Juha s kupusom i lećom ☆ Cabbage and lentil soup

by - 19.3.20

Cabbage and lentil soup by Laka kuharica: two mighty ingredients and carefully selected herbs, come together in one instant pot.
☆ One soup, two mighty ingredients and carefully selected roots and herbs, come together in a pressure cooker pot, in just 25 minutes. ☆
Već duže vremena željela sam nabaviti psa. Prošlo je puno godina od kada sam ostala bez svog Erina i jako dugo nisam mogla zamisliti zamjenu. No, unatrag godinu dana intenzivno mislim na novog psića. Željela sam bostonskog terijera, ali problem ga je bio nabaviti. No, sreća mi se osmjehnula i prije gotovo dva tjedna stigao je mali dečko s tek napunjena dva mjeseca. Ime je bilo problem, jer se nismo nadali prinovi tako brzo, praktički od jutra do večeri. Muž je odabrao ime Rocky Marciano, jer ga njuškica podsjeća na nekada nepobjedivog, poznatog boksača. Eto, dok ovo pišem, Rocky Marciano valja se kraj mene po podu i zdušno gricka svoje smotano uže. A sada bi mi se uvalio u krilo!
Ovaj recept je kombinacija dvije juhe u jednom loncu – kremaste juhe od leće i zdrave juhe od zelja. Vegetarijanska juha od kupusa tako dobiva dozu proteina od leće. Plus zanimljivi začini koji juhi daju poseban okus, a tucani čili je čini pikantno zagrijavajućom. Juha nije dijetna, ali ima zaista malo kalorija, masti i ugljikohidrata. Posve je  veganska, bez glutena i bez mliječnih proizvoda. Može se opisati kao cjeloviti obrok koji je moguće spremiti za samo 25 minuta ako se koristi ekspresni lonac. Vjerujem da se duže ne priprema ni u običnom loncu, naime, crvena leća se zaista brzo skuha, a ni zelju nije potrebno puno vremena. Količina je dovoljna za 6 porcija, te je lako možete ostaviti za drugi dan ili dio čak zamrznuti.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista
 


Porcija: 6
Gotovo za: 25 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Kuhanje: 15 min
SASTOJCI:
1 luk (100 g), narezan na manje komade
3 češnja češnjaka
Svježi korijen đumbira oko 5 cm dužine, oguljen i narezan na manje komade
1/2 jalapeno papričice ili 30 g crvene rog paprike, narezane na manje komade
1/2 žlice kurkume u prahu 
15 ml (1 žlica) maslinovog ulja
1 čajna žlica sušenog timijana
200 g crvene leće, temeljito oprane
400 g zelenog kupusa, narezanog na rezance
1 lovorov list
200 ml pasirane rajčice
2 čajne žlice morske soli
1500 ml vode
60 ml (4 žlice) vinskog octa, prema ukusu
2 žlice tucanog čilija

PRIPREMA:
grind onion, garlic, ginger, jalapeno and turmeric
1. Luk, češnjak, đumbir, jalapeno papričicu i kurkumu samljeti u multipraktiku u grubu smjesu sličnu pasti.
saute onion paste in olive oil
2. Smjesu s lukom i timijan pržiti na maslinovom ulju u ekspres loncu 3-4 minute ili dok smjesa ne postane svijetlo smeđa.
add lentils, cabbage, bay leaf, tomato puree
3. Leću, kupus, lovorov list, pire od rajčice, sol i vodu dodati, promiješati. Lonac zatvoriti poklopcem i kuhati na jakoj vatri dok se ne stvori pritisak, zatim smanjiti plamen i kuhati 12 minuta. Lonac maknuti s vatre i ostaviti da para izađe na uobičajeni  način (prema uputi za kuhanje u loncu). Nakon što lonac više nije pod pritiskom, pažljivo ga otvoriti.
add wine vinegar, black pepper and chili flakes
4. Vinski ocat, crni papar i tucani čili dodati, promiješati.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 184 kcal; masti: 3,14 g; ugljikohidrati: 29,77 g; bjelančevine: 10,54 g; kolesterol: 1 mg; natrij: 967 mg; kalij: 630 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.