Ljuti afrički umak ☆ West African pepper sauce

by - 18.10.17

West African pepper sauce by Laka kuharica: hot, versatile West African sauce can be used as a condiment, dip, or appetizer.
☆ Deliciously hot, this versatile West African sauce can be used as a condiment, dip, or appetizer.☆
Život je zaista nepredvidljiv. U kratkom roku dogodi se nezamislivo i sve se promijeni. Drastično, brzo, bez mogućnosti da se pitaš: „Kako? Zašto? Što sad?“ Neki dragi ljudi odu iz života, pojave se neki novi. Žaluješ za starima, veseliš se novima. Ali sve nekako ubrzano, nikada do kraja jer te događaji i emocije bacaju kao bijesno, uzburkano more. Stabilnost jedino nalaziš u tome da su oni, koji nas tako stalno iznenađuju, možda ipak pronašli svoj komadić sreće u ovom kratkom i burnom životu. I naravno, neke su promjene jednostavno divne. Kao pripreme za rođenje djeteta. Tko se tome ne bi veselio?!  
U međuvremenu (sve je povezano), otkrivam afričku kuhinju o kojoj, do nedavno, nisam znala baš ništa. Kuham jela Zapadne Afrike, prilagođena dostupnim namirnicama i našim nepcima. Samo neka od njih sam pripremila za blog, ostala su nestala u žurnom vrtlogu – nisam imala vremena slikati proces pripreme. Pred vama je jedan divan umak bez kojeg nema ni jedne zapadnoafričke kuhinje. Odličan je uz razna mesna jela, s jajima ili namazan na kruh (barem meni). Pomalo podsjeća na naš ajvar, ali se brže i lakše radi i jako je, jako, jako ljut. Ako i vi volite ljuto, svakako ga isprobajte. 

Find this recipe in English on allrecipes GENIUS KITCHEN Cook Eat Share 

Porcija: 4 - 16
Gotovo za: 15 min
Složenost: lako
Priprema: 5 min
Kuhanje: 15 min
SASTOJCI:
3 - 4 ljute papričice, očišćene i narezane na manje komade ili 60 g jalapeño narezanih papričica, iz staklenke, ocijeđenih i ispranih
1 rajčica, narezana na manje komade
2 mala luka, sjeckana
5 češnjeva češnjaka, oguljenih
1 – 2 cm korijena đumbira, oguljenog
½ žlice kajenskog papra u prahu 
2 čajne žlice Maggi tekućeg začina 
Prstohvat morske soli
¼ šalice maslinovog ulja, ili više, ako je potrebno

PRIPREMA:
West African pepper sauce by Laka kuharica: place all the ingredients in the food processor and blend until combined
1. Papričice, rajčicu, luk, češnjak, đumbir, kajeniski papar i Maggi staviti u multipraktik i kratko sjeckati dok se sastojci ne sjedine i smjesa bude glatka (više ili manje – ovisno o želji).
West African pepper sauce by Laka kuharica: transfer the pepper mixture into a small sauce pan, bring to a boil.
2. Smjesu premjestiti u manju posudu za kuhanje. Kuhati dok ne zavre, smanjiti plamen, posoliti i nastaviti lagano kuhati još 10 minuta, često miješajući. 
West African pepper sauce by Laka kuharica: half way through cooking, pour in olive oil.
3. Maslinovo ulje dodati nakon 5 minuta, promiješati.  
West African pepper sauce by Laka kuharica: cool, transfer into a container with a lid.
4. Umak potpuno ohladiti, prebaciti u posudu s poklopcem i pohraniti u hladnjak. Tamo može stajati oko tjedan dana ili dulje. 

Laki savjet: Ljutinu možete podesiti dodavanjem ili oduzimanjem količine jalapeño papričica i kajenskog papra. 
Da umak dugo traje (do mjesec dana), mora u cijelosti biti prekriven uljem.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 57 kcal; masti: 5,48 g; ugljikohidrati: 2,03 g; bjelančevine: 0,31 g; kolesterol: 0 mg; natrij: 17 mg; kalij: 44 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

1 komentara

  1. Tako mi je drago da si otkrila afričku kuhinju. I ja je volim a njihovi začini su fantastični. Mislim da sam i na blogu objavila neke od recepta sa tom tematikom. Samo napred!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.