Kubanski mojito ☆ Cuban mojito

by - 10.7.19

Cuban mojito by Laka kuharica: the classic Cuban Mojito has a minty, slightly tart tang with a little punch from the rum.
☆ The classic Cuban Mojito has a minty, slightly tart tang with a little punch from the rum. ☆
U nedjelju je moj sin napravio divne mojitose kao aperitiv prije nedjeljnog ručka. Priznajem da mi je to bilo prvi puta da pijem mojito. Prošlu subotu sam vidjela da u baru na zgrebačkom Ribnjaku pripremaju mojitose po 30 kn. Kako je bilo tek kasno popodne i kako sam bila s našom ljepoticom Milom, nisam se odlučila probati. I bolje da nisam: jer kada probate pravi, kod kuće napravljeni mojito, više vam neće biti dobar ni jedan drugi. Kako kod nas ima za kupiti kubanskog bijelog ruma i limeta, a kako mi menta raste u dvorištu, mojito je bio točno onakav kakav treba biti. Ovaj je recept možda previše detaljan, ali mislim da za svakog tko mojito radi prvi puta takav i mora biti. Naime, jako je važno da se četvrtine limete i listići mente zaista lagano gnječe jer samo tako daju pravu punoću svih okusa. Inače, rodno mjesto mojita je Havana. Koktel se radi od 5 sastojaka tipičnih za Kubu: bijelog ruma, šećera (davno ranije je to bio sok šećerne trske), soka limete, gazirane vode i svježe mente. Kombinacija slatkog, kiselkasto - trpkog i biljnog okusa služi kao osvježavajuća nadopuna bijelom rumu. Mojito je upravo radi toga postao jedno od svjetski poznatih koktela idealnih za vruće ljetne dane. Tako si možete, vrlo lako i jednostavno, priuštiti dašak Kariba u vlastitom dvorištu ili na balkonu. Uvijek se pije iz visoke čaše, a tokom pijuckanja mijenja okus s obzirom da se led topi, a šećer padne na dno čaše.  Međutim, budite oprezni! Njegova lakoća, aromatičnost i svježina lako vas mogu prevariti i za čas se možete baš pravo nacugati. Zato pijuckajte pomalo i ne previše. Cijeli dan, naravno!

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista
 GENIUSKITCHEN

Porcija: 1
Gotovo za: 5 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Kuhanje: 5 min


SASTOJCI:
½ limete
1 čajna žlica šećera 
12 svježih, malih listova mente
Mrvljene kocke leda
50 – 60 ml bijelog kubanskog ruma
Malo gazirane mineralne vode
Vrh grančice svježe mente, za ukras

PRIPREMA:
Cuban mojito by Laka kuharica:  add the sugar and muddle
1. Kolut limete debljine 1 cm razrezati na 4 jednaka dijela, četvrtine limete i šećer staviti u čašu. Limetu sasvim lagano zgnječiti kako bi se oslobodili sok i aroma, a šećer se počeo topiti. Ovo treba raditi vrlo nježno jer će prejako gnječenje osloboditi gorčinu iz bijelog dijela limete. 
Cuban mojito by Laka kuharica: gently push the mint down into the lime juice.
2. Listiće mente staviti na dlan i drugim ih dlanom pljesnuti kako bi se oslobodilo ulje i aroma. Rub čaše nježno natrljati listićima, dodati ih limeti i šećeru u čaši. Tučkom ili žlicom lagano utisnuti listiće u sok limete.
Cuban mojito by Laka kuharica: Half fill the glass with crushed ice
3. Mrvljeni led* ili kocke leda (tako da ispuni više od polovice čaše) i rum dodati sastojcima u čaši. 
Cuban mojito by Laka kuharica: Stir the mix together
4. Sve lagano promiješati žlicom kako bi se listići mente rasporedili po čaši. 
Cuban mojito by Laka kuharica: Top up with crushed ice
5. Mineralnu vodu i još leda dodati, lagano sve promiješati. Ukrasiti s malo mente.

*Kocke leda zamotati u kuhinjsku krpu i lupati batom za meso ili nečim sličnim do željene krupnoće.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 134 kcal; masti: 0,07 g; ugljikohidrati: 7,36 g; bjelančevine: 0,27 g; kolesterol: 0 mg; natrij: 2 mg; kalij: 40 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

0 komentara

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.