Savršeni sladoled od tamne čokolade ☆ Rich dark chocolate ice cream

by - 6.9.11

Rich dark chocolate ice cream by Laka kuharica: dark, creamy, and super rich ice cream.
☆ This chocolate ice cream is dark, creamy, and super rich. 
Seriju sladoleda pripremljenih u ICM-u (Ice Cream Makeru), aparatu za sladoled započela sam sladoledom koji i inače obožavam: od čokolade. Svi koji su ga jeli (a bilo ih je puno jer nam je kuća te subote bila prepuna), oduševljeni su okusom, konzistencijom i finoćom. Rekli su da ih podsjeća na smrznuti mousse od čokolade. No, priprema ipak zahtijeva malo vještine koju još uvijek nisam stekla. Odmah moram reći da sam, kao i većina, bila u zabludi kako su ovako pripremljeni sladoledi jeftiniji od onih kupovnih. Nisu, dapače! Ali, nakon onoga što je netko napisao od kakvih se smrdljivih i pokvarenih smjesa rade sladoledi koje jako skupo plaćamo (na fb, osoba koja je tamo radila u pogonu), mislim da nemam izbora. Pogotovo bih domaći sladoled preporučila svima koje imaju malu djecu. Dakle, ovako možemo pripremiti vrhunski sladoled, od vrhunskih namirnica, bez želatina, bojila, konzervansa i svega drugoga što se stavlja u kupovne sladolede. Domaći sladoled je uvijek malo tvrđe konzistencije, upravo stoga što u sebi nema prethodno navedenih sastojaka. Zamislite samo kako skupo plaćamo malo vode i puno kemikalija, pa će nam odmah cijena punovrijednih namirnica koje idu u domaći sladoled izgledati manja.

Find this recipe in English on yummly CookEatShare allrecipes

Porcija: 4 - 6
Gotovo za: 1 h 30 min
Složenost: umjerena
Priprema: 30 min
Hlađenje: 1 h 
SASTOJCI:  
250 g tamne čokolade (70-80% kakao dijelova), natrgane na kockice
100 g maslaca
150 g šećera
150 ml vode
4 žumanjka
500 ml slatkog vrhnja


PRIPREMA:  
melting chocolate and butter
1. Čokoladu i maslac zagrijati u mikrovalnoj pećnici na najnižoj temperaturi 5-10 minuta ili u toploj pećnici oko 15 minuta. Zatim dobro promiješati dok čokolada ne bude posve otopljena, a smjesa maslaca i čokolade kremasta i ujednačena.
sugar syrup
2. Šećer otopiti u vodi na laganoj vatri, zatim kuhati na jakoj vatri nekoliko minuta dok se ne dobije posve svijetli sirup (paziti da ne požuti). Sirup sasvim malo ohladiti (1 minutu).
yolks and sugar syrup mixture
3. Žumanjke mutiti električnim mikserom, uz postepeno, u ujednačenom mlazu, dodavanje šećernog sirupa. Miješati dok smjesa ne bude gusta i pjenasta.
adding cream to yolk mixture
4. Slatko vrhnje postepeno umiješati.
chocolate - butter mixture adding to the yolk mixture
5. Smjesu čokolade i maslaca dodati, miješati dok smjesa ne postane ujednačena.
making ice cream in an ice cream maker
6. Smjesu uliti u aparat za sladoled i miješati 15-20 minuta ili dok se ne počne smrzavati (prema uputi proizvođača).
ice cream ready to be frozen
7. Sladoled prebaciti u prikladnu plastičnu posudu, zatim zamrznuti u frizeru. Pet do deset minuta prije posluživanja sladoled izvaditi iz frizera kako bi se lakše vadio žlicom za sladoled.


Laka preporuka: sladoled je najbolje poslužiti u prethodno rashlađenim staklenim ili porculanskim zdjelicama. Vadite ga vrelom, ali suhom, žlicom za sladoled (namočiti u kipuću vodu, pa obrisati).

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 548 kcal; 46g  masti; 28,73g ugljikohidrata; 6,34g bjelančevina; 234mg kolesterola; 146mg natrija; 356mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

8 komentara

  1. Izgleda jako primamljivo.

    I ja sam živjela u zabludi da je domaći sladoled jeftiniji. Ali kad sam krenula razmišljati da ga radim od kvalitetnih namirnica i cijena je postala logična.

    OdgovoriIzbriši
  2. nikad nisam dodoavala maslac u sladoled i baš me zanima okus iako zacijelo dobije na čvrstini.

    OdgovoriIzbriši
  3. Izgleda božanstveno, tako kremasto i bogato. Sad kad nam je Maja napisala kako napraviti mašinu za sladoled u kućnoj izradi možemo i mi koji nemamo pravu mašinu da uživamo. Da li se ova smesa može mutiti pre stavljanja u mašinu malo mikserom, da bi nadošla? Koliko se sladoleda dobije?

    OdgovoriIzbriši
  4. Masnoća sladoledu daje mekšu konzistenciju, baš kao i šećer ili alkohol jer se ne smrzavaju.
    @Jelena:
    treba postupiti kao u koraku 5, to je sasvim dovoljno miješanja. što se količine tiče, dobije se cca 500 ml sladoleda (napisala sam)- jedna posuda sladoleda koji inače kupimo u dućanu.

    OdgovoriIzbriši
  5. Smesa mi izgleda božanstveno. Još dok se muti vidi se da je jako gusta i to volim...
    Prvi put vidim da se maslac dodaje.
    Vrlo si me zaintrigirala sa ovim sladoledom. Inače, kupovni ne jedem par godina.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako volim cokoladni sladoled! Ova tvoja varijanta deluje krajnje primamljivo :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Anonimno6/9/11 23:01

    Domaci sladoled mzoda niej jeftiniji ali zato jeste ukusniji!Pa mislim vidi ovo tvoje cokoladno boanstvo..ne bih ga nikad zamenila za celu fabriku:)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.