File s prokulicom i šampinjonima ☆ Pork tenderloin with Brussel sprouts and button mushrooms

by - 1.12.20

☆ This extremely tender, succulent, and healthy pork tenderloin recipe needs little effort, but gives big results.☆ 

S obzirom da se nisam mogla testirati, ne mogu sasvim sigurno tvrditi da sam imala koronu. No, mislim da jesam. Puno toga je ukazivalo na gadnu upalu sinusa, ali osim teških glavobolja, suzenja očiju i male temperature 2 – 3 dana, ništa se od sinusitisa nije pojavilo kako sam očekivala. Gotovo tjedan dana nisam se osjećala dobro, a sada se ne osjeća ni moj muž. Je li to Covid ili nije? Tko to zna. Pa ni testovi nisu pouzdani. Svijet je zahvatilo neko posebno ludilo za koje mislim da je nekako trebalo biti očekivano. Sami smo si napravili toliko ružnih stvari na ovoj planeti, pa bi bilo čudno da ne žanjemo ono što stoljećima (od industrijske revolucije) sijemo. Ne mogu reči da mi ova polu izolacija teško pada, osim što ne mogu vidjeti Miku svaki tjedan. To mi najviše fali jer su putovanja tako čudno ograničena. Ostalo mi ne smeta. Radim sve kao i uvijek, idem se šetati s Rockyiem, kuham, tweakam stare postove i tako. Sve se mijenja, nastaje nešto novo i drugo, ne mora biti lošije. I ovaj jednostavan, lak, zdrav i nadasve fini recept nastao je za vrijeme djelomičnog „zaključavanja“. Ovdje ne možemo, osim pizze, ništa naručiti iz restorana. Bilo ih je malo i ranije, a sada su se neki zatvorili. Hrana koju su nudili uobičajeno je bila srednja žalost i skupa. Tako da mi ne fali što sada ne mogu, barem jednom mjesečno, naručiti nešto izvana. 

Find this recipe in English on CookEatShare 
Foodista

Porcija: 4
Gotovo za: 55 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 45 min
SASTOJCI:
700 g svinjskog filea
60 g smeđeg šećera
4 češnja češnjaka, sjeckanog
30 ml sojinog umaka
30 ml balzamičnog octa
1/3 čajne žlice tucane  ljute crvene paprike
1/4 čajne žlice dimljene crvene paprike 
800 g prokulice
400 g cijelih šampinjona
40 ml maslinovog ulja
1 čajna žlica talijanske mješavine začina
1 čajna žlica češnjaka u prahu
80 g Grana Padana, ribanog 
400 g cijelih šampinjona

PRIPREMA:
Pat tenderloin dry with a paper towel.
1. Fileu odstraniti vidljivu masnoću i osušiti ga papirnatim ručnikom.
Whisk a marinade
2. Smeđi šećer, češnjak, sojin umak, balzamični ocat, tucanu ljutu crvenu papriku i dimljenu crvenu papriku pomiješati u marinadu.
tenderloin in foil
3. File položiti u lim na sredinu folije s uzdignutim krajevima sa svake strane – načiniti „pladanj“ koji će spriječiti otjecanje mesnih sokova dok se file peče. Preliti marinadom, a zatim ga nekoliko puta okrenuti kako bi sve strane bile jednakomjerno premazane. Peči u pećnici 20 minuta na 220°C, svakih 5 - 10 minuta meso okrenuti da se jednakomjerno peče sa svih strana. 
bake meat and Brussel sprouts
4. Prokulicu rasporediti u jednom sloju na preostali dio lima za pečenje, preliti uljem, posipati začinima i sirom ribancem. Promiješati i peči 15 minuta s mesom. Gljive umiješati, a pećnicu uključiti na GRILL program. Sve peči dodatnih 3 – 5 minuta da svinjetina i povrće lijepo porumene. 

Meso ostaviti da odstoji 5 minuta prije rezanja i posluživanja.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 523 kcal; masti: 19,39 g; ugljikohidrati: 38,59 g; bjelančevine: 52,53 g; kolesterol: 126 mg; natrij: 1483 mg; kalij: 1772 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.