Sladoled od lješnjaka ☆ Hazelnut ice cream

by - 4.7.14

☆ Exquisite home made ice cream full of nutty flavor everyone will simply love
Znate ono kada uđete u slastičarnu i tamo vas dočeka najmanje 20 različitih okusa sladoleda? Koji odabrati? Koji je najbolji? Kada se ne mogu odlučiti, uvijek se vratim meni najdražim okusima: čokoladi i limunu. Klasika. Vanilija mi je dosadna i nikada je ne jedem, a ostale okuse probam, iako već dugo nisam kupila ni jednu kuglicu sladoleda. Sve od kada imam aparat za sladoled i radim ih kod kuće. Pitanje je hoću li ikada više tako veselo kupiti sladoled jer sam o njemu naučila jako puno, u smislu sastojaka. Naime, svi oni sladoledi intenzivnih boja ustvari su smrznute boje – jednostavno nije moguće imati onako obojen, recimo, sladoled od pistacija – pasta od pistacija nema tu boju, a sumnjam da je slastičari i stavljaju. Za njih je to preskupo. Za njih je sve preskupo osim vode, emulgatora, umjetnih boja i aroma i konzervansa. Razumijem ja to, ali mi se ne sviđa. Vele nam da se više ne trebamo bojati salmonele, ali nas zato truju na drugi način. No, vraćam se ovome sladoledu od lješnjaka. Kako od lješnjaka? Pa zbog Nutelle. Prosto nećete vjerovati kako daje pun i savršen okus po lješnjacima! Stoga ne preporučam namaz koji nema sličan sastav jer tada ćete izgubiti ovaj divan i poseban okus.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare

Porcija: 8
Gotovo za: 4 h 40 min
Složenost: umjerena
Laki ispis
Priprema: 40 min
Hlađenje: 4 h 
SASTOJCI:
480 ml punomasnog mlijeka
180 g slatkog vrhnja
150 g šećera (100 g + 50 g)
4 žumanjka
½ čajne žlice ekstrakta vanilije
150 g kakao-lješnjak namaza (preporučeno: Nutella)
Lješnjaci, tucani, za ukras po želji

PRIPREMA:
Hazelnut ice cream by Laka kuharica: cook until the sugar dissolves.
1. Mlijeko, vrhnje i 100 g šećera pomiješati i grijati u većoj posudi na srednje jakoj vatri. Kuhati 5 minuta, dok se šećer ne otopi.
Hazelnut ice cream by Laka kuharica: whip the egg yolks
2. Žumanjke s preostalih 50 g šećera tuči električnim mikserom oko 4 minute, sve dok smjesa ne postane gusta i blijedo žute boje.
Hazelnut ice cream by Laka kuharica: Pour warm milk and cream mixture into the egg mixture
3. Pola šalice vrele mliječne smjese dodati žumanjcima uz neprekidno miješanje.
Hazelnut ice cream by Laka kuharica: Cook until the mixture becomes thick enough to coat the back of a wooden spoon.
4. Smjesu postepeno uliti, uz stalno miješanje, u preostalo mlijeko i vrhnje. Kuhati 7 - 10 minuta, uz stalno miješanje, na temperaturi ispod temperature vrenja, sve dok ne postane ujednačena i gusta (zadržava se na poleđini drvene kuhače). Maknuti s plamena i procijediti.
Hazelnut ice cream by Laka kuharica: Stir in the vanilla and hazelnut spread
5. Ekstrakt vanilije i Nutellu umiješati, miješati sve dok se Nutella ne otopi. U potpunosti ohladiti, zatim prebaciti u aparat za sladoled i miješati 15 - 20 minuta ili dok se ne počne smrzavati (prema uputi proizvođača).
Hazelnut ice cream by Laka kuharica:  Transfer to plastic container
6. Sladoled staviti u prikladnu plastičnu posudu, zatim zamrznuti u frizeru. Pet do deset minuta prije posluživanja sladoled izvaditi iz frizera kako bi se lakše vadio žlicom za sladoled.

Laka preporuka: sladoled je najbolje poslužiti u prethodno rashlađenim staklenim ili porculanskim zdjelicama. Vadite ga vrelom, ali suhom, žlicom za sladoled (namočiti u kipuću vodu, pa obrisati).

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 259 kcalmasti: 14,81 g; ugljikohidrati: 21,45 g; bjelančevine: 4,32 g; kolesterol: 107 mg; natrij: 41 mg; kalij: 182 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

3 komentara

  1. Jedan od najdrazih okusa u sladoledu; ja se obicno vrtim oko 3-4 okusa prilikom odabira.
    Izgleda divno kremasto!

    OdgovoriIzbriši
  2. I meni je lesnik jedan od omiljenijih ukusa, za letnje dane nista bolje od domaceg sladoleda:):)

    OdgovoriIzbriši
  3. Radila sam nutella sladoled, baš s naglaskom na nutelli, a nikad mi nije palo na pamet ubaciti nutellu kao jedan od sastojaka da bi se dobio lješnjak okus. Srećom, ti si objavila super recept, jer baš volim sladoled od lješnjaka!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.