Piletina s bademima i marelicama ☆ Chicken with almonds and peaches

by - 24.4.10

Chicken with almonds and peaches by Laka kuharica: sweet and salty taste perfectly compliment each other in this unusual dish full of Middle Eastern flavors.
☆ In this Middle Eastern dish sweet and salty taste perfectly compliment each other. ☆
Možete zamisliti moje zaprepaštenje i nevjericu kada sam vidjela da je draga Cooketa prijavila recept skoro istog imena za "Ajme....", ali, ahhhhhhh, recept je sasvim različit od mojeg! Eto, i tko to kaže da među svima nama nema "neka tajna veza"!

Stalno sam u potrazi za nekim novim receptima, okusima i mogućnostima pripreme piletine. Ovako pripremljena, začuđujuće je dobra i sasvim u „dosluhu“ s našim uvriježenim okusima. Naime, u većini ex-Ju krajeva ne prolaze baš najbolje slatko – slani okusi. Oni više leže dalekoistočnim i srednjeistočnim krajevima. No, barem prema komentarima onih koji su ovo jelo degustirali, okusi se savršeno slažu i izuzetno su prijemljivi za naše okusne pupoljke. Znam da sve one koje imaju nešto manju djecu neće ući u avanturu s marelicama – djeca su prilično tradicionalna u okusima, ali ona nešto starija sigurno će s odobravanjem dočekati probu nečeg novog.
Ovo je ujedno i moj prilog za ovomjesečnu igricu "Ajme koliko nas je....." , začetnice Moonson, sa temom koju nam je ovaj mjesec zadala Jasenka-Sweet Corner: orašasti plodovi i sjemenke.


Porcija: 4 
Gotovo za: 30 min
Složenost: lako
Priprema: 10 min
Pečenje: 20 min
SASTOJCI:
4 pileća zabatka
2 žlice meda
1 žlica curry-a u prahu
Sol
70 g badema, grublje mljevenih
1 žlica maslinovog ulja
8 marelica (svježih ili iz kompota)
Malo korijandera, tucanog
Ribana korica 1 limuna
2 žlice limunovog soka

PRIPREMA:
1. Med, curry i malo soli pomiješati. Pileće zabatke dobro obložiti mješavinom meda i curry-a, zatim uvaljati u bademe. Staviti u lagano nauljenu vatrostalnu posudu i peči 10 minuta u pećnici na 210˚C. Po potrebi dodati sasvim malo vode.
2. Marelice u međuvremenu pripremiti: ako su svježe, odstraniti im koštice i svaku prepoloviti; ako su iz kompota, ocijediti i lagano isprati. Sasvim malo tucanog korijandera i malo limunovog soka staviti u udubinu svake prepolovljene marelice.
3. Piletinu izvaditi iz pećnice, dodati marelice, posipati limunovom koricom, posoliti i po potrebi doliti malo vode. Sve vratiti natrag u pećnicu i peči dodatnih 20 minuta ili dok ne bude sasvim pečena. Piletinu je moguće dovršiti i u mikrovalnoj pećnici: pokriti vatrostalnu posudu i peči 10 minuta na MAX.

Poslužiti s Basmati rižom i zelenom salatom.

Laka preporuka: ako želite bogatiji umak, tada umaku koji se stvorio pečenjem piletine i marelica treba dodati sasvim malo škrobnog brašna i vode, ugustiti ga, posoliti i kratko prokuhati.

Još uvijek gladni?

6 komentara

  1. Ne znam šta da kažem. I ti si mene sad iznenadila istom kombinacijom i sasvim različitim jelom.
    Kod mene bi lako prošla i ova kombinacija, koja mi se čini odličnom.

    OdgovoriIzbriši
  2. U prvi mah sam pomislila da si probala recept od cosmo ali... moram probati i ovo :)

    OdgovoriIzbriši
  3. Fantatično izgleda. Nažalost, ja sam kao mala djeca što se tiče okusa. Jednom sam probala slano jelo sa suhim šljivama i nisam mogla pojesti. Zaključila sam da to jednostavno nije za mene. Posebno, sve volim, ali zajedno ne.

    OdgovoriIzbriši
  4. wow, ovo kao da si radila za mene, prefino i preukusno, recept spremam na sigurno, a tebi hvala na sudjelovanju :) savrseno!!!

    OdgovoriIzbriši
  5. Hehhh, meni se to često dogodi. Dok ja skuham poslikam, posložim i i spremam se objaviti, kad tamo.....:)) već me netko preduhitrio s nečim sličnim. Ali nije to ništa čudno, kad je riječ o tematskim igricama.
    I ova tvoja kombinacija je odlična i mislim da bi mi se svidjela.

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.