Laka lazanja ☆ Quick vegetarian lasagna

by - 4.3.10

Quick vegetarian lasagna by Laka kuharica: A quick and easy version of everybody's favorite dish.
☆ A quick and easy, completely vegetarian, version of everybody's favorite dish. ☆
Nedjeljom navečer Tomo putuje u Zagreb. Subota i nedjelja su mi najnaporniji dani jer tada perem, sušim i peglam sve što je u petak donio za pranje, sušenje i peglanje. Također i kuham 500 jela istodobno kako bi odnio hrane za barem 3 dana, za njega i Dušicu. Znam, znam, već su veliki, mogu sve sami …Ali to je jače od mene. Žive ubrzanim životom, često nemaju ni vremena ni volje pripremiti si nešto pošteno, pa eto, pomažem dok mogu. Tomo se ljuti što mu je putna torba teška kao kamen, na povratku je puna habastog Tupperware-a (stalno su me ismijavali kada sam ga kupovala!), ali ja uvijek imam isti odgovor: budi sretan dok imaš šta nositi. Drugi nisu te sreće, em stanuju daleko i moraju dugo putovati, em jednostavno im roditelji ne mogu ništa spakirati. Evo, ove lasagne su nastale kao brza i prisilno vegetarijanska varijanta, ali svejedno, kao i sve lasagne, odlične su.

Porcija: 4 
Gotovo za: 40 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
450 g špinata, svježeg ili smrznutog
1 žlica maslinovog ulja
1 luk, sjeckani
390 g sjeckane rajčice iz tetrapaka 
370 g ricotte ili sličnog sira
45 g sira ribanca (parmezana)
2 jaja, umućena
225 - 450 g pasirane rajčice
½ čajne žlice morske soli
½ čajne žlice papra
1 čajna žlica sušenog bosiljka
12 - 16 listova lasagne
250 g mozarelle, ribane

PRIPREMA:
wilting fresh spinach
1. Špinat obraditi oko 5 min na Max u mikrovalnoj pećnici ili u tavi sa sasvim malo maslinovog ulja. Dobro ga stisnuti da se što bolje ocijedi.
tomato sauce
2. Luk pržiti na ulju 2-3 minute dok ne omekša, sjeckanu rajčicu dodati, promiješati i skinuti s vatre.
ricotta and Parmesan in tomato sauce
3. Ricottu i parmezan dodati, promiješati. 
spinach in tomato sauce
4. Umućena jaja i špinat umiješati u smjesu rajčice i sira.
dry basil leaves in tomato puree
5. Morsku sol, papar i bosiljak umiješati u pasiranu rajčicu. Polovinu količine rajčice rasporediti po dnu oblika za pečenje. 
lasagna with filling
6. Listove lasagne složiti na umak, po njima rasporediti dio smjese sa špinatom, posipati s malo mozarelle, poklopiti s novim listom lasagne. Postupak ponoviti dok ima smjese (otprilike 4 lasagne s 3-4 lista).
lasagna topped with mozzarella
7. Preostali začinjeni koncentrat rajčice rasporediti na završni list lasagna, posipati mozarellom i peči pokriveno Al folijom oko 30 minuta na 210˚C. Zatim foliju maknuti i lazanje još kratko zapeči, ali paziti da ne zagore.

Još uvijek gladni?

8 komentara

  1. Lasagne su ti odlične, a djeca su nam uvijek djeca. Meni je 38 i mama me još uvijek pita jesam li se utoplila i obula dobre čizme :-) Također mi nastoji utrpati u posudicenešto što je skuhala kada joj dođemo, a živi 3 kilometra od nas.
    Mame su najbolje!
    I Tomo i Dušica su sretni što mogu ponijeti domaću hranu, jer koliko ja znam hrana u studentskim menzama i nije čemu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Super su ti vege lazanje. Nije da ne volim meso, ali volim barem tri dana u tjednu u proljeće izbjegavati meso. Već nisam znala što, a ovo mi je odlična ideja.

    OdgovoriIzbriši
  3. Gledajući ove lazanje poželim da sam ja student kojeg ti hraniš:))
    Obožavam lazanje, svidja mi se način kako si složila kore, jer ja ih obično sastavljam, režem i mučim se da prekriju cijeli pleh. Ove tvoje su baš fino podjeljenje u 4 porcije!

    OdgovoriIzbriši
  4. Moje omiljene lazanje! Vidiš, i ja uvijek prekrijem cijeli pleh, nikad nisam ovak mjesta ostavila i dobila odvojene porcije. Super ideja!

    OdgovoriIzbriši
  5. Mmmmm super ti izgledaju lazanje,mogu da zamislim koliko su ukusne.A tek slike,svaka čast.

    OdgovoriIzbriši
  6. Lazanje mi se sviđaju:)
    Moja maam je nakupovala svakavih plastičnih posuda i samo smetaju po kuhinji, stalno ih seljakam iz ormara u ormar i najbolje mi je kad mi padaju na glavu kad otvorim ormar. Nemam naviku spremati hranu unaprijed, ja sam tip koji, kad mora nešto nabrzinu, jednostavno pojede sendvič:))))))

    OdgovoriIzbriši
  7. kuvarica na trapezu, Vali:
    ovo s porcioniranjem ide po principu: imam toliko sastojaka, toliko listova lazanje i protvan (pleh) tolike veličine, pa kako ispadne. Dakle, porcioniranje nije namjerno, ali eto, uspije.
    Sanela Mallory:
    Jako bih rado da taj dan mogu kuhati za baš taj dan. To radim jedino vikendom i praznicima, a ostalo vrijeme još uvijek moram kuhati unaprijed ili za nekoliko dana za "koštaše" u Zagrebu. Ali, valjda ću i ja dočekati vrijeme kada mi kojekakvi plastični kontejneri neće biti potrebni.

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmm, I hope it's vegetarian; I'm a vegetarian - I'll have to read the ingredients later, lol. <3

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.