Ditalini s graškom ☆ Ditalini with peas

by - 9.3.12

Ditalini with peas by Laka kuharica: creamy, fresh and cheesy sauce with peas perfectly compliments this small pasta shapes.
☆ Creamy, fresh and cheesy sauce with peas perfectly compliments this small pasta shapes. 
Na našim kuharskim blogovima ima prilično malo recepata s tjesteninom. Razlog za to možda leži u vjerovanju da nema ništa lakše nego skuhati špagiće ili makarone i začiniti ih mesnim umakom (u najboljoj varijanti ili kečapom u najstrašnijoj varijanti). Slažem se, dobro skuhati tjesteninu nije teško, ali ipak treba znati. Koliko nas barata pojmom al dente, te da li znamo koja vrsta tjestenine ide s kojim umakom? U one koji nemaju puno pojma svrstavam i sebe, ali nastojim naučiti. Talijani nemaju bez vraga toliko različitih vrsta tjestenine. Svaka vrsta slaže se s „krupnijim“ ili „sitnijim“, gušćim ili rjeđim, crvenim ili bijelim, mesnim ili povrtnim umakom. Priznajem da taj dio još nisam svladala (ali stalno sve više napredujem). Na primjer, ditalini su vrsta tjestenine koja odlično ide s ovakvim umakom. Izuzetno su pogodni za manju djecu jer ih mogu jesti žlicom i manja je mogućnost da poflekaju i sebe i sve oko sebe. K tome im se vrlo diskretno uvali grašak koji možda inače ne bi rado pojeli. Pa tko bi odolio ovako kremastom, sirastom i veselom obroku?

Find this recipe in English on  Cook Eat Share 

Porcija: 4 
Gotovo za: 30 min
Složenost: umjerena
Priprema: 5 min
Kuhanje: 25 min
SASTOJCI:
2 žlice maslinovog ulja
1 mala glavica luka, sjeckanog
500 g očišćenog svježeg ili 300 g smrznutog graška
½ čajne žlice krupne morske soli
½ čajne žlice mljevenog crnog papra
100 g pancete, narezane na male kocke veličine graška
100 g kuhane šunke, narezane na male kocke veličine graška
¼ čajne žlice kurkume razmućene u 230-250 ml vode
400 g tjestenine ditalini
200 g ricotta sira
Ribani parmezan ili Grana Padano sir za posipanje

PRIPREMA:
onions in olive oil
1. Luk pržiti oko 10 minuta u maslinovom ulju uz povremeni dodatak malo vode kako bi se spriječilo da se peče i promjeni boju.
cooking green peas
2. Grašak dodati i tek toliko vode da ogrezne. Posoliti i popapriti i kuhati 5 - 15 minuta svježi grašak, a 10 minuta smrznuti, dok ne omekša.
pancetta and ham in green peas
3. Pancetu i šunku umiješati neposredno prije no što je grašak kuhan. Maknuti s vatre.
add turmeric and water
4. Vodu s kurkumom dodati, promiješati.
sift ricotta into peas
5. Ricottu dodati protiskivanjem kroz cjediljku. Važno je da se sir otopi u tekućini i da se dobije umak zlaćane boje. Odložiti i držati na toplome.
ditalini with green peas sauce
6. Ditaline u međuvremenu skuhati prema uputi proizvođača. Ocijediti, ali sačuvati malo vode od kuhanja (u slučaju da je umak potrebno malo razrijediti). Odmah dodati umaku s graškom, dobro promiješati da se umak i tjestenina sjedine.

Poslužiti posipano ribanim Grana Padanom ili sirom ribancem.

Nutritivne info* za 1 porciju: energetska vrijednost 245 kcal; 17,11 g masti; 4,51 g ugljikohidrata; 17,92g bjelančevina; 56 mg kolesterola; 1112 mg natrija; 244 mg kalija.


*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

14 komentara

  1. Divan, divan recept :)
    Ni ja ne znam koja testenina sa cim idem, ali se trudim naučiti. Mada moram da priznam da najčešće spojim testeninu koju imam u kući sa umakom koji je tada na meniju. :)
    Znam sta će biti moj prvi FBI zadatak. :)

    OdgovoriIzbriši
  2. ponodno mogu reci da kuham al dente i manje vise znam koja sa cime ide :-)). ovaj tvoj spoj je idealan nakon dolaska sa plaze!!

    OdgovoriIzbriši
  3. Gledam i glad mi raste.ovo cu praviti...gledala sam i tvoje recepte, prosto covek nezna za sta se odluciti sve je fantazija!

    OdgovoriIzbriši
  4. Odličan obrok, ova kombinacija mi se uistinu sviđa ! Što se tjestenine tiče slažem se, sve djeluje jednostavno, a zapravo ima tu toliko toga što još treba naučiti. Ja prije svega koja sa čime najbolje ide, to priznajem još ne znam.

    OdgovoriIzbriši
  5. Obožavam tjesteninu s graškom i pancetom. Dodatak ricotte mi je novitet koji ću rado isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  6. stvarno ti je krasan ovaj recept. Tjesteninu često jedem, ali kao što kažeš, ne stavljam često na blog. slažem se da nemaju talijani bezveze mnogo vrsta pašte :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Krasno izgleda. Osobno prvi puta čujem za ditaline.

    OdgovoriIzbriši
  8. Naša deca obožavaju jela ovakvog tipa, super!

    OdgovoriIzbriši
  9. U potrazi sam za receptom za sos koji će mi se dopasti a da nije bolonjez. Probala sam onu varijantu maslinovo ulje, bijeli luk i šampinjoni ali mi je bila premasna. Varijante sa povrćem još niam probala, ali se spremam.
    Skoro sam pročitala recept za makarone sa čajnom paštetom, još uvijek mije muka kad pomislim na to.

    OdgovoriIzbriši
  10. Tjesteninu i rizu pravim jedino ako smo svi kuci spremni za jelo jer bilo sta od navedenog se mora jesti odmah poslije zavresene pripreme u protivnom,riza se pretvori u kasu,tjestenina se raspadne ..bez obzira sto joj prekinemo vrijeme kuhanja,pomijesana sa sosevima ona se dalje kuha,zato ne gubite vrijeme rucak je na stolu...divan rucak koji mi se jako diopada uz dodatak sira u grasak..jako fino !!!!

    OdgovoriIzbriši
  11. Odlican recept, jako zanimljiv.

    OdgovoriIzbriši
  12. zgodan recept, sviđa mi se što si za umak korstila ricotu!

    OdgovoriIzbriši
  13. Meni je ovo odličan recept. Ja isto tako jako volim spremati tjesteninu i dosta sam naučila uz naše talijane ali, ne mogu reći da puno znam. Tjesteninu obožavamo svi! I ja imam jedan recept sa graškom ali, ovaj tvoj je nešto novo!

    OdgovoriIzbriši
  14. Ja ovome ne bih mogla da odolim!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.