Pokladne palačinke ☆ Shrove Tuesday crêpes

by - 13.2.18

Shrove Tuesday crêpes by Laka kuharica: homemade French feast with easy and scrumptious pancakes.
☆ Treat your family to a homemade French feast - Mardi gras with these easy and scrumptious pancakes.☆
Danas je Dan palačinki! Također, ovaj se utorak, 40  dana (ustvari 46) prije Uskrsa, zove  još i Pokladni utorak prije Čiste srijede – Pepelnice. A Pepelnica je dan posta i njome započinje, za kršćanske vjernike, Korizma. Još se zove i Debeli utorak – Mardi gras. Dakle, običan utorak prepun raznih značenja i običaja. Kod nas se, tradicionalno peku i jedu krafne, ali drugdje su uobičajene palačinke. Za mene su palačinke jako, jako obična slastica, ništa posebno. No, velika većina ljudi ih obožava, pa je red da ih znamo napraviti. Osim toga, najviše ih vole djeca, a ispeći palačinke kako bi se zadovoljila potreba za nečim slatkim zaista je lako i jednostavno. No, je li baš tako? Sjećam se da sam davno, u početku braka, kuhanja i dječice imala problema s njihovom pripremom. Koliko mlijeka, koliko brašna i jaja, ide li uopće šećer u smjesu, koliko smjesa treba biti gusta ili rijetka, koja tava, kako podmazana, koliko smjese u tavi, koja jačina plamena? I tako dalje i tako bliže. Kada nešto ne znate, sve je komplicirano. Kod palačinki je to posebno loše jer se za nespretnu u kuhinji obično veli da „ne zna ni palačinku ispeći!“. To znači da palačinke može peći baš svatko i da svima odmah uspiju. Da su tanke, čipkaste, u jednom komadu i lagano rumene. A tek oni koji ih preokreću u zraku! U ta davna vremena bila sam totalno glupa jer sam se mučila s palačinkama: prva se uvijek potrgala jer se zalijepila za tavu, bile su neravne ili predebele, nisu imale neki poseban okus. Zato sam ih rijetko pekla. Divila sam se svojoj ujnici Cvijeti koja je jednom, na ljetovanju u Baškoj vodi, sasvim lako ispekla oko 30-ak savršenih palačinki koje su nestajale istom brzinom kojom su pečene. Još uvijek ne mogu reći da volim peči palačinke, ali sam ipak svladala osnovnu tehniku. Ove pred vama su s vodom umjesto mlijekom, ali su svejedno raskošno bogate jer u njih idu putar, vanilija, rum i korica limuna.  Ti sastojci garantiraju divan okus i najbolje ih je jesti gole, kako voli moj tata. Lagano ih samo posipajte štaub-šećerom i pokapajte s malo limunovog soka i obična palačinka postaje zaista prava poslastica.

Find this recipe in English on allrecipes Cook Eat Share Foodista  GENIUSKITCHEN

Porcija: 5-6
Gotovo za: 40 min
Složenost: umjerena
Priprema: 10 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
2 jaja
480 ml vode
1 žlica tamnog ruma
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
2 žlice šećera
⅓ čajne žlice soli
260 g brašna, prosijanog
120 g otopljenog maslaca (60 g + 60 g)
Ribana korica 2 limuna

PRIPREMA:
Shrove Tuesday crêpes by Laka kuharica: whisk together the eggs, water, rum, vanilla, sugar and salt.
1. Jaja, vodu, rum, ekstrakt vanilije, šećer i sol pomiješati i pjenjačom ili električnom miješalicom izraditi pjenastu smjesu.
2. Brašno postepeno dodati, nakon svakog dodavanja smjesu promiješati kako bi postala glatka i ujednačena.Shrove Tuesday crêpes by Laka kuharica: add in half of the melted butter and the lemon zest
3. Pola količine otopljenog maslaca i ribanu limunovu koricu postepeno dodati, stalno miješajući. Smjesa će postati gušća, glatka i ujednačena (konzistencije rastopljenog sladoleda). Ostatak otopljenog maslaca držati na toplom za daljnju upotrebu.
Shrove Tuesday crêpes by Laka kuharica: ladle in some batter, tilt and swirl so it coats the bottom.
4. Tavu za palačinke dobro ugrijati na jakom plamenu i premazati s malo otopljenog maslaca. Pomoću šeflje izliti u tavu onoliko smjese  koliko je potrebno da tanko prekrije dno tave. Smanjiti plamen i palačinku peči 2- 3 minute sve dok  donja strana lagano ne porumeni. 
Shrove Tuesday crêpes by Laka kuharica: flip a pancake over with a spatula and fry until  lightly browned.
5. Palačinku preokrenuti pomoću špatule i peči 1 – 2 minute dok i ta strana lagano ne porumeni. Izvaditi na topli tanjur. Ponoviti sve dok ima smjese za palačinke (ako postane previše gusta, dodati malo vode i razrijediti je). Tavu mazati otopljenim maslacem prema potrebi.

Odmah poslužiti posipane šećerom u prahu i nakapane limunovim sokom ili premazane slatkim nadjevom po želji.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 332 kcal; masti: 17,22 g; ugljikohidrati: 36,21 g; bjelančevine: 6,31 g; kolesterol: 103 mg; natrij: 134 mg; kalij: 70 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.