Brze lignje ☆ Quick calamari

by - 19.7.10

Quick calamari by Laka kuharica: tender on the inside and crisp on the outside.
☆ Easy to prepare, these calamari are tender on the inside and crisp on the outside. ☆
Jako volim lignje, na sve načine, ali možda najviše ovako. Pojma nemam zašto. Jedne davne godine, nakon što sam sasvim skrahirala, prvo što sam poželjela pojesti nakon dugo vremena bile su pržene lignje, tartar i bijeli kruh. Inače nikada, s ničim, ne jedem bijeli kruh, ali uz lignje ga obožavam. Ne pomfrit, baš bijeli kruh. I ostatak familije voli lignje, ali s pomfritom. Jako vole pripremljene na ovaj način jer vele, nisu gumenaste kao žvakaća, što je često slučaj u većini restorana. Najvažnije ih je peči zaista što kraće: kada se nađu u vrelom ulju, dovoljno im je 1-2 minute, ne više. Dužim pečenjem postaju gumenaste!

For the English version of the recipe, scroll down! 

Porcija: 4
Gotovo za: 15 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Pečenje: 8 min
SASTOJCI:
30 g kukuruznog brašna
100 g pšenične krupice
2 čajne žlice morske soli
2 čajne žlice slatke crvene paprike
1000 g smrznutih lignji, narezanih na kolutiće, odmrznutih
250 ml ulja kikirikija ili običnog suncokretovog
 
PRIPREMA:
mixture of corn flour, semolina and red paprika
1. Kukuruzno brašno, pšeničnu krupicu, sol i crvenu papriku pomiješati u većoj plastičnoj vrećici za smrzavanje (ili Zpplock).
coating calamari in a Ziplock bag
2. Lignje dobro posušiti papirnatim ubrusima i dodati mješavini za paniranje. Vrećicu zatvoriti i tresti sve dok svaki kolutić ne bude prekriven mješavinom brašna, krupice i paprike.
frying calamari in hot oil
3. Na vrelom ulju (cvrči kada se u njega stavi komadić kruha) pržiti manju količinu lignji (tako se postiže veća hrskavost) 2 minute.
fried calamari on a paper towel
4. Pržene lignje šupljikavom žlicom izvaditi na topli tanjur prekriven papirnatim ubrusom kako bi upio višak ulja. Ponavljati postupak dok sve lignje nisu pečene.

Odmah poslužiti uz domaći pomfrit i tartar umak, te zelenu salatu.


Quick calamari
Preparation time: 5 min
Cooking time: 8 min
Total time: 15 min
Serves: 4
Level: easy

Ingredients: 
¼ cup corn flour
½ cup semolina
2 tsp salt
2 tsp paprika
1000 g frozen squid, cut into 1 cm rings, thawed
250 ml peanut or sunflower oil

Method:
1. Put the corn flour, semolina and seasoning into a plastic freezer bag.
2. Add the squid rings and tentacles and then toss to coat.
3. When the oil is hot enough (when it sizzles up when you drop in a small cube of bread), fry the squid in batches to get the crunchiness. A couple of minutes per batch is all that is needed.

Serve immediately with homemade French fries, tartar sauce and green salad.

Još uvijek gladni?

11 komentara

  1. Divno su ti ispale! Ja sam odustala od lignji (sem u rizotu) jer mi panada uvijek bude nekako otpala:), a lignje gumene. Nemam feeling za njih pa to ti je! Znam da ih treba kratko prziti, ali...nisam koordinirana. Zadnji put sam ih jela prije 20+ godina kada ih je baka napravila (ona ih je stalno pravila isto tako kao i ti!)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mmmm... ovo mi zvuci i izgleda prefino i rado bi sada pojela koji kolutic :)

    OdgovoriIzbriši
  3. I ja obožavam lignje na sve načine, čak im oprostim ako su i malo gumaste, no ovo me toliko zainteresiralo, da ću svakako probat.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako ih volim, punjene, pržene, na žaru, u rižotu, bilo kako...i što je najbolje, najčešće, ako jedemo u restoranu ja uvijek naručujem njih..obožavam ih..

    OdgovoriIzbriši
  5. volim lignje no ne pretjerano tako da ih rijeđe pripremam, na ovaj način ih radim samo nikad nisam stavljala c.papriku, probat ću sljedeći put

    OdgovoriIzbriši
  6. Ja ih volim svakako ali moj Zlatan voli samo ovako....Ja radim slično ali sljedeći put ću ih raditi po tvom receptu - nekako mi se čine još bolje, savršene.

    OdgovoriIzbriši
  7. obožavam lignje, samo što ih moram sama jesti pošto ih ostali ne vole...evo čovek se uči dok je živ..nisam znala da je dužina prženja razlog zašto su mi gumaste..meni to nije problem ja volim sve gumasto i žvakavo ali moj suprug ih baš zbog toga ne voli...samo što u Beogradu dobijemo one grozne smrznute lignje kupiš 1 kg kad se otope 550g ostane, neke se i raspadnu...postoji par mesta gde se prodaju boljeg kvaliteta...čak one iz hipermarketa Frikomove su ogromne...svaka lignja 100g kao džinovi...moram sebi da ugodim i napravim..nekako me sve mrzi da pravim kada moram sama da klopam...
    što se tiče trouglova i sama kažem da bi i ja pre stavila puter ali ovaj put sam se držala recepta, a orasi se mogu zameniti nekim drugim koštunjavim plodom...čuvaj orahe...ove godine cena im je skočila duplo zbog ovako lošeg vremena širom Evrope...ja često mleveni, seckani orah smandrljam u nešto, tako da drugi i ne primete...osim ako nisu alergični...

    OdgovoriIzbriši
  8. Olá amiga, fiquei curiosa em saber que sabor tem essa receita.
    Gostaria fazer uma receita doce do seu país. Se você conseguir me passar eu agradeço.Pode ser por e mail:
    tais_diniz_@hotmail.com

    Beijos!

    http://myblogsaborear.blogspot.com/

    OdgovoriIzbriši
  9. Super izgledaju ove lignje, baš si ih odlično pripremila ! Ja radim otprilike ovako ali nisam koristila kukuruzno brašno, sada ću ih sigurno probati sa njime !

    OdgovoriIzbriši
  10. Mogu ti priznati da mi je skroz o.k. ovo s crvenom paprikom možda malo neobično ali vrijedi probati iako ja najviše volim pohati to mi je božanstveno i to kad smo kod mame na Rabu a mužić donese sano dvije ili tri i to je hedonizam.

    OdgovoriIzbriši
  11. I love fried calamari. One of my favorite seafoods. I always ask my mother to make it for me. I like the frezer bag idea! Much nicer than mixing everything by hand. Delicious!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.