Sočni kolač s kruškama i jabukama ☆ Juicy pear and apple cake

by - 15.9.18

Juicy pear and apple cake by Laka kuharica: delicious and moist cake is barely bound together with slices of juicy fruit.
☆ This absolutely delicious and moist cake is barely bound together with slices of juicy fruit.☆
Dugo me nije bilo. Ništa nisam objavljivala, ništa slikala, zapisivala ili pretraživala. Ljeto je na izmaku, a meni je prošlo kao san. Uživala sam u svojoj najdražoj i najljepšoj Mili Anais, rješavala probleme s tatom (91 g.) i čuvala sinovog psa Alfija. Ne čini se da sam nešto posebno radila, ali vrijeme je proletjelo. Tada sam, odjednom, primjetila da mi je Blogger potpuno poremetio blog predložak ubacivanjem obavijesti o kolačićima. Otkrila sam da im je to "ugrađena" greška i kod nekoliko drugih templatea. Nije mi preostalo ništa drugo nego promijeniti postojeći. Oni koji su mijenjali izgled bloga znaju kakav je to posao za nas koji smo posvemašnji laici u kompjuterskom programiranju. Kao i uvijek kada se nešto mijenja, ne mijenja se samo izgled, već i sadržaj. Tako sam blog prilično počistila i dosta toga promijenila. Najveća sadržajna promjena je u stavci About me (Upoznaj me) i stavci Inspiracije. Svakako posjetite te stranice i pogledajte sviđaju li vam se. Ogromna promjena koja mi još uvijek zadaje muke je to što novi predložak zahtijeva puno veći format fotografija. Dosadašnji format i tekst često su u sukobu, pomaknuti su, ali ne u svim postovima. Za rješavanje tog problema, post po post, a ima ih više od 600, jednostavno nemam snage. Ako netko ima ideju kako to odjednom riješiti - biti ću neizmjerno zahvalna!

Davnih dana zapazila sam ovaj kolač kod Nade na blogu Just good food & photography. Učinio mi se lakim za napraviti, sočnim i finim. U vrijeme kada imamo izobilje krušaka i jabuka dobro ih je iskoristiti i na ovaj način. Šteta što je to bio posljednji Nadin recept, od tada ih više ne objavljuje. Njezin recept gotovo da i nisam mijenjala, najveća je promjena u nazivu.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista 

Porcija: 16
Gotovo za: 1 h 
Složenost: lako
Priprema: 20 min
Pečenje: 40 min
Originalni recept

SASTOJCI:
250 g krušaka (cca 1 kruška), oguljenih
250 g jabuka (cca 1 jabuka), oguljenih
Sok 2 limuna
180 g maslaca sobne temperature
4 jaja
100 g Demerara šećera
1 vanilin šećer 
250 g oštrog brašna
150 g crnog brašna
Prstohvat soli
1 praška za pecivo
Korica 1 limuna, ribana
100 ml mlijeka
3 žlice meda, ugrijane
Šećer u prahu, za posipanje
Cimet za posipanje

PRIPREMA:
Juicy pear and apple cake by Laka kuharica: cut apple and pear into quarters, then into medium thick slices, soak in lemon juice.
1. Jabuke i kruške narezati na četvrtine, očistiti od peteljki, koštica i tvrdih dijelova u sredini. Narezati na ploške srednje debljine (ne sasvim tanke), te natopiti sokom limuna (kako ne bi promijenile boju).  
Juicy pear and apple cake by Laka kuharica: with a hand-held mixer beat the butter for 3-4 minutes until foamy.
2. Maslac miješati 3 - 4 minute mikserom dok ne postane pjenast.
Juicy pear and apple cake by Laka kuharica: add sugar, vanilla sugar and eggs to the butter, mix to combine after each addition.
3. Šećer pomiješan s vanilin šećerom i jaja naizmjenično dodavati maslacu, iza svakog dodatka miješati dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. 
Juicy pear and apple cake by Laka kuharica: add all-purpose and dark flour with salt, baking powder and grated lemon zest and milk.
4. Oštro i crno brašno, sol, prašak za pečenje i ribanu koricu limuna promiješati, pa naizmjenično s mlijekom dodati smjesi maslaca i jaja. Nakon svakog dodatka miješati dok smjesa ne postane glatka i ujednačena.
Juicy pear and apple cake by Laka kuharica: spread the dough into the buttered and floured baking form, press pear and apple slices vertically into the dough.
5. Tijesto rasporediti u maslacem namazan i pobrašnjen oblik za pečenje. Kriške jabuka i krušaka okomito, vrlo gusto, utisnuti u tijesto.
Juicy pear and apple cake by Laka kuharica: brush the top with warmed honey and bake in the oven until done
6. Medom premazati površinu kolača, zatim peči u pećnici na 180°C oko 40 minuta ili dok nije sasvim pečen.
Juicy pear and apple cake by Laka kuharica:  cool the cake and sprinkle with powdered sugar and cinnamon.
7. Pečeni kolač ohladiti i posipati mješavinom šećera u prahu i cimetom ili samo cimetom.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 247 kcal; masti: 10,9 g; ugljikohidrati: 33,69 g; bjelančevine: 4,44 g; kolesterol: 72 mg; natrij: 98 mg; kalij: 99 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.