Junetina à la wild ☆ Hunter style beef

by - 15.1.10

Hunter style beef by Laka kuharica: succulent meat in aromatic sauce.
☆ Succulent beef served in special, aromatic sauce will make your taste buds sing for more. 
Zadnjih godina prilično rijetko jedemo divljač, iako je svi volimo. Čini se da više ne poznajemo lovce ili ljudi više puno i ne love. U trgovini se, tu i tamo, može naći nešto smrznute divljači, ali nije to isto! A i skupo je. Zato, kao nekakvu zamjenu (ne baš adekvatnu, ali šta je, tu je), s vremena na vrijeme pripremim junetinu à la wild, što će reći junetinu na „divljački“ način. Junetina k'o junetina, no tajna je u umaku, tj. začinima koji ga čine „divljim“. Uz to obavezno radim prilog od žemlji u kuhinjskoj krpi ili kiflice od sira (recept za njih ću postati jednom drugom prilikom). Oba priloga su mamini recepti i zaista odlično idu uz bilo koje meso u umaku.


Porcija: 4 
Gotovo za: 1 h 10 min
Složenost: umjerena
Priprema: 10 min
Kuhanje: 1 h 
SASTOJCI:
4 odreska junećeg buta bez kostiju
4 žlice ulja
Sol i papar

Umak:
1 manji luk, krupno rezan
2 češnja češnjaka
2 srednje mrkve, narezane na veće komade
Peršin, korijen
Celer, korijen
½ korabice
1 poriluk, narezan na kolutiće
1 crvena paprika, narezana na ploške
List lovora
3 - 4 klekove bobe
4 suhe šljive bez koštica
120 ml vode
60 ml bijelog vina
1 žlica senfa
60 g koncentrata rajčice
½ čajne žlice timijana
¼ čajne žlice sušene kadulje
¼ čajne žlice pimenta
Sasvim malo klinčića
60 g kiselog vrhnja
Sol i papar

PRIPREMA:
Hunter style beef by Laka kuharica: sauté beef steaks
1. S junećih odrezaka odstraniti masnoću, ako je ima, posoliti i popapriti s obje strane. Odreske kratko zapeći s jedne i druge strane na vrućem ulju u posudi za pirjanje. Odložiti.
Hunter style beef by Laka kuharica: add carrots, parsley and celery root, kohlrabi
2. Luk i češnjak kratko pržiti na ulju, zatim vratiti odreske u posudu za pirjanje. Mrkvu, korijenje peršina i celera, korabicu, poriluk, papriku, lovor i klekove bobe dodati odrescima.
Hunter style beef by Laka kuharica: add some wine and water
3. Meso i povrće podliti s malo vode i malo vina, pirjati poklopljeno na laganoj vatri sve dok meso potpuno ne omekša. Povremeno, po potrebi, podlijevati vodom i ostatkom vina.
Hunter style beef by Laka kuharica: puree the vegetables
4. Kada je meso gotovo, izvaditi ga na toplo mjesto. Lovor i klekove bobe odstraniti, a ostalo pirjano povrće i šljive izvaditi u multipraktik, kao i dio tekućine od pirjanja. Sve miksati dok ne poprimi konzistenciju pirea.
Hunter style beef by Laka kuharica: add mustard, tomatoes and sour cream
5. Senf, rajčicu, začine i kiselo vrhnje dodati umaku, sve još jednom dobro promiješati, posoliti i popapriti. Ako je umak jako gust, a nema više tekućine od pirjanja, dodati malo vina i vode, umak vratiti u posudu za pirjanje i kratko pustiti da proključa. Skinuti s vatre.
6. Odreske staviti na pladanj za posluživanje, uz njih posložiti narezanu štrucu od žemlji. Umak poslužiti u posebnoj posudi za umak. 

Laka preporuka I: odreske i povrće možete pirjati i u espreso loncu – sve ide brže, a meso se topi u ustima. 

Laka preporuka II: umjesto začina, u umak možete dodati 1-2 žlice kupovne mješavine začina za jela od divljači. Odlično poboljšava okus!

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. Volim fino spremljeno meso i tajna je dakako u začinima i načinu pripreme. Ne znam za druga jela piletina na lovački mi je jedan od najdražih načina pripreme piletine . Vjerujem da i junetina spremljena uz ovako fine dodatke dobro može da "odglumi" divljač. Baš me zanima kakvo bi bilo sa dodatkom gotovog začina

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovo izgleda fantastično,a naročito me" kupio" naziv recepta.SUper je!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.