Cannelloni sa sirom i mesom ☆ Cheese and meat cannelloni

by - 6.1.10

Cheese and meat cannelloni by Laka kuharica: beef, cheese, and spinach-filled pasta with tomato sauce is an absolute classic.
☆ This beef, cheese, and spinach-filled pasta with tomato sauce is an absolute classic. 
Cannelloni su sastavni dio našeg jelovnika više od 25 godina. Gotove oblike nekada smo kupovali u Austriji, a onda su se konačno pojavili i kod nas. Prvi recept za pripremu dobila sam od ujne koja je živjela i u Italiji i u Americi, a u obje zemlje cannelloni su vrlo popularna hrana. Ljepota cannellona, kao uostalom i lasagna, leži u bezbroj mogućnosti pripreme: s mesom, bez mesa, sa špinatom i sirom, bez špinata i sira, u bechamelu ili u umaku od rajčice.......Dobro se smrzavaju, odlično se porcioniraju, a u ovim hladnim i tmurnim danima najbolji su lijek za zimski blues.

Porcija: 4 - 6
Gotovo za: 1 h
Složenost: umjerena
Priprema: 20 min
Pečenje: 35 min
SASTOJCI:
18 – 20 gotovih cannellona 
1 luk srednje veličine, sjeckani
30 ml maslinovog ulja
450 – 500 g mljevene junetine 
Sol i papar
 200 g svježeg špinata, očišćenog
150 g ricotta sira
250 g mozzarella sira, ribanog, (150 g + 100 g) 
140 g parmezana,  (70 g + 70 g)
700 ml domaćeg umaka od rajčice
30 g maslaca

PRIPREMA:
sauté ground beef
1. Luk pržiti na maslinovom ulju 3-4 minute. Dodati meso, pržiti 8-10 minuta dok meso ne poprimi smeđu boju. Posoliti i popapriti, promiješati i ostaviti da se ohladi.
blanche spinach
2. Špinat u malo vode u mikrovalnoj pećnici oko 2 minute na Max. Ocijediti i kratko usitniti u multipraktiku.
mix cheeses with spinach
3. Ricottu, 150 g ribane mozzarelle i 70 g parmezana izmiješati, dodati usitnjeni špinat i promiješati da se ravnomjerno rasporedi po smjesi. 
mix cheese, spinach and meat
4. Smjesu sira i špinata umiješati u meso. Smjesom rahlo puniti canellone (paziti da smjesa nije nabijena jer će se proširiti pri pečenju).
place filled cannelloni
5. Polovicom umaka od rajčice pokriti dno oblika za pečenje (20 cm x 30 cm), na umak rasporediti punjene cannellone (u jednom redu) i prekriti ih ostatkom umaka. Preostale mozzarellu i parmezan posipati po vrhu, a maslac narezan na tanke ploške rasporediti po siru. Cannellone peči, otkrivene, 30-35 minuta u pećnici na 180°C. Prije posluživanja, ostaviti da odstoje 5 minuta.

Još uvijek gladni?

3 komentara

  1. Zanimljivo mi je čitati ovakve postove jer kod mene je situacija totalno drugačija: ni moja mama ni baka nisu nikad u životu radile kanelone. Mama je jednom radila lazanje, ali recept nije bio dobar i sjećam se da baš i nisu bile nešto.
    Prvi put sam se susrela s kanelonima kad sam bila, otprilike, tinejđerske dobi - i to sam ih sama išla pripremat jer me zanimalo kakvo je to jelo. I svidjelo mi se:) Negdje u toj dobi sam prvi put sama pripremala i lazanje, iz znatiželje. I one su mi se svidjele.
    Ja sam više tip za lazanje, draže mi je redati slojeve tijesta i nadjeva/umaka, nego puniti one "cjevčice":))))

    Tvoji kaneloni odlično izgledaju. Nisam ih još radila ove godine:)))))
    Baš bih mogla:)

    OdgovoriIzbriši
  2. Uf kako izgledaju extra!
    Ja sam lazanju počela da pripremam pre recimo 5-6 god,a kanelone takodje....Meni je takva vrsta jela odlična i vrlo ukusna,te jedna od oomiljenih!!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Ahhhhhh, na tijesto sam jednostavno lakoma, a ovo stvarno izgleda bombastično!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.