Sos od luka ☆ Croatian white onion sauce

by - 21.7.14

Croatian white onion sauce by Laka kuharica: traditional Croatian sauce that goes well with all kinds of cooked meat.
☆ Traditional and delicious Croatian sauce that goes well with all kinds of cooked meat.☆ 
Vjerujem da nam svima ostane meso od kojeg se kuhala nedjeljna juha: teletina, junetina ili kokoš. Postoji nekoliko načina da se to meso iskoristi i drugi dan. Jedan od najjednostavnijih je poslužiti ga s dobrim umakom. Može biti od paradajza, pa onda imamo ono što je zovem „pravi bolnički ručak“: kuhana govedina ili kokošje meso, pire krumpir i paradajz sos. Takvu kombinaciju jako voli moj tata, pa u zadnje vrijeme radim i to. Radim alternacije s hren sosom i sosom od luka. Mama ga je redovito radila i bio nam je jako dobar. Tipičan je za ove krajeve, kao i hren sos, i iako mama nije potjecala odavde, radila je najbolje sosove na svijetu! Uz luk i hren najbolje ide komad dobrog crnog ili kukuruznog kruha. Ako je k tome domaći i ima deblju, hrskavu koru, tim' bolje. Ono što je također važno, sos je zaista brzo gotov i više je nego jednostavan za napraviti. Treba samo paziti na jedan važan sastojak bez kojega nije ono što bi trebao biti: vinski ocat. Nemojte ga izostaviti ili zamijeniti nekim drugim octom. Kuhani luk ima prilično slatkast okus, a ocat umaku daje baš pravi balans. Alkoholni, jabučni ili balzamični ocat jednostavno ne dolaze u obzir jer bi sasvim promijenili okus koji ovaj sos čini tako dobrim.

Porcija: 2
Priprema: 5 min



Gotovo za: 25 min
Kuhanje: 20 min



Složenost: lako



In English on allrecipes CookEatShare

SASTOJCI:
1 glavica luka
200 ml vode
1 čajna žlica suncokretovog ulja
1 čajna žlica brašna
¼ čajne žlice morske soli
1 čajna žlica vinskog octa

PRIPREMA:
1. Luk oguliti i narezati na četvrtine. Preliti vodom i kuhati na jakom plamenu dok voda ne zavre, smanjiti vatru, poklopiti i kuhati 15 minuta na slaboj vatri dok luk ne bude sasvim mekan. Ili luk i vodu staviti u staklenu posudu, poklopiti i obradit u mikrovalnoj pećnici na MAX oko 10 minuta ili dok luk ne postane posve mekan.
2. Kuhani luk, zajedno s tekućinom, usitniti do konzistencije pirea.
3. Brašnom na zagrijanom suncokretovom ulju napraviti svijetlu zapršku.
4. Pire od luka dodati, kuhati još 2 minute, uz povremeno miješanje. Ako je umak previše gust, dodati vode dok ne postane željene gustoće.
5. Sos posoliti i umiješati vinski ocat.

Odlično ide uz sve vrste kuhanog mesa.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 45 kcalmasti: 2,31 g; ugljikohidrati: 5,62 g; bjelančevine: 0,68 g; kolesterol: 0 mg; natrij: 297 mg; kalij: 75 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

6 komentara

  1. Zanimljivi su mi takvi recepti, u mojoj obitelji, u okolici Zagreba umaci se nisu radili ni jeli. Jedini koji se radio bio je umak od hrena i to ne "jako ljut" jer u mojoj obitelji nitko živ ne voli ljuto, osim mene.
    Kad malo razmislim, moja rodbina i prijatelji ni dan danas ne rade umake tog tipa, izuzev spomenutog umaka od hrena. Spremam recept.

    OdgovoriIzbriši
  2. iznenađenje za mene!
    baš mi se sviđa...nisam nikada probala.....moram

    OdgovoriIzbriši
  3. NIsam nikad probala ovaj umak, a baš zanimljivo zvuči

    OdgovoriIzbriši
  4. Je ne connaissais pas, à tester.
    Bonne soirée, FLaure

    OdgovoriIzbriši
  5. Volimo nedeljni rucak uz kuvano meso iz supe i neki fini sos, najcesce to bude sos od mirodjije, rena ili paradajza, a sa lukom nisam jos pravila, moram isprobati.:))

    OdgovoriIzbriši
  6. Sos od luka mi je novost i svakako ga moram isprobati, jako dobro zvuči.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.