Brzo ukiseljena cikla ☆ Quickly pickled beetroot

by - 6.2.12

Quickly pickled beetroot by Laka kuharica: healthy, quick and aromatic salad.
☆ This aromatic salad is healthy, quick and easy to make. ☆
O tome koliko je cikla zdrava ne treba posebno pisati. Što se nas tiče, najviše volimo kiselu ciklu kao prilog mesnim jelima, umjesto salate. U zadnje vrijeme ciklu je moguće kupiti u trgovini, te s vremena na vrijeme napravim ovako brzo ukiseljenu. Kakao je brzo napravim, tako brzo i nestane. Često ni ne odstoji više od sat vremena, a već je nema. Svi sastojci su prilično odokativni, tj. svatko ih može mijenjati prema želji: manje ili više soli, kiseliji ili manje kiseli ocat. Kako bih izbjegla oštru kiselinu kupljenog octa, jednostavno ga pomiješam s vodom. Probala sam i kvasinu, nadajući se da je nešto blaža, ali ipak nije. U industrijski ukiseljenu ciklu ide još podosta drugih dodataka, pa i šećer, stoga je ovo zaista zdravo pripremljeno i mislim da šećer uopće ne treba. Netko će se možda iznenaditi dodatkom mrvljenog kima, no on odlično ide s ciklom, a kako nisam profesionalna kuharica, ne mogu čak ni objasniti zašto se okusi nadopunjuju i slažu:)) Oni koji ga ne vole, neka ga jednostavno izbace.

Find this recipe in English on CookEatShare 

Porcija: 4 - 16
Gotovo za: 3 - 4 h 
Složenost: lako
Priprema: 3 - 4 h 
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
3 - 4 cikle (oko 550 - 600 g ukupno)
300 ml kvasine ili vinskog octa
150 ml vode
1 čajna žlica soli
2 čajne žlice mrvljenog kima

PRIPREMA:
cooked beetroot
1. Ciklu umotati u papir za pečenje i obraditi u mikrovalnoj pećnici 20 minuta na MAX ili peči u pećnici na 200˚C oko 30 minuta ili dok nije pečena.
peeled beetroot
2. Ciklu, dok je još topla, oguliti, narezati na ploške željene debljine i složiti u prikladnu staklenku.
pickled beetroot
3. Kvasinu pomiješati s vodom do željene kiselosti. Sol i kim umiješati u ocat, preliti ciklu, dobro zatvoriti staklenku i ostaviti da se kiseli nekoliko sati na sobnoj temperaturi.

Nutritivne info za 1 porciju: energetska vrijednost 39 kcal; 0,23 g masti; 5,32 g ugljikohidrata; 1,01 g bjelančevina; 0 mg kolesterola; 627 mg natrija; 200 mg kalija.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

9 komentara

  1. Kad krene hladno vreme nema dana a da nema salatu od cvekle u frižideru. ja obično radim sa 2kg koliko mii stane u najveći lonac, i kuvam je. Ti treba oko 2 sata. Doduše ja dodajem kristal šećer u tečnost sa sirćetom i vodom jer mi se tako dopada. Kim ne dodajem ali ću probati sledeći put. Moja svekrva stavlja dosta sitno seckanog belog luka ali to baš i nije zgodno svaki put jer se dosta oseti, mislim oni oko nas osete. To mi je omiljena salata, a tako je jeftina. Kod nas kg košta oko 40 euro centi.

    OdgovoriIzbriši
  2. Nisam je nikada pekla u mikrovalnoj, ja je obično pećem u pećnici zamotanu u alu foliju.

    OdgovoriIzbriši
  3. Cvekla mi nije baš naročito omiljena ali je jedem od prve trudnoće ,kada sam imala problem sa krvnom slikom:))a sada da dam primer sitnoj deci:))interesantan mi je dodatak kima.Ja je najviše volim tako kiselu sa dodatkom rena .On se takođe odlično slaže sa cveklom:))

    OdgovoriIzbriši
  4. Jako slicno i moja mama radi i obozavamo ju! U stvari, mi vise ni ne pravimo cveklu kao zimnicu, vec samo ovu brzu...

    OdgovoriIzbriši
  5. Ciklu obožavam i često je pečem a sad evo još jednog načina kako da je fino iskoristim.

    OdgovoriIzbriši
  6. Jako volim salatu od cikle baš sa kimom.Ali nažalost moji domi nisu baš oduševljeni, njima je bolja sa hrenom. Super ideja sa pečenjem cikle ja sam je najčešće kuhala. Moram isprobati.

    OdgovoriIzbriši
  7. Što se mene tiče ekspres lonac je zakon za kuhanje cikle. Jako volim ciklu ali ostala sam usamljena u tome. MM je voli ali ne smije je jesti a djeca su priča za sebe. A nekada smo je redovno kiselili za zimnicu, ... nekada! Sviđa mi se i ovaj tvoj recept... uostalom, dobro je znati!

    OdgovoriIzbriši
  8. Kod mene je salata od cikle uvijek dobro došla, toliko volim ciklu da bih je trebala kupovati "na veliko" kako bi se zadržala koji dan. Sama je nisam nikada kiselila, ali sada si me zainteresirala ovim receptom i postupkom i vjerujem da ću je ubrzo ovako napraviti.

    OdgovoriIzbriši
  9. Bas si me zaintrigirala sa ovim dodatkom kima. kako volim i cveklu i kim, moracu da isprobam.
    Pecem sveklu u rerni, ali ogulljenu i isecenu na komade u zatvorenoj posudi. Sledeci put cu i ovo umotavanje u papir da ubacim.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.