Svježe fettucine s umakom Bolognese ☆ Fresh fettucine with sauce Bolognese

by - 8.12.14

Fresh fettucine with sauce Bolognese by Laka kuharica: the  rich, meaty tomato sauce pressure cooked to a perfection.
☆ The rich, meaty tomato sauce, based on the Ragu alla Bolognese, pressure cooked to a perfection.
Moje lijepo sjećanje na špagete s ovim umakom seže u djetinjstvo kada bi me teček Maka vodio sa sobom u Senj. Nakon što smo obavili ono što je trebao obaviti, slijedio je ručak u jedinom hotelu. Za ručak sam uvijek jela špagete Bolognese. Koje li uživancije! Kakav divan završetak izleta! Nisam imala prigovora i ne sjećam se ni okusa, ni začina - ničega. Sjećam se samo da mi je jelo bilo jako fino i da sam obožavala to što smo jeli u hotelu. Davna, davna vremena kada je sve bilo tako jednostavno i jasno kao kristalno nebo napuhano senjskom burom. Sada prvi puta stavljam recept na papir jer nekako mislim da svi znamo kako se radi ovaj umak, ali opet, ima mladih domaćica koje možda i ne znaju. Za dobar mesni umak ovog tipa važno je da se meso najprije prepeče do smeđe boje, ali ne na masnoći. Meso će pustiti taman toliko masnoće koliko je potrebno da se peče, a ne da se pirja. Zatim, kada stavimo paradajz, treba se dugo, dugo i lagano pirjati. Eh, ali tko ima za to vremena? Stoga je espreso lonac idealan. Za 20 minuta napravi ono za što bi trebalo 2 sata. Ne baš sasvim, ali približno.

Find this recipe in English on allrecipes Cook Eat Share 

Porcija: 6
Gotovo za: 40 min
Složenost: lako
Priprema: 15 min
Kuhanje: 25 min
SASTOJCI:
500 g mljevene junetine
30 g maslaca
1 žlica maslinovog ulja
150 g mrkve, sjeckane
1 glavica luka, sjeckana
50 g korijena celera, sjeckana
4 češnja češnjaka, sjeckana
500 g pasirane rajčice
260 g cijelih rajčica
1 sušeni lovorov list
½ čajne žlice morske soli
½ čajne žlice mljevenog papra
1 čajna žlica sušene majčine dušice
2 čajne žlice sušenog bosiljka
500 g svježih fettuccina ili slične široke tjestenine
Svježi peršin, sjeckani
Sir ribanac za posipanje 

PRIPREMA:
1. Junetinu pržiti u nepoklopljenoj ekspres posudi oko 5 minuta na srednje jakoj vatri dok ne poprimi zapečenu, zlatno-smeđu boju. Maslac i maslinovo ulje dodati, promiješati, kratko pržiti.
Stir in carrot, onion, and celeriac
2. Mrkvu, luk i celera umiješati, pržiti 1 ½ minuta, a zatim dodati češnjak, pržiti još minutu.
Add tomato puree and tomatoes
3. Pasiranu rajčicu, cijele rajčice zajedno s tekućinom, lovor, sol i papar dodati; cijele rajčice drobiti kuhačom na manje komade. 
Close the pan with the pressure cooker lid
4. Zatvoriti posudu poklopcem za ekspres kuhanje i pirjati 20 minuta (nakon što ventil počne puštati paru) na sasvim laganoj vatri.
Add bay leaf, thyme, basil, salt, and pepper
5. Majčinu dušicu i bosiljak umiješati u umak, lovorov list izvaditi prije posluživanja. Po potrebi, ako je umak vrlo gust, dodati vodu u kojoj se kuhala tjestenina, promiješati.
6. Fettuccine u međuvremenu skuhati al dente prema uputama na pakiranju. Ocijediti, ali sačuvati oko ½ šalice vode od kuhanja; tjesteninu vratiti u topli lonac.
Top each serving of fettucine with the meat sauce
7. U svaki tanjur staviti porciju tjestenine, preliti umakom, posipati sjeckanim peršinom i sirom ribancem.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 634 kcalmasti: 23,43 g; ugljikohidrati: 76,53 g; bjelančevine: 29,42 g; kolesterol: 71 mg; natrij: 702 mg; kalij: 974 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

5 komentara

  1. Već dugo nisam bolognese jela, predugo ... Sad bi mi baš pasao ovaj tvoj

    OdgovoriIzbriši
  2. odlično!!!! nema do bolognese i dobre paste...mislim da ih svako voli....i ja ih spremam u ekspres loncu....za sve što se duže kuha koristim ekspres lonac...neki dan je kod moje susjedke eksplodiraolonac, završila je u bolnici...koliko sam ja shvatila kod nje se sve kuhalo na jakoj vatri ili je bilo puno pjene u loncu...
    mislim kako puno ljudi ne zna koristiti ga...

    OdgovoriIzbriši
  3. Verujem da ovu kombinaciju svi volimo i uvek je fini izbor za rucak. Doduse, nisam jos spremala umak u ekspres loncu, ali ga cesto koristimo za supice, kuvane kukuruze i sl.

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako lijepa priča iz djetinjstva, mogla sam vidjeti tebe i tečeka u hotelu na ručku i kako uživaš u špagetima bolognese. Kako li smo ih svi kao djeca voljeli, onda ih neko vrijeme malo manje pripremali i sada im se vraćamo. Moja nećakinja ih može neograničeno jesti, a i ja ih ponovno sve češće poželim. Odlično i hvala na receptu !

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.