Pišingeri ☆ Pischinger wafers

by - 8.1.10

Pischinger wafers by Laka kuharica: wafers with delicate hazelnut - chocolate cream melt on your tongue and taste like heaven.
☆ Wafers with delicate hazelnut - chocolate cream melt on your tongue and taste like heaven. ☆
Obožavala sam sve knjige Mate Lovraka. Barem jednom godišnje sam, godinama, ponovno čitala "Prijatelje" i "Neprijatelj br. 1". Tako sam prvi puta saznala za pišinger tortice: milostiva, ušiljena i mršava, davala je te pišinger tortice svojem peseku Cvebi. Cveba je pak kao lud lajao na male Bosance, sirotinju koja se nekako našla u Vlaškoj, u podrumu milostivine dvokatnice. Hrabri zagrebački fakini, na čelu s osjećajnim Zvonkom, vodili su male Bosance gradom i ratovali s Cvebom, babom i pišingerima. 
Laka kuharica: Pišingeri. Tope se u ustima, bogatog su okusa, i jedan drugog naprosto „vuku“.
No, i moj deda, koji nije bio "fini gospon", ali je obožavao Franju Josipa (u Beču si je prvo kupio njegovu malu bistu), volio je pišingere. Nije ni čudo, jer pischingeri su prava Bečka poslastica, izmišljena 1849.g. Mala tvrtka "Pischinger" stekla je svjetsku slavu proizvodeći "Pischinger torte" 1881.g. Što se nas tiče, nema Nove godine bez pišingera, ali i inače ih radim jer ih svi volimo. Ovo je recept moje mame i mislim da nema boljega! Pišingeri se tope u ustima, bogatog su okusa, i jedan drugog naprosto „vuku“.
Recept sam morala malo prepraviti jer umjesto marmelade, kako je prvobitno stajalo, sada je moguće koristiti samo džem. Naime, ulaskom u EU moralo se preimenovati proizvode koje smo poznavali pod imenima marmelada, džem ili pekmez. Pravilnik kojeg se moraju držati naši proizvođači raspoznaje 8 kategorija proizvoda. Prema Pravilniku, marmeladom se može zvati jedino namaz od citrusnog voća.

Porcija: 4 - 16
Gotovo za: 24 h 
Složenost: umjerena
Priprema: 40 min

Kuhanje: 20 min
SASTOJCI:   
3 - 4 cijela jaja
250 g šećera
250 g čokolade, natrgane na manje komade 
250 g maslaca
1 čajna žlica ekstrakta vanilije
1 čajna žlica arome lješnjaka (po želji)200 - 300 g lješnjaka (ili oraha), lagano prženih i mljevenih
1 pakovanje oblatni
600 - 900 g kiselkastog džema po izboru (kajsija, šipak, drenak)

PRIPREMA:
1. Jaja i šećer miješati na pari do svijetle, pjenaste konzistencije.
2. Čokoladu dodati, nastaviti s miješanjem sve dok se u potpunosti ne otopi. Posudu s kremom maknuti s pare.
melting butter in chocolate
3. Maslac dodati, miješati dok se ne otopi i krema ne postane sjajna i ujednačena.
ground hazelnuts in pischinger mix
4. Ekstrakt vanilije, aromu lješnjaka (po želji) i lješnjake postepeno umiješati  u kremu - onoliko koliko je potrebno da krema bude dovoljno gusta za mazanje na oblatnu. Ohladiti.
water down rosehip jam
5. Džem razrijediti s malo vode i dobro promiješati kako ne bi bio previše gust.
fill the pischinger wafers
6. Džemom u tankom sloju premazati list oblatne, zatim dijelom čokoladne kreme i prekriti drugom oblatnom. Postupak ponavljati sve dok se ne potroše sve 4 oblatne. Zadnja, peta, oblatna se ne premazuje. 
leave pischinger wafels in cold place
7. Oblatne omotati folijom, pritisnuti teškim predmetom i ostaviti preko noći na hladnom mjestu. Idući dan, po želji, preliti čokoladnom glazurom.
cut pischinger into diamond shape
8. Izrezati oštrim nožem, umočenim u vrelu vodu, u oblik dijamanta ili pravokutnika sličnih napolitankama.

Laka preporuka: pišingeri mogu stajati na hladnome mjestu, zamotani u foliju, i nekoliko dana. Nemojte ih odmah sve narezati, već uvijek samo onoliko koliko mislite da će se pojesti.

Uvjeti komentiranja

Još uvijek gladni?

3 komentara

  1. Nedavno sam "otkrila" tvoj blog i postovi su ti uživancija za čitanje.
    Ja sam kao dijete voljela knjige Mate Lovraka i prava je šteta da danas u bosanskim školama nije više zastupljen u lektiri.
    Neprijatelja br. 1, na žalost nisam čitala i sigurno sam propustila jednu zabavnu knjigu iz koje se moglo štošta naučiti. A ko bi rekao da će neko u 21. vijeku doživjeti "Vlak u snijegu".
    Pišinger tortice pravim, a kod mene se zovu po Karlsbadu, Karlsbader tortchen.

    OdgovoriIzbriši
  2. Kaodijete obožava sam Matu Lovraka, posebno Družbu Pere Kvržice, ni ne sjećam se koliko sam puta tu knjigu pročitala. Pretpostavljam da mi se u toj knjizi sviđalo ono: Kad se male ruke slože...
    I ja pravim pišinger ali u mome ne idu orasi nego onako lišo samo maslac, šećer i čokolada.
    Kod ovih mi se sviđa onaj tanki sloj marmelade!

    OdgovoriIzbriši
  3. Cosmo, drago mi je da smo se našle! Pratim te!

    Snježa: sve smo navalile s pišingerima, oblatnama i sl., zar ne? Ali, mislim da je to ono "Great minds think alike!". I svatko ima svoj recept sto samo potvrđuje da sam odabrala dobar logo za svoj blog, ha ha!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.