Pjena od tune i haringe ☆ Tuna and herring mousse

by - 10.8.17

Tuna and herring mousse by Laka kuharica: spread savory mousse on toast or crackers.
☆ Spread this simple, savory mousse on toast or crackers and enjoy it’s amazing taste.☆
Vratila sam se s mora u nadi da će vručine malo posustati, ali ništa od toga. I dalje ga prži između 35 i 40°C! Prije 20 i više godina nismo mogli zamisliti tako visoke temperature ovdje, kod nas. U Africi da, ali tu............?!!? Mislim da smo si sami krivi: bahato zagađujemo sve oko sebe, ne marimo ni za koja druga živa bića. Umjesto da živimo s prirodom, živimo protiv nje. Sada nam pokazuje da smo ustvari nemoćni pred njezinim hirovima. Sve je više nevremenskih nepogoda, suša i poplava. I svejedno nastavljamo isto kao prije. Iako primarno recikliram sve što se reciklirati da, vidim da kod nas, recimo na Jadranu, to nije slučaj. Čisto mi je bilo neugodno bacati papir, plastiku i otpatke od povrća i voća u istu kantu. No, tamo je to sasvim normalno, kao da je sve isto kao prije 50 godina. Kako bilo, vratimo se mi kuhanju, tj. nekuhanju. Pred vama je pravi ljetni recept, ali zabilježite ga i za zimske blagdane jer će jednako dobro doći u danima kada slavimo neki od blagdana.
Svi smo već puno puta isprobali namaz od tune. Kako bih ga malo osvježila, odlučila sam tunu kombinirati s filetima haringe, a inčuni su uvije dobrodošli dodatak. Ideju su mi dale konzerve haringe koje je moguće kupiti u raznim kombinacijama. Odlučila sam se za onu u umaku od piva, ali vjerujem da bi se jako dobro uklopila i u umaku od paradajza. To ostavljam za idući put. Moj sin voli sve od ribe i ovo mu se jako svidjelo. Brzo je gotovo, može se bez problema napraviti unaprijed i zatim poslužiti kao odlično predjelo ili finija gricka uz neko piće. Ako vam svježi bosiljak nije pri ruci, zamijenite ga peršinom. Koje god svježe začinsko bilje stavljate – stavite ga puno. Osim što će uljepšati izgled pjene, osvježiti će je! Kajenski papar daje malo ljutine, pa ako vam to ne odgovara, ne trebate dodati.

Find this recipe in English on allrecipes Chowhound epicurious FOOD. Cook Eat Share

Porcija: 10
Gotovo za: 15 min
Složenost: lako
Priprema: 15 min

SASTOJCI:
160 g tuna odreska iz konzerve, u vlastitom soku, ocijeđene
200 g fileta haringe iz konzerve, u umaku s pivom
2 fileta inčuna
30 g maslaca sobne temperature
2 žlice balzamičnog octa
1 žlica soja sosa
45 ml slatkog vrhnja
1 češanj češnjaka, zgnječen
Listići svježeg bosiljka
1 čajna žlica kajenskog papra u prahu 
1 čajna žlica crnog papra, mljevenog
2 žlice kapara, ocijeđenih

PRIPREMA:
 Tuna and herring mousse by Laka kuharica: put the tuna, herring and anchovies in a food processor and pulse to break up the fish.
1. Tunu, filete haringe i inčune u multipraktiku kratko pulsirati da se usitne. Maslac, balzamični ocat, soja sos, slatko vrhnje, češnjak i puno listića svježeg bosiljka dodati. Miješati dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. 
Tuna and herring mousse by Laka kuharica: add capers, season with cayenne and black pepper and pulse to blend.
2. Zaustaviti multipraktik, postrugati stranice i dodati kajenski i crni papar i kapare. Kratko 2-3 puta pulsirati da se sjedine s pjenom.

Poslužiti na komadićima prepečenog kruha ili na krekerima uz dodatak crnih i zelenih maslina. 

Laka preporuka: pjenu možete držati u hladnjaku do 4 dana, a prije upotrebe ostavite da se temperira na sobnu temperaturu.

Nutritivne info za 1 porciju*: energetska vrijednost: 92 kcal; masti: 5,96 g; ugljikohidrati: 1,2 g; bjelančevine: 8,01 g; kolesterol: 29 mg; natrij: 232 mg; kalij: 123 mg.

*Nutritivne vrijednosti izračunate pomoću alata za izračun na CookEatShare

Još uvijek gladni?

2 komentara

  1. Volim takve mazalice, ova mi deluje posebno pikantno i fino.:)) p.s. i kod nas su velike vrucine, ne da mi cak ni kuckati recepte a kamoli nesto praviti!:))

    OdgovoriIzbriši
  2. Ovih dana mi samo blender radi, čim naletim na haringu naći će se i ovaj recept u blenderu :-) Baš mi se sviđa jer je drugačije od mojih ustaljenih mazalica - umakalica!

    OdgovoriIzbriši

Volim i cijenim tvoj komentar. Hvala. ☆ Love and appreciate your comment. Thank you.