Sladoled od maline ☆ Raspberry ice cream

by - 15.7.14

Raspberry ice cream by Laka kuharica: delightfully smooth, creamy and fruity home made ice cream.
☆ Delightfully smooth, creamy and fruity home made ice cream ideal for this season. 
Vrijeme je svježeg, sočnog voća i sladoleda. Danas mi je teško povjerovati da jednom baš i nisam voljela maline. Imali smo ih puno grmova, brala sam ih i jela, ali nisu mi bile nešto. Sada je druga priča i volim ih u svim oblicima. Ovaj sladoledni možda je i najbolji. Intenzivna boja, prirodna aroma i prihvatljiva slatkoća samo su neke od odličnih osobina ledenog osvježenja u kojem će uživati cijela familija, klinci ponajviše. Neka vas ne smete dužina pripreme - to je stoga jer smjesu stalno treba hladiti. Jedan dio možete obaviti dan ranije, ostaviti da se krema hladi preko noći, zatim nastaviti s pripremom drugi dan ili čak dan iza. Neću ponavljati zašto je i jedino najbolji domaći sladoled, sve sam rekla u prijašnjim postovima na temu sladoleda. Stoga, korpicu u ruku i naberite maline ili ih kupite na placu. Mislim da će kasnije, kada im bude vrijeme, istoj svrsi moći poslužiti i kupine.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare


Porcija: 10
Gotovo za: 9 h 
Složenost: umjerena
Priprema: 5 h
Hlađenje: 4 h 45 min
SASTOJCI:
180 ml slatkog vrhnja
115 g šećera
3 žumanjka
180 g milerama
250 g malina
2 žlice šećera
2 kapi ekstrakta vanilije
Prstohvat soli

PRIPREMA:
Raspberry ice cream by Laka kuharica:  Heat the cream and sugar until sugar dissolves
1. Slatko vrhnje i šećer grijati na srednje jakoj vatri sve dok se šećer ne rastopi.
Raspberry ice cream by Laka kuharica: whisk the egg yolks briefly
2. Žumanjke u međuvremenu umutiti.
Raspberry ice cream by Laka kuharica: whisk a little of the hot cream into the egg yolks
3. Malo vrućeg vrhnja, uz stalno miješanje, dodati žumanjcima, a zatim smjesu postepeno umiješati natrag u smjesu vrhnja i šećera.
Raspberry ice cream by Laka kuharica: Cook until thick enough to coat the back of a spoon
4. Kremu kuhati oko 15 minuta, uz stalno miješanje, na temperaturi ispod temperature vrenja, sve dok ne postane ujednačena i gusta i dok ne obloži pozadinu žlice. Maknuti s vatre i brzo procijediti.
Raspberry ice cream by Laka kuharica: Cover the mixture and chill.
5. Mileram dodati, promiješati da se sastojci sjedine, pokriti s prozirnom folijom i rashladiti nekoliko sati u frižideru.
Raspberry ice cream by Laka kuharica: strain the puree to remove the seeds
6. Maline usitniti u pire i procijediti kako bi se odstranile sjemenke. Šećer, 2 žlice, umiješati i ostaviti da se otopi. Pire umiješati u rashlađenu smjesu vrhnja i jaja. Ekstrakt vanilije i sol dodati. Rashladiti nekoliko sati u frižideru.
Raspberry ice cream by Laka kuharica:  Pour the mixture into an ice cream machine
7. Hladnu smjesu uliti u aparat za sladoled i miješati 15 - 30 minuta ili dok se ne počne smrzavati (prema uputi proizvođača). Sladoled prebaciti u prikladnu plastičnu posudu, zatim zamrznuti u frizeru (4 sata).


Pet do deset minuta prije posluživanja sladoled izvaditi iz frizera kako bi se lakše vadio žlicom za sladoled.

Laka preporuka: sladoled je najbolje poslužiti u prethodno rashlađenim staklenim ili porculanskim zdjelicama. Vadite ga vrelom, ali suhom, žlicom za sladoled (namočiti u kipuću vodu, pa obrisati).

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 139 kcalmasti: 8,0 g; ugljikohidrati: 16,43 g; bjelančevine: 1,58 g; kolesterol: 72 mg; natrij: 28 mg; kalij: 69 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

5 komentara

  1. Ovaj sladooled je sigurno onako punog ukusa i kremast, jaoj! Hvala za recept, ja ovih dana pravim neki baš brz i onako, lep je ali ipak nije sladoled, ovaj zvuči sjajno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Divnu boju ima i lijepo kremasto izgleda

    OdgovoriIzbriši
  3. Moje maline su već prošle, ali jako ih volim i znam da bih bila oduševljena sladoledom od malina! A i napokon sam kupila aparat za sladoled i već ga uveliko isprobavam. :) Stvarno je sladoled bolji tj. kremastiji sa njim.

    OdgovoriIzbriši
  4. Sladoled od malina je i meni jako omiljen i zapravo ga najčešće i pravim. Tvoja verzija je bogatija od moje i vidi se da je sladoled kremast i pun okusa.

    OdgovoriIzbriši
  5. Sladoled od malina je moj najomiljeni! :-) ukus, boja, sve fantasticno. Ja ga pravim bez jaja i bez aparata...

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.