Ajme ........ : sladoled od trešnje ☆ Cherry ice cream

by - 14.6.12

☆ Made with fresh cherries, this ice cream is wonderfully aromatic and refreshing. ☆

Prije samo nekoliko postova imala sam prilog za igricu Ajme koliko nas je čija je ovomjesečna domaćica Petra s bloga Thursdayscooking, a tema su trešnje. Trešnje su stigle iako pomalo sramežljivo i bez velike pompe. Vrijeme je prevrtljivo pa ni one same ne znaju da li da se ohrabre i riskiraju ili ne. U dvorištu imamo dvije trešnje, jednu veliku, ranu; druga je puno manja, trešnje su tvrđe, veće i bolje. S ove rane ubrali smo trešnje za sladoled. Ispao je izuzetno aromatičan. No, kako su trešnje vodenasto voće, sladoled nema previše kremastu strukturu, više liči na talijanske sladolede. Dodatak Amaretta daje poseban okus i preporučam da ga ne zaobiđete. Može poslužiti i cherry liker ili čak rum, iako ne tako dobro. Nisam dodavala nikakvu boju, pa možda nije onako rumen kao slastičarski, ali, eto, to je ustvari prava boja sladoleda od trešnje.

Find this recipe in English on allrecipes CookEatShare Foodista


Porcija: 6
Gotovo za: 4 h 45 min
Složenost: umjerena
Priprema: 45 min
Hlađenje: 4 h 
SASTOJCI:
210 g  trešanja (oko 100 g s košticama), očišćenih 
180 ml mlijeka
420 ml slatkog vrhnja
100 g šećera
Prstohvat soli
1 čajna žlica kukuruznog škroba
1 čajna žlica soka limuna
2 žlice Amaretta (po želji)

PRIPREMA:
Cherry ice cream by Laka kuharica: put cherries, milk, and salt into a saucepan.
1. Trešnje, mlijeko, 240 ml slatkog vrhnja, šećer i sol zagrijati na srednje jakoj vatri gotovo do vrenja, ali ne sasvim. Plamen smanjiti.
Cherry ice cream by Laka kuharica:  Pour mixture into a blender
2. Smjesu ostaviti na slabom plamenu 15 minuta, zatim premjestiti u mikser i usitniti u kašu (paziti da ne prska s obzirom da je smjesa vrela).
Cherry ice cream by Laka kuharica: stir in the remaining cream
3. Preostalih 180 ml slatkog vrhnja umiješati u pire od trešanja. Odložiti na nekoliko sati u hladnjak da se dobro rashladi.
Cherry ice cream by Laka kuharica: Pour the mixture into an ice cream machine
4. Škrob, sok limuna i Amaretto umiješati u rashlađenu smjesu. Smjesu zatim uliti u aparat za sladoled i miješati 15 - 30 minuta ili dok se ne počne smrzavati (prema uputi proizvođača).
Cherry ice cream by Laka kuharica: Transfer to plastic container
5. Sladoled prebaciti u prikladnu plastičnu posudu, zatim zamrznuti u frizeru. Pet do deset minuta prije posluživanja sladoled izvaditi iz frizera kako bi se lakše vadio žlicom za sladoled.

Laka preporuka: sladoled je najbolje poslužiti u prethodno rashlađenim staklenim ili porculanskim zdjelicama. Vadite ga vrelom, ali suhom, žlicom za sladoled (namočiti u kipuću vodu, pa obrisati).     

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 258 kcal; masti: 15,39 g; ugljikohidrati: 27,25 g; bjelančevine: 3,36 g; kolesterol: 52 mg; natrij: 71 mg; kalij: 203 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

16 komentara

  1. Često smo znali raditi domaće sladolede od voća iz vrta, ali od trešanja nismo nikad radili. Kod mene je dosta plodova uništilo ovo prevrtljivo vrijeme, nikad manje trešanja nisam pojela.

    OdgovoriIzbriši
  2. Moram priznati da od trešnji nikad nisam jela sladoled pa valjda je red da ga sad i isprobam.

    OdgovoriIzbriši
  3. Čudovit sladoled iz svežih češenj. Mene tudi mika aparat za sladoled pa se ne morem odločiti, ne vem če bo šel v moj zamrzovalni predal, ker berem vedno, da ga je treba prej dati v zmrzovalnik.

    OdgovoriIzbriši
  4. Retko da se neko odluči za pravljenje sladoleda od trešnji, ali kada vidim kako izgleda, zašto ga ne probati...

    OdgovoriIzbriši
  5. Nemam tu spravicu za pravljenje sladoleda i to mi je izgovor! Ali, ovo je izvrsna ideja. I baš mi se sviđa što nema boja a nema ni jaja! Odličan!

    OdgovoriIzbriši
  6. Odličan ti je i ovaj sladoled. Mnogo volim te mlečno-voćne ukuse. Kada kupujem sladoled na kugle, obavezno pitam jel mlečno ili voćno ako tražim voćni pa me gledaju kao budalu. :))))

    OdgovoriIzbriši
  7. divno, obozavam domace sladolede :)

    OdgovoriIzbriši
  8. Mmmmm , divno, baš onakav kakav ja i najviše volim...Odličan!

    OdgovoriIzbriši
  9. U pravu si, baš su *sramežljive* ove godine. Super je recept, mogu misliti kako paše amaretto.

    OdgovoriIzbriši
  10. volim voćne sladolede, mislim da od trešnje još nisam probala

    OdgovoriIzbriši
  11. Divno izgleda, moracu da isprobam ovu kombinaciju sa tresnjama:)

    OdgovoriIzbriši
  12. Odličan sladoled, boja sladoleda je super :)

    OdgovoriIzbriši
  13. Bas grickam sveze tresnje i razmisljam sta bih mogla jos napraviti sa njima (ako ih ne poruckam u medjuvremenu;), i onda ugledam tvoj recept.:) Nisam nikada probala sladoled od tresanja, cak nisam ni razmisljala da bi se mogao od njih napraviti... hvala puno na lepoj ideji.:))

    OdgovoriIzbriši
  14. Vidim imas dosta vocnih sladoleda,svi su mi bas fini,voljela bih sve probati ali kada mm vidi sladoled,dode mu zlo,tako da uvijek sa djecom pravim kada on nije doma..ne voli covijek sladoled,pa gotovo..

    OdgovoriIzbriši
  15. ju super kombinacija trešnje i amareto!
    baš mi se sviđa!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.