Afrodizijske artičoke ☆ Aphrodisiac artichokes

by - 15.4.10

Aphrodisiac artichokes by Laka kuharica: use of MUTANDE was introduced by Caterina de'Medici to the Court of France.
☆ The use of MUTANDE was introduced by Caterina de'Medici to the Court of France. ☆
XVI stoljeće je obilovalo receptima i preporukama za što bolji seksualni život. Caterina de' Medici, kraljica Francuske, obožavala je artičoke, povrće za koje se priča da ima afrodizijska svojstva. Pariški ulični prodavači već su se tada služili dobrom propagandom i moglo ih se čuti kako uzvikuju: 

Artičoke! Artičoke!
Griju tijelo i dušu.
griju genitalije.
Katarina Medici voli artičoke!

To je vrijeme kada se je strašno cijenila čak i obična mrkva. U Evropi, ali i u Aziji, preporučali su je za poboljšanje seksualne želje i samog ljubavnog čina (no, da li kao jestivo povrće, pitanje je sad'?). Caterinin muž Henri II, kralj Francuske, više se pouzdavao u Armagnac, najstariji francuski brandy, nego u artičoke. Pio ga je uvijek neposredno prije ljubavne noći.

Autor Mirisnog vrta, sheik Nefzawi, također je preporučao najrazličitiju hranu kao afrodizijake. Smatrao je, baš kao Egipćani, Grci i Rimljani, da je šparoga idealna hrana za ljubavnike. Također je tvrdio daje prije samog seksa dobro uzeti bademe i pinjole pomiješane u medu. Muškarcima naročito preporuča slijedeći pripravak: griju se med i sok od luka sve dok voda ne ispari, te se to pomiješa s pastom dobivenom od mljevenog graška. Uzima se prema potrebi. Čak i slavni W. Shakespeare u svojoj Zimskoj priči preporuča lavandu, čubar, majoran i metvicu kao seksualne stimulanse.

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.