Puls punica (za orgiju u dvoje)

by - 2.3.10

Puls punica by Laka kuharica: ancient flatbread in honor of the goddess Astarte.
☆ Ancient flatbread in honor of the goddess Astarte. ☆
Feničani su obožavali božicu Astartu, božanstvo plodnosti, ljubavi i životne snage. Kartaginjani su je kasnije zvali Tanit, a Grci Astarte. Vrlo je vjerojatno da je upravo ona potakla mit o Afroditi. Kako bilo, Astart ili Tanit bila je krvava božica: primala je samo ljudske žrtve. Žene su joj u hramovima nudile svoje djevičanstvo, a parovi su morali žrtvovati svoje prvo dijete kako bi si osigurali brojno potomstvo. Sve te krvave žrtve zahtijevale su i naročito poticajnu hranu koja je žrtvu i one oko nje dovodila u posebno raspoloženje. U Kartagi su, tokom orgija, Tanitin štovatelji pili opojan napitak halucinogenih svojstava, a jeli su neku vrstu pogače koja se zvala puls punica. Ovdje vam nudim taj recept koji će vas, iako nema halucinogena svojstva, sigurno oduševiti.

SASTOJCI:
50 g ječmenog brašna
50 g prosenog brašna
5 g pivskog kvasca
30 g brašna od sušenih riba (samljevene sušene ribe)
l svježe jaje
25 g kapara
Malo pimenta
Nekoliko kapi maslinovog ulja
1 jušna žlica suhog vina - muškata

PRIPREMA:


1. Od ječmenog, prosenog i brašna sušenih riba načiniti stožac, udubiti ga, u udubljenje staviti kvasac i razbiti jaje.

Puls punica by Laka kuharica:  add capers, olive oil, muscat wine
2. Kapare, piment, maslinovo ulje i žlicu muškata dodati. Sve sastojke mijesiti vrhovima prstiju i oblikovati u loptu elastične i dosta čvrste konzistencije. 
Puls punica by Laka kuharica: leave the dough to rest overnight in cold place
3. Tijesto pokriti vlažnim ubrusom i ostaviti da se odmara jednu noć na hladnome mjestu. 
4. Iduće jutro kuglu razrezati na komade široke ½ cm i staviti da se dižu na toplome oko 20 minuta. Nabosti viljuškom i peći u vrlo vrućem ulju stalno okrećući kako bi sa svih strana poprimili zlatnu boju.
Puls punica by Laka kuharica: eat it warm and drink sweet Muscat
5. Puls punicu jedite toplu i zalijevajte je dobrim muškatom.

Još uvijek gladni?

4 komentara

  1. Uh, koja strahota (priča naravno). Za pogaču vjerujem da bi mi se dopala, ali nemam pojma gdje bi se uopće moglo naći sušene ribe. Može se nabaviti sušeni bakalar koji je ove godine dostigao cijenu 72 KM za kilo, a komadi su oko 500-600 g.

    OdgovoriIzbriši
  2. Pogača bi mi se sigurno svidjela, no i mene muči ova sušena riba.

    OdgovoriIzbriši
  3. Cosmo, Vali:
    Ha, sumnjam da bi s ribljim brašnom ilo nešto, pa ga nisam ni stavila. Isto tako, koristila sam raženo, graham i kukuruzno brašno. Teško je ovako prastare recepte napraviti baš kao nekada. Vjerojatno idu i svježi kapari, ali odakle nam? Dakle, ovo na slici je prilagođeno, ali začuđujuće dobro. I ja sam se iznenadila.

    OdgovoriIzbriši
  4. Baš strašna priča i neobičan recept! I ja sam bila zapela za riblje brašno, ne sjećam se da sam ga ikada i vidjela, ali ako može zamjena, izgleda da bi stvarno moglo biti dobro!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.