Začinjeni medaljoni s brusnicama ☆ Spiced pork medallions with cranberries

by - 19.2.11

Spiced pork medallions with cranberries by Laka kuharica: tender pork with a sweet touch of cranberries.
☆ Tender, deliciously tasty pork medallions with a sweet touch of cranberries. ☆
Prije više od 100 godina kombinacije slatkog i slanog bile su sasvim uobičajene. Vješte domaćice nastojale su iskoristiti sve što im se našlo u domaćinstvu kako bi svakodnevni obroci bili raznovrsniji. Veliki dio svijeta također, bez ikakvih problema, miješa ove okuse. Kod nas je to još uvijek pomalo neobično, a kad kada i neprihvatljivo. No, zašto ne miješati okuse? Zar smo toliko bezidejni i tradicionalni, nimalo avanturistički, kada se radi o hrani? Izgleda da jesmo. Ako koji puta bacite oko na neke naše kuharske emisije, uvijek najgore ocjene dobiju domaćini koji se usude ponuditi malo drukčije kombinacije: slatko - slane, slatko - kisele ili slatko - ljute okuse. Gostima je sasvim u redu jesti „kolač“ od šlaga, biskvita i voća ili s „kremom“ od pudinga, ali meso u slatkastom umaku??! No, ni ja nisam bezgrešna: ne volim jela tajlandske ili indonezijske kuhinje. Ne sviđaju mi se slatko - kiseli okusi, a još kada se u to sve uvalja ananas, ma……. No, barem sam ih probala i shvatila da mi ne odgovaraju. Baš kao ni kuhana ovčetina, ovčja crijevca, razne iznutrice ili piletina.
Ovaj recept je za one koji žele biti avanturisti bez prave opasnosti: slatko - slani okusi tako se decentno i jedva primjetno prožimaju da ovo slobodno možete ponuditi i drvosječi koji se kune u grah i buncek! Sve će zadovoljno smazati i prije nego spazi prvu brusnicu.

Find this recipe in English on CookEatShare Foodista

Porcija: 2
Gotovo za: 25 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 15 min
SASTOJCI:
2 svinjska odreska od buta
1 čajna žlica morske soli
1 čajna žlica sušenog timijana
½ čajne žlice cimeta
½ čajne žlice papra
¼ čajne žlice muškatnog oraščića
Prstohvat mljevenog klinčića
15/ 1 žlica suncokretovog ulja
80 g džema ili pekmeza od brusnica
8 g/ 1 žlica sušenih brusnica, cijelih
15 g vrhnja
160 ml temeljca od ½ goveđe ili povrtne kocke

PRIPREMA:

flatten the medallions 
1. Odrescima odstraniti svu vidljivu masnoću. Lagano istući s batom za meso.
 
2. Timijan, cimet, papar, muškatni oraščić i klinčić pomiješati u prikladnoj, plitkoj posudi. Odreske „provući“ kroz mješavinu. 

3. Začinjene odreske peči u tavi na vrućem ulju oko 5 minuta sa svake strane ili dok nisu pečeni. Izvaditi iz tave i odložiti na toplo mjesto. 
cranberry jam, whole cranberries, cream and beef broth
4. Džem od brusnica, cijele brusnice, vrhnje i goveđi ili povrtni temeljac dodati masnoći od pečenje, dobro promiješati (umak mora biti ujednačeno gladak). Umak ostaviti da kratko zakuha.

Svaki odrezak preliti umakom i poslužiti uz kuhani bulgur i salatu.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost: 233 kcal; masti: 6,9 g; ugljikohidrati: 17,15 g; bjelančevine: 25,25 g; kolesterol: 79 mg; natrij: 782 mg; kalij: 515 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. SJAJNO!!! Tako sočno izgleda!!

    OdgovoriIzbriši
  2. Moj suprug se kune u pasulj, ali voli on i da proba sve ove kombinacije. Samo u kućnoj radinosti treba iskustva i rihtanja sastojaka da se postigne savršen ukus. Ako se slede neki strani recepti onda rezultat može biti katastrofalan, naročito ako npr. koristimo ananas, koji se po slatkoći i kiselosti razlikuje od proizvođača do praoizvođača. Razlikuje se i kiselost sirćeta iako svuda piše isti procenat, pa na kraju sve može olako završiti u kanti za smeće.
    Ove recepte treba probati dok se spremaju, lzati kašike i viljuške, a to mi je omiljeni deo.
    Nisam videla dđem od brusnice, a doduše nisam ga ni tražila. Moraću da prošnjuram po radnjama.

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja bih sigurno sa zadovoljstvom probala nešto novo i zato stalno i istražujem jer volim novo, ne volim uvijek kuhati ista jela. Ali, moj Zlatan je priča za sebe. Ubije svaku volju i želju u meni za novim, jer je on bezobrazan kada je to u pitanju. On ne voli jesti kod drugih ni uobičajena jela jer ne želi nove okuse. Vrlo težak tip, ne volim o tome ni pričati.
    Ali, ovo je meni vrlo zanimljivo i čini mi se brzo se i priprema. Odlično!

    OdgovoriIzbriši
  4. Kod mene je to jako liberalno, volimo kombinirati okuse i eksperimentirati i guštati.Naravno onda to kombiniramo naizmjence, stara domaća tradicionalna jela ( jer su ona ipak naša dobra stara) sa ovako pomalo egzotičnim jelima.
    Ovako nešto sam i ja radila i radim i znam da je odlično!

    OdgovoriIzbriši
  5. Zanimljivo mi je ovo tvoje promatranje u vezi dosade nekih nasih kombinacija narocito u kuharskim emisijama. Osobno, meso jedino u takvim slatkoslanim kombinaciji i jedem. Zasto u svakodnevnom jelovniku vecina ljudi ima odbojnost prema tome, ne razumijem. jer zapravo kad gledas u mnogim nasim tradicionalnim jelima postoji slatko slana kombinacija. Npr. pasticada se pravi sa suhim sljivama, ima neki zagorski specijalitet "Stubica" u kojem je svinjetina punjena suhim sljivama. Sjecam se da sam u jednom samoborskom restoranu jela nesto slicno ovom tvom receptu, bilo je jako ukusno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja volim, VOLIM ovakve kombinacije... Super izgleda!

    OdgovoriIzbriši
  7. I ja sam za varijantu probaj sve, onda si nacisto volis li ili ne.
    Odlicno zvuci ova tvoja kombinacija.

    OdgovoriIzbriši
  8. Kuharice draga,svrati po nagradicu!!Vrlo kreativan receptic:))

    OdgovoriIzbriši
  9. Concuerdo contigo que hay que innovar en algunas recetas y la tuya me pareció muy interesante,la combinación está en su punto justo,los arándanos de por si no son muy dulces y combinan con el medallón de cerdo que has preparado,un abrazo grande.ruckof

    OdgovoriIzbriši
  10. Austrijanci imaju i često nude umak od brusnica s mesom tako da sam to već imala prilike probati. I to je to, probala nije za mene. Inače volim otkrivati nove okuse i kuhinje. Dat ću šansu uvijek, zašto ne probati?

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.