Caponata s tikvicama ☆ Zucchini caponata

by - 29.8.10

Zucchini caponata by Laka kuharica: fantastic dish from Sicily eaten as a warm side dish or a cold antipasto.
☆ A fantastic dish from Sicily eaten as a warm side dish or a cold antipasto. ☆  
Ovo je jedan od mojih prvih recepata nakon što sam se udala i počela kuhati. Prije udaje nisam ni skupljala ni imala neke svoje recepte. Zanimale su me neke sasvim druge stvari: muzika, slikanje, dečki, krpice, faks, izlasci……….Hrana je bila nešto usputno, ništa o čemu treba puno razmišljati, naročito ako netko drugi kuha za tebe. Daleko od toga da nisam voljela fino pojesti ili popiti. Ljubav prema dimljenom lososu i jegulji, te kavijaru, datira upravo od tih dana. Kao i prema Grand Marinieru, gin fizzu ili rizlingu. No, u odnosu na puno važnija događanja na planu zaljubljivanja, odljubljivanja i sličnih ljubavnih zavrzlama, hrana je bila ipak nevažna. Rekla bih da smo živjeli od ljubavi (sjeća li se tko tog domaćeg filma?). Brak, a kasnije i sitna (a sada i krupna) dječica odjednom mijenjaju prioritete. Počinje vrlo ozbiljan, na život i smrt, odnos s hranom. Tako je počelo i skupljanje recepata. Tako sam zabilježila i ovaj prema kojemu već desetljećima spremam caponatu koju svi jako volimo. Iako se ona „prava“ radi s patlidžanima, ova je jednako dobra. No, tko želi, tikvice neka zamijeni patlidžanima i doda nešto crnih maslina, pinjola, bosiljka……..Caponata dozvoljava jako puno varijacija.

For this recipe in English scroll down! 

Porcija: 4 
Gotovo za: 40 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI: 
750 g tikvica, opranih, neoguljenih
3 žlice maslinovog ulja (manje, ako se tikvice prže u grill tavi)
1 luk, sjeckani
1 velika rajčica, sjeckana
2 žlice vinskog octa
1-2 čajne žlice šećera
½ čajne žlice soli
Svježe mljeveni papar
Kapari



PRIPREMA: 
1. Tikvice narezati na ploške i pržiti u vrelom ulju ili peči u grill tavi dok ne poprime žuto-smeđu boju. Šupljikavom žlicom izvaditi iz tave, odložiti.
2. Luk kratko pržiti u istoj tavi (osim ako nije grill tava) dok ne omekša.
3. Rajčicu dodati, promiješati i kratko pirjati.
4. Ocat, šećer i sol umiješati, još kratko pirjati, popapriti.
5. Tikvice i kapare (količina prema želji) dodati, sve promiješati.

Laka preporuka: caponatu poslužiti, toplu ili hladnu, kao prilog mesu i ribi. Mo že stajati do 3 dana u frižideru bez ikakvog problema. 

Zucchini caponata  

Preparation time: 10 mins
Cooking time: 30 mins
Total time: 40 mins

Serves: 4


Ingredients:

750g zucchini 

3 tbs olive oil
1 onion, chopped
1 large tomato, chopped
2 tbs wine vinegar
1-2 tsp sugar
½ tsp salt
Freshly ground black pepper
Capers

 Method:
1. Cut the zucchini into thin slices and grill or fry them in little oil on high until golden brown.
2. Remove from the pan with slotted spoon and set aside.
3. In the same pan (if it is not a grill pan) sauté the onions for few minutes until translucent.
4. Add chopped tomatoes, stir, sauté some more.
5. Stir in vinegar, salt and sugar, cook on low for few more minutes.
6. Season with pepper, add zucchini and capers stir and combine.

Easy suggestion: Serve caponata, cold or at the room temperature, as a side dish to meat and fish. It can be refrigerated for up to 3 days. 

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

10 komentara

  1. Volim je s patlidžanima a sigurna sam da je i izvrsna s tikvicama.
    Da, kao i ti a vjerujem i mnoge od nas, čari kuhanja i ja sam otkrila tek poslije udaje a pogotovo kada su došla dječica.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kada se samo setim svih propalih pokušaja, ako pokušaj može da se nazove propalim ili samo manje neuspešnim. Sećam se kada sm prvi put ostala sama i u želji da napravim sarmice od vinove loze, kuvala lišče 10 minuta, pa je na kraju ispala musaka! A, svako vreme ima svoje. Sećam se i kada sam mami tražila prvi recept za tortu a ona mi pošalje najteži. Umesto da 500g šećera karamelizujem i mažem na 6 kora, ja sam na svaku koru namazala 500g šećera. Torta je pukla kao suva zemlja kad sam je zasekla, ali sve sam to smiksala i divne kugle napravila.
    Odličan, zdrav recept. Još nisam nabavila gril tiganj, ali kod mojih se sve to ogradi na roštilju pa ja doteram ovako kao na slici!

    OdgovoriIzbriši
  3. odličan recept, caponata mi se jako sviđa i super si opisala cijelu pripremu.
    Od mnogih cura čujem da je ozbiljnije kuhanje i sakupljanje recepata krenulo sa udajom, ...., e ja rekoh budem li čekala tko zna hoću li dočekati pa sam krenula ranije :):). Naravno, sigurno to kod mene nije toliko ozbiljno i još uvijek je uglavnom za moje zadovoljstvo i veselje. I veseli me i ovaj super zdravi i fini recept koji preuzimam.

    OdgovoriIzbriši
  4. Ooo, ja sam nekako oduvek volela da se motam po kuhinji, pored mame u pocetku, i kasnije u studentskim danima zajedno sa cimericama smo pravile uvek neke fine i zgodne ruckice...svidja mi se caponata, nesto slicno pravimo sa paprikama, sa tikvicama jos nisam probala, ali da znas da hocu...hvala za recept!;)))

    OdgovoriIzbriši
  5. Draga moja,ovo mi tako gurmanski deluje.Imas neki svoj način pripreme,ne samo ovog već svih jela i to mi se dopada!

    OdgovoriIzbriši
  6. Kuhinja nije bila moj teitorij sve do udaje, a i tada smo u početku jeli kod mama ili u restoranima ili smo zvali kućnu dostavu. Tek sam vremenom zavoljela kuhati, više eksperimentisati nego ići na sigurne mamine i svekrvine recepte. Sada mogu reći da mi je kuhanje zadovoljstvo.

    OdgovoriIzbriši
  7. Kuhanje je oduvijek bilo moj hobi:) Nekako se desilo da nadjem hubbija koji jede da bi zivio, a ja zivim da bih jela (i kuhala). Kaponatu, satarase, djuvece, ratatouille i sl. obozavam!

    OdgovoriIzbriši
  8. Sva talijanska jela s povrćem su mi odlična a ovo je san snova. Kuhanje, ne znam kad sam počela kuhati, valjda još u pelenama.

    OdgovoriIzbriši
  9. I love zucchini! I love capers! Your recipe must be really good.
    Thank you for your comment on the chocolate brownies. These taste good and have few calories. Most recipes for brownies need 2 cups of butter. The applesauce makes it really moist. I will make some applesauce tomorrow and post the recipe. Thanks, and take care!

    OdgovoriIzbriši
  10. Olá amiga...1/2 caixinha de creme de leite tem 100gr.
    Faça a torta que, é maravilhosa!
    Beijos!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.