Afrodizijske artičoke :: Aphrodisiac artichokes

by - 15.4.10

//Jacopo Chimenti named l’Empoli (1551-1640), Wedding of Maria de’ Medici and Henry IV King of France, Oil on canvas, 242 x 242 cm, Galleria degli Uffizi, Florence.//
XVI stoljeće je obilovalo receptima i preporukama za što bolji seksualni život. Caterina de' Medici, kraljica Francuske, obožavala je artičoke, povrće za koje se priča da ima afrodizijska svojstva. Pariški ulični prodavači već su se tada služili dobrom propagandom i moglo ih se čuti kako uzvikuju: 

Artičoke! Artičoke!
Griju tijelo i dušu.
griju genitalije.
Katarina Medici voli artičoke!

To je vrijeme kada se je strašno cijenila čak i obična mrkva. U Evropi, ali i u Aziji, preporučali su je za poboljšanje seksualne želje i samog ljubavnog čina (no, da li kao jestivo povrće, pitanje je sad'?). No, kralj Francuske, Henri IV, radije se pouzdavao u Armagnac, najstariji francuski brandy, koji je pio neposredno prije ljubavne noći.
Autor Mirisnog vrta, sheik Nefzawi, također je preporučao najrazličitiju hranu kao afrodizijake. Smatrao je, baš kao Egipćani, Grci i Rimljani, da je šparoga idealna hrana za ljubavnike. Također je tvrdio daje prije samog seksa dobro uzeti bademe i pinjole pomiješane u medu. Muškarcima naročito preporuča slijedeći pripravak: griju se med i sok od luka sve dok voda ne ispari, te se to pomiješa s pastom dobivenom od mljevenog graška. Uzima se prema potrebi. Čak i slavni W. Shakespeare u svojoj Zimskoj priči preporuča lavandu, čubar, majoran i metvicu kao seksualne stimulanse.

Uvjeti komentiranja*Comments Policy

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala.*Love and appreciate your comment. Thank you.

Instagram