Prežgana juha ☆ Croatian roux soup

by - 31.12.11

Croatian roux soup by Laka kuharica: old recipe for a soup still popular in Croatia.
☆ Very old recipe for a soup still popular in the Northwestern parts of  Croatia. 
Ovo je jedan od onih recepata koji je teže napisati nego napraviti. Najteže je opisati ono najjednostavnije, barem je to moje iskustvo. Prežgana juha oduvijek se kuhala u Podravini, barem jednom tjedno. Kuhala se i za zdrave i za bolesne. Naime, ako se netko tužio na bolove u želucu, odmah bi na scenu stupila prežgana juha. Uz stari kruh ili, u suvremenijoj varijanti krutone ili dvopek. Neki je ne mogu smisliti, neki je, kao ja, jako vole. Kada sam bolesna i ništa mi se ne jede, ili kada mi je jako hladno i nikako da se ugrijem, skuham prežganu juhu. Odmah se bolje osjećam! Vjerujem da svatko od nas ima nešto slično od čega se odmah osjeća bolje. Stoga je ovaj recept možda više recept nostalgije, sjećanje na djetinjstvo i ono što je baka znala pripremati. Kako moja djeca nisu ljubitelji, prežgana juha će vjerojatno, u našoj familiji, biti zaboravljena.

Find this recipe in English on CookEatShare

Porcija: 4 
Gotovo za: 15 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Kuhanje: 10 min
SASTOJCI:
2 žlice suncokretovog ulja
½ čajne žlice sjemenki kima
3 žlice brašna
2 čajne žlice slatke crvene paprike
1 l vode 
2 čajne žlice soli
2 čajne žlice vinskog octa

PRIPREMA:
1. Kim kratko pržiti na vrućem ulju (dok sjemenke ne počnu "pucketati") u posudi za juhu. 
2. Brašno dodati, miješati na srednje jakoj vatri dok smjesa ne postane ujednačena (napraviti zapršku). 
3. Slatku crvenu papriku dodati, promiješati.
4. Vodu, 400 ml, uliti. Pojačati plamen, ostaviti da juha zavre, bez miješanja. Nakon što provre, žustro promiješati, dodati preostalu količinu vode (700 ml). Smanjiti plamen i kuhati, polu pokriveno, još 5 minuta.
5. Sol i vinski ocat dodati neposredno prije završetka kuhanja.

Poslužiti s domaćim krutonima, jušnim okruglicama ili ukuhanim jajem. 

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 86 kcal; 7,03 g masti; 5,19 g ugljikohidrata; 0,81 g bjelančevina; 0 mg kolesterola; 1173 mg natrija; 36 mg kalija. 


*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

8 komentara

  1. Iznenadio me totalno drugačiji pristup i neke namirnice, jer ih u prežganoj juhi mog kraja nema. Ali funkcija joj je bila ista.

    OdgovoriIzbriši
  2. obožavam ovu juhu, kod nas ju znaju zvati "ampre juha", onako u narodu :) a ja kad sam bila mala, pokojni deda mi ju je često radio, ja sam to iz nekog razloga kojeg se ne sjećam zvala "pink panter" :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Kod nas je ovo Amprej juha, moram reći da me je othranila. Ja je i dan danas jako volim. Ovdje mi se sviđa ovaj dodatak kima jer u nas se nije stavljao!

    OdgovoriIzbriši
  4. Pržgana juha me uvijek posjeti na mog tatu uvijek ga je liječila a i grijala dušu.Ma samp kako si se sjetila ove starinske juhe.

    OdgovoriIzbriši
  5. Volim ovu juhu jer me vraća u djetinsvo i podsjeća na moju baku koja ju je znala kuhati

    OdgovoriIzbriši
  6. Kim čorba kod nas. Nisam je pravila sve dok me moja jako dobra prijateljica koja zna da skuva dva ili tri jela nije zamolila da joj nadjem recept i napravim. Njoj je to stalno pravila baka. Oduševila sam se ovom čorbicom. Moja je imala još i malo mleka kao dodatak.....Jednostavno a jako ukusno!

    OdgovoriIzbriši
  7. Laka ésta sopa es hermosa y exquisita, yo la tomaría todos los días porque es saludable,abrazos y buen año para ud,abrazooooooooooos.

    OdgovoriIzbriši
  8. Po receptu moje bake (Slovenija) ne stavlja se kim (ili ga oni nisu voljeli?) ni ocat. Obožavam ju, a zvali smo ju prežgana ili ajmprem juha.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.