješanje kuhati 2-3 minute ili dok se ne zgusne. Maknuti s vatre.


2. Pola čajne žlice začina za fajitu i 40 g sira umiješati u palentu. Rasporediti palentu u srednje veliku vatrostalnu posudu (ili u blago nauljenu tepsiju).

3. Junetinu pržiti, uz stalno miješanje, u teflonskoj tavi na srednje jakoj vatri oko 10 minuta ili dok meso ne bude zlatno - žute boje. Pomoću šupljikave žlice meso izvaditi na tanjur, odložiti. 

4. Luk i papriku pržiti 5 minuta na srednje jakoj vatri na masnoći preostaloj od prženja mesa. Meso zatim vratiti u tavu, promiješati.

5. Sjeckanu i pasiranu rajčicu umiješati, pirjati 10 minuta. Posoliti (1 čajna žlica), popapriti, posipati ljutom tucanom paprikom i umiješati preostale 2 čajne žlice začina za fajitu. 

6. Smjesu jednakomjerno rasporediti po palenti, posipati  s preostalih 70 g sira. Peći u pećnici 30 minuta na 180°C ili dok sir ne bude zapečen.

Prije posluživanja složenac posipati sjeckanim peršinom.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 536 kcalmasti: 21,75 g; ugljikohidrati: 47,54 g; bjelančevine: 37,5 g; kolesterol: 88 mg; natrij: 1981 mg; kalij: 1064 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

3 komentara

  1. Mislim da bi se tati dopao ovaj receptic, palentu bas i ne voli, ali ovako "zakamuflirana" (i jos zaljucena:) bi mogla itekako da prodje.:)))

    OdgovoriIzbriši
  2. Se ve absolutamente rico una delicia la polenta,abrazos

    OdgovoriIzbriši
  3. Vengo a saludar y a desearte Buena Pascua mi querida Laka,bendiciones,abrazos

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.