Fileti smuđa u aromatičnom tijestu ☆ Aromatic perch fillets

by - 30.6.11

Aromatic perch fillets by Laka kuharica: crispy, aromatic and tender  perch.
☆ These fried perch fillets are crispy, aromatic and tender. ☆
Ribu, bilo riječnu, bilo morsku, može se uvijek pripremiti na dva osnovna načina: na lešo, s malo maslinovog ulja, češnjaka i limuna ili pržiti, tj. pohati. Prvi način je zdraviji, drugi je zanimljiviji. Kako to zanimljivo ne bi bilo nutritivno loše, kod pečenja koristim ulje kikirikija. Zašto? Prvo, ima visoku točku dimljenja, čak 230˚C (maslinovo ulje, na primjer, ima dosta nižu, 210˚C, a suncokretovo ulje 180˚C), što omogućuje da hranu pržimo bez loših posljedica. Naime, kada je ulje izloženo visokoj temperaturi, iznad točke dimljenja dolazi do razgradnje glicerola, inače sastavnog dijela triglicerida, pri čemu nastaje akrolein, tvar izrazito štetna za jetru. Poznato nam je koliko je opasno bilo što peči na ulju na kojem se već ranije nešto peklo. Najbolje je, znači, ako se baš mora, hranu peči na ulju kikirikija ili maslinovom ulju. Ulje kikirikija k tome sadrži masnoće u vrlo povoljnom omjeru: zasićene, mono-nezasićene i poli-nezasićene -- SFA: MUFA: PUFA = 18: 49: 33. Već sam spominjala da vrlo rijetko poham namirnice. No, ovdje me privuklo to što je smjesa za pohanje lagana i vrlo aromatična. Nikako nemojte preskočiti začinsku mješavinu, ona daje zaista poseban okus. Još nešto: izbjegavajte kukuruzno ulje ili palmino ulje (loša su i strahovito doprinose ukupnim kalorijama obroka). Nadam se da ovime što sam napisala nisam stala na žulj nekom tehnologu ili nutricionisti (ja to nisam), a ako jesam, rado prihvaćam ispravak i komentar u tom smislu.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 2 - 3
Gotovo za: 30 min
Složenost: umjerena
Priprema: 10 min
Pečenje: 20 min
SASTOJCI:
500 g fileta smuđa (svježih ili odmrznutih)
100 g pšeničnog brašna
100 g kukuruznog brašna
½ žlice morske soli
½ čajne žlice mljevenog papra
1 žlica začinske mješavine
300 ml svijetlog piva
120 ml ulja od kikirikija


Začinska mješavina*:
1 žlica crnog papra u zrnu
6 listova lovora, sušenih
½ čajne žlice kardamoma**
4 češnja češnjaka
½ čajne žlice crvene paprike
¼ čajne žlice muškatnog oraščića**
Prstohvat cimeta, pimenta i đumbira**


PRIPREMA:
ground all spices
1. Začinsku mješavinu pripremiti tako da se sitno samelju svi začini (u mlincu za kavu, na primjer). 
spice mix in flour
2. Začinsku mješavinu dodati brašnu pomiješanom sa solju i paprom. Promiješati.
add beer to the mixture
3. Pivo lagano dodavati brašnu uz stalno miješanje sve dok se ne dobije smjesa malo gušća od one za palačinke.
saute perch fillets
4. Filete smuđa umočiti u smjesu i pržiti na vrelom ulju oko 3 minute sa svake strane ili dok ne poprime zlaćanu boju. Odložiti na toplo.
coating batter cakes
5. Od preostale smjese ispeći male kolačiće kao prilog ribi.

Odmah poslužiti uz krumpir salatu.


*Dobije se veća količina mješavine. Ostatak je najbolje spremiti u dobro zatvorenu staklenu bočicu i držati u frižideru za daljnju upotrebu (za slane palačinke, pohanje mesa ili ribe).
** U slučaju da nedostaje neki od navedenih začina, vidi zamjensku tablicu.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost 1156 kcal; 61 g masti; 83,31 g ugljikohidrata; 60,63 g bjelančevina; 230 mg kolesterola; 1959 mg natrija; 1005 mg kalija.  

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

8 komentara

  1. Ni ja nisam nutricionist ali sam čula za štetnost ovih običnih ulja pa me zaima gdje mogu kupiti ulje od kikirikija? Ne jedemo često pohano ali ovu mješavinu svakako treba isprobati!

    OdgovoriIzbriši
  2. @jubistacha: kikiriki ulje obično nađem u Intersparu.

    OdgovoriIzbriši
  3. Zanimljiva mi je ova tvoja začinska mješavina. I inače kada mi nešto treba o začinima zavirim kod tebe! Smuđa nikada nisam vidjela u ovdašnjoj ponudi ali sam često razmišljala o filetima soma kojih ima u Konzumu! Vjerujem da bi isto tako pasalo kao uz smuđ!
    Zanimljiv i poučan post!

    OdgovoriIzbriši
  4. Smauđa spremam u po receptu za smuđ Orli, a ovo mi je isto tako jako interesantno, naročito začinska mešavina. Ja lično ne volim da prižim na maslinovom ulju, nekako mi je greh da ga tako trošim, već ga koristim samo presno. Meni je zanimljivo da ja ovde u zemlji kukuruza nisam videla kukuruzno ulje u masovnoj prodaji. Sigurno ga ima, ali znam da Ameri imaju onu veliku Mazzolu sa kukuruzom na slici. Eto, mislila sam da je palmino ulje odlično za pohovanje, imam dobra iskustva sa njim, jako dobra, i nikad mi ništa nije zagorelo. Ulje od kikirikija, e moram prvo da vidim cenu, pa onda da ga uvedem. Bitno je da razmišljamo o tome šta jedemo, pa ćemo promene polako uvoditi.

    OdgovoriIzbriši
  5. Iako niti ja nisam neki ljubitelj pohanoga sviđa mi se ovo aromatično tijesto i rado bih ga isprobala. Mislim da će umjesto fileta smuđa biti filet neke druge ribe, ali vjerujem da će se jednako dobro uklopiti. Isto tako isprobala bih i ulje kikirikija, često se u zadnje vrijeme nalazi u receptima, do sada ga nisam koristila pa bih pitala da li je intenzivnog okusa ili više neutralnijeg ?

    OdgovoriIzbriši
  6. @Branka - byB: ako je hladno prešano, ovo ulje ima ugodnu, orašastu aromu i slatkastog je okusa. Ako je rafinirano, neutralnog je okusa. Također, ne sadrži nikakve alergene.
    @Jelena: ovdje nije skupo, slično je po cijeni suncokretovom ulju. Koristim ga samo za prženje.

    OdgovoriIzbriši
  7. Hvala ti na odgovoru za ulje. Svakako ću ga potražiti u Interšparu.

    OdgovoriIzbriši
  8. Anonimno1/7/11 09:18

    Obozavam kad ej riba 'spakovana:)Divno si ovo iskombinovalo uz sve korisne savete kod pripreme:)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.