Mufini s kikiriki maslacem i Nutellom ☆ Peanut butter and Nutella muffins

by - 22.11.14

Peanut butter and Nutella muffins by Laka kuharica: moist, soft and like heaven in your mouth.
☆ These peanut butter muffins with Nutella swirled throughout are moist, soft and like heaven in your mouth.
Prilično me dugo nije bilo, s razlogom. Usporena sam kao puž, trebam vježbati, imam bolove i generalno mi nije ništa bolje. Kako sam u zadnjih 10 godina bila možda jednom kod doktora, a sada mjesečno jednom, izravno osjećam sve divote našeg zdravstvenog. Dođe mi da napišem otvoreno pismo ministru i upitam ga zašto doktori ostaju trajne svete krave koje rade i ponašaju se kao da smo debelo u prošlom stoljeću. Zašto se kod opće prakse pacijent ne može naručiti telefonom, mailom ili slično? Koliko to košta? Zašto pacijent mora provoditi sate i sate na hodnicima i čekati da ga se pozove preko razglasa, a ako odmah ne skoči i potrči, razglas nervozno zove drugi put i pita gdje je više taj pacijent-makovo zrno? Zašto u ostatku Evrope može ići preko ugovorenih termina već 50 godina, a kod nas ne može? Košta li to? I tko je ta opća praksa koja dila uputnicama, otresa se, odlučuje je'l vas treba uputiti ili ne, tko šiša specijaliste? Naravno, u tom srazu doktorskih taština i lobija jedino stradamo mi, pacijenti. Oni ne shvaćaju da su tamo radi nas, da im mi osiguravamo mjesečnu plaću i sve ostalo, a ne da smo mi tu radi njih. Nikome nije važno je li mi bolje, ima li napretka, najvažnije je imam li prave uputnice, dobro ispunjene. I što ti onda preostaje? Ako imaš para, odeš privatno i platiš. Pitanje je hoćeš li i tamo dobiti dobru dijagnozu i tretman, naravno. Zašto ministar u potpunosti ne iskoristi već postavljene elektronske mogućnosti kako bismo okolo išli bez i jednog papira i bili uredno naručivani. Naravno, svete krave (a nisu jedini) trebalo bi kontrolirati, a to je, jel' da, nepojmljivo. Ufffffffffffffffffffffff!

A sada, da se malo osladite s ovim divnim muffinima s meni obožavanom Nuticom. Brzo su gotovi, krasno i primamljivo izgledaju i sigurna sam da će oduševiti vaše ukućane.


Porcija: 12
Priprema: 15 min



Gotovo za: 35 min
Pečenje: 20 min



Složenost: lako



In English on allrecipes CookEatShare  

SASTOJCI:  
260 g brašna
130 g smeđeg šećera
čajna žlica praška za pecivo
1 čajna žlica sode bikarbone
¼ čajna žlica soli
60 g jogurta
180 ml mlaćenice
2 jaja
240 g kikiriki maslaca
2 čajne žlice arome vanilije
180 g/ 12 žlica Nutelle

PRIPREMA:

1. Brašno, smeđi šećer, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i sol pomiješati.


2. Jogurt, mlaćenicu*, jaja, kikiriki maslac i aromu vanilije dodati, miješati dok smjesa ne postane ujednačena. 

3. Smjesom puniti do 2/3 podmazane ili papirnatim košaricama obložene kalupe za mufine.

4. Jednu žlicu Nutelle staviti na svaki mufin, čačkalicom ili štapićem za ražnjiće kružno pomiješati Nutellu sa smjesom. Provjeriti da je Nutella umiješana sve do dna svakog mufna.

5. Peči u pećnici na 180°C oko 18-20 minuta. Izvaditi iz kalupa, ohladiti.
 
*Zamjenu za mlaćenicu pripremiti na slijedeći način: u 1 mjernu šalicu staviti 1 žlicu octa ili limunovog soka i preliti hladnim mlijekom do vrha šalice; ostaviti da odstoji 5 minuta; koristiti prema receptu.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 371 kcalmasti: 17,39 g; ugljikohidrati: 45,66 g; bjelančevine: 9,49 g; kolesterol: 32 mg; natrij: 401 mg; kalij: 283 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

4 komentara

  1. O zdravstvu pri nas bi se moglo pisati knjige o izkušnjah plus in minus. V mojem primeru prevlada plus tudi zato, ker je ta bolj pomemben za moje zdravje, minusi odpadejo.
    Tvoji muffini so čudoviti s samimi plusi. ko bi le lahko bilo tako tudi v zdravstvu.
    Želim ti veliko zdravja.

    OdgovoriIzbriši
  2. Zamalo da mi promakne receptic, a kombinacija sastojaka je sjajna.:) p.s. ni ovde nije nista bolja situacija, zapravo najbolje je da uopste nemas posla sa lekarima, uff... drzim fige za sto brzi oporavak.:) cmok...

    OdgovoriIzbriši
  3. Pravila, mnogo su ukusni!
    http://feedproxy.google.com/~r/Astal-kuhinjaMojeRavnice/~3/lTCkGSFTpf4/mafini-sa-kikiriki-puterom-i-nutelom.html

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.