Wolfgang und Maria aus Salzburga, Austria ☆ Wolfgang and Maria from Salzburg, Austria

by - 24.3.11

☆ Travelog about short visit to Salzburg, Austria ☆
Dogodilo se da sam opet malo posjetila dio K und K monarhije: Salzburg (zato sam vas slabo posjećivala i ostavljala komentare). Tamo nikada nisam bila i stoga sam se veselila posjetu. Doduše, bio je radno-poslovni, ali to ne znači da se ne smije ili ne može ništa vidjeti od grada i njegovih veduta. Ovdje je to bilo vrlo jednostavno i lako jer je Salzburg naprosto minijaturan: sve što je vrijedno za vidjeti udaljeno je jedva 10-ak minuta hoda. Salzburg je grad koji prvenstveno nudi sadržaj, a ne formu.
Forma je zaista lijepa: krasno jezgro na obje obale rijeke Salzach, umivene i dotjerane fasade starih i prastarih kuća, muzeji, crkve, konditoraji i slično. Sada nije sezona, pa je sadržaja malo, ali da ih je i bilo, ne bi mi puno koristili zbog kratkoće posjeta. U Salzburg treba otići u sezoni i na nekoliko dana. Svejedno, ja sam zadovoljna i ovim skromnim upoznavanjem.

Mozart i Mozartkugeln
Mozart je leitmotiv svega što ovaj grad nudi. Čini mi se pomalo ironičnim da grad u kojem se Mozart gušio i koji je za njegov bujni talent, razuzdanu genijalnost i pripadajuću im aroganciju, bio beskrajno dosadan, malograđanski i obeshrabrujući, sada ubire tantijeme upravo na svemu onome što je tada gušio. Valjda je to tako u životu. Divno je ići gradom gdje vas skoro stalno, na svim javnim mjestima, prati prekrasna Mozartova muzika.
Njemu u čast napravljen je i slatkiš pod imenom „Mozartkugel“, kugle od slojeva marcipana, tamne i obične čokolade, zamotane u sjajne omote s njegovim likom. No, ni ova poslastica, baš kao ni stvarateljstvo Mozarta, nisu bez kontroverzi (sjetite se samo Salieria!): ima nekoliko proizvođača koji tvrde da su upravo oni proizveli originalne, prve, Mozartkugeln. To su Fürst Konditorei, pa onda Reber, a firma Mirabell ništa ne tvrdi: oni su lijepo registrirali ime i recepturu i većina svijeta kao jedine Mozartkugeln poznaje upravo njihove. I kod nas ih možete kupiti skoro na svakom kiosku. Tko voli ovu vrstu slatkiša, njemu je zaista svejedno koje kugle su originalne, a koje nisu.

Alter Fuchs i  ulični štandovi 

U blizini hotela, odmah iza ugla, nalazi se ovaj Stari lisac. Ništa posebno, običan, pomalo pitoreskni restoran, tipično uređen i s tipičnim, „seljačkim“ menijem. Iako nisam posebna ljubiteljica ovakvog tipa austrijske hrane, ipak sam uživala u više nego odličnoj juhi od krumpira - Erdäpfelrahmsuppe mit Gemüsestreifen (€3,30). Stavila sam si u zadatak da ju probam „rekreirati“. 
S druge strane, na stolječima starom tržnom prostoru - Grüner Markt-u na Universitätsplatzu, osim voća i povrća koje prodaju u jutarnjim satima, nude lokalne mesne prerađevine, nezaobilazne pivske perece, stotine začina, te ukiseljeno povrće i voće u rakiji.

Maria i Mirabell

Znate tko je Maria, zar ne? To je bivša opatica koja dolazi kao guvernanta u ogromnu familiju von Trapp. Da, da, govorim o filmu „The Sound of Music“ ili kod nas sasvim blesavo i poetski prevedeno u „Moje pjesme, moji snovi“. U hotelu ima kanal koji stalno emitira taj film, na sreću bez sinkronizacije (zamislite Julie Andrews kako špreha!) i titlova. Vjerojatno je tako u svim hotelima Salzburga. Film je također, kao i Mozart, debelo iskorišten u turističkoj ponudi. Moram priznati da sam ga odgledala po hiljaditi put (nesanica), ali sada sam pomno pratila kulise, tj. dijelove Salzburga kojime su šetali Maria i djeca. Tako sam vidjela vrtove dvorca Mirabell u punom sjaju koji imaju u ljeti, kada ozelene i procvjetaju i kada vodoskoci radosno prskaju.

Još uvijek gladni?

9 komentara

  1. Neke godine sam za advent htjela ići na izlet u salzburg, i nisam. Nakon ovog posta mi je žao i moram to ispraviti! Baš ima šarma, hvala što si to podijelila s nama! I "rekreiraj" tu juhu od krumpira da i mi uživamo dok nas put ne odnese na onu stranu! :))

    OdgovoriIzbriši
  2. Bas lijepi post, preko Salzburga sam cesto letila ali nisam nikada u njemu bila. Bez obzira na to sto je malen, rado bih ga posjetila, a nakon americke sirine i prostranstva bas sam se zazeljela negdje gdje je kako kazes "sve na 10 minuta". Mozart kugle obozavam, a sto se tice Mozarta i njegovog gusenja u maloj sredini, genijalci redovito nahebu, kako god okrenes, i uvijek netko drugi sjedi na lovorikama...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ah Salzburg. baš si ga lijepo opisala, grad po mjeri čovjeka. Tamo sam se baš lijepo provela svrbe me tabani da ponovno odem

    OdgovoriIzbriši
  4. Divan post draga!Hvala ti,kao da smo i mi bili tamo:))

    OdgovoriIzbriši
  5. odlican post! jako, jako volim salzburg, narocito u vrijeme bozica. ziva romantika! u sazburg bi ista uvijek!

    OdgovoriIzbriši
  6. Divna priča o Salzburgu i baš lijepo putovanje. Salzburg mi je na listi gradova koje svakako želim posjetiti, a evo nikako da se to dogodi. Jednom već hoće ,a tada ću se rado opet vratiti na ovaj post i pročitati ga prije puta.
    Do tada čekam recept za finu krompirovu juhicu :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Nisam nikada bila u Salzburgu, ali sam gledala brojne reportaže o tom divnom mestu. Probala sam kuglu iz originalne meanufakture i kao i sve što se proba u originalu kasnije nekako mi nije bila lepa kao one druge iz prodaje.

    OdgovoriIzbriši
  8. Super! Hvala ti na postu. Taman malo pobjegnem iz svakodnevnice, kad već nikako da ga se u stvarnom životu dočepam! :)

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.