Pečena cvjetača ☆ Roasted cauliflower

by - 22.11.11

Roasted cauliflower by Laka kuharica: simple and tasty side-dish.
☆ Simple and tasty side-dish excellent with meat, rice, cooked barley or cous-cous. ☆
Sigurna sam da nas je većina pekla cvjetaču u raznim varijantama i to je najčešće bila zapečena cvjetača. Kad kada u bešamelu ili s prezlima, uz dodatak sira. Jako volim i te varijante, ali ova koju sada prezentiram nekako mi je najdraža zato što je najjednostavnija i „najzdravija“. Naravno, ništa joj neće faliti ako se pri serviranju pospe sirom ribance. Kod pripreme postoji još jedna kratica, tj. ako želite skratiti vrijeme pečenja u pećnici, cvjetiće karfiola prethodno možete kratko blanširati u kipućoj vodi ili, s malo vode i pokrivenu, obraditi nekoliko minuta u mikrovalnoj pećnici. Cvjetača ne smije biti sasvim kuhana. Nakon toga, nastaviti s pečenjem kako slijedi. Za mene je ovo odlično jelo uz koje dobro ide prilog od kuhane ječmene kaše ili basmati riže, ali za mesoljupce, sve zajedno može biti fini prilog.

Find this recipe in English on Cook Eat Share

Porcija: 4 
Gotovo za: 40 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 30 min
SASTOJCI:
1 glavica cvjetače (karfiola)
2 glavice luka, narezanog na ploške
2 češnja češnjaka, grubo usitnjenog
30 ml soka limuna
½ čajne žlice papra, mljevenog
60 ml maslinovog ulja
Malo krupne morske soli

 
PRIPREMA:
1. Cvjetaču razdijeliti na cvjetove srednje veličine i rasporediti u jednom sloju u veću vatrostalnu posudu. Luk ravnomjerno rasporediti po cvjetači.
sprinkle oil mixture over cauliflower
2. Češnjak, sok limuna i papar dodati maslinovom ulju, promiješati. Ovom smjesom ravnomjerno poškropiti karfiol i luk. Posoliti.
bake the cauliflower
3. Cvjetaču peči u pećnici na na 220˚C oko 30 minuta ili dok ne bude gotova (viljuška lagano prolazi kroz stapku cvjetova) i zlatno-smeđe boje na vrhovima.

Poslužiti kao prilog mesu uz rižu, ječmenu kašu ili cous-cous.

      
1 porciju: energetska vrijednost 144 kcal; 13,57 g  masti; 5,95 g ugljikohidrata; 0,71 g bjelančevina; 0 mg kolesterola; 42 mg natrija; 94 mg kalija. 

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

15 komentara

  1. Mmmmm,i ovo mi jako fino izgleda....Pekla sam je na tavi sa brokulom i mrkvom,ali ovako nisam probala,obično je zatrpam sa sirom i vrhnjem ;)

    OdgovoriIzbriši
  2. Mnogi se začude kad kažem da mi je cvjetača najdraža bez ikakvog začina, smo skuhana na pari. Obožavam ju!

    OdgovoriIzbriši
  3. Nisam nikada kombinovala karfiol sa lukom, bilo crnim ili belim. Ovoo mi je super interesantno. Jednog dana kad budemo istraživali tvoj blog imam zažaliti što ranije nisam počela sa tim, pa zato već pravil folder Laka kuharica a folder je podebeo.

    OdgovoriIzbriši
  4. jako dobro izgleda. Ja sam isto ljubitelj cvjetaće zapečene sa sirom i krušnim mrvicama ali sigurno da je ova tvoja "zdravija"

    OdgovoriIzbriši
  5. Baš mi se ovako sviđa jer nema sira i vrhnja iako ni to nije loše ali, brate masno, masno!
    U tebe uvijek nešto fino i jednostavno za ukusan objed!

    OdgovoriIzbriši
  6. Volim pečenu cvjetaču, mi najčešće zapečemo s kiselim vrhnjem i odozgo posipano s malo ribanca. Super mi i ovaj tvojr ecept djeluje

    OdgovoriIzbriši
  7. I meni prefino izgleda, cvjetacu volim, ali kuhanu nikako, tako da ti bas hvala za recept da malo promijenimo nacin pripreme:)bas kao sto Snjeza kaze, kod tebe uvijek nesto fino:)

    OdgovoriIzbriši
  8. Vrlo, vrlo prihvatljivo, ma ovo je recept za mene. Karfiol inače volim, a malo mi je dosadan onako klasičan pre često. Ovo ulazi u moju kuhinju.

    OdgovoriIzbriši
  9. Moj muz bi je mogao jesti svaki drugi dan tako da mi ideje za pripremu nikad nisu na odmet. Ovo mi je nesto skroz novo, bas cu probati.

    OdgovoriIzbriši
  10. I mi je najviše volimo s prezlom ali ovo je još jedan od zanimljivih načina pripreme.

    OdgovoriIzbriši
  11. Eto, za mene je ovo nov nacin, nisam jos probala ovako, a do pre par godina mi cak nije bila na listi omiljenog povrca. Ali sada imam sasvim drugacije misljenje i svaki put me odusevi neki nov receptic.:))

    OdgovoriIzbriši
  12. Nisam preveliki ljubitelj cvjetače i rijetko ću je samu pojesti. Uglavnom mora biti začinjena i po mogućnosti zapečena. Ovaj recept mi je i više nego dobro došao, odlično iskombinirani sastojci uz cvjetaču !

    OdgovoriIzbriši
  13. Ovo je jako fino. Ja sma pravila te varijante u besamelu i slicno, ali ovako nisam probala. Sigurno cu probati uskoro!

    OdgovoriIzbriši
  14. Pravila sam skoro po ovom receptu karfiol i mnogo mi se dopao. Danas pravim ponovo. Recept je jednostavan a sjajan, ja sam se udavila u ovom karfiolu. Ne znam da li mi je on lepsi ili luk.
    Hvala!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.